Home Duurzaam wonen: recycle & upcycle Het nut van mulch: natuurlijke onkruidstopper & bodemverrijker.

Het nut van mulch: natuurlijke onkruidstopper & bodemverrijker.

door Gemma
Buitentuinieren, Tuinonderhoud, Moestuinieren, Kruiden kweken, Tuinieren voor beginners, Tuinieren tips, Bodemverbetering, Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

Wordt je net als mij in het voorjaar helemaal blij wordt van bloemen, planten en alles wat buiten in de tuin, moestuin, pluktuin en in het wild groeit? Yes! Als je bloemen en planten in de tuin hebt staan, dan wil je ook graag deze goed en mooi groeien en bloeien. Onkruid bijvoorbeeld, kun je daar niet bij gebruiken. Onkruid kan je planten en bloemen overwoekeren. Tevens kan het ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen onttrokken worden uit je tuin en dat wil je niet! En daar wil ik je graag bij helpen.

In deze blog behandel ik een onderwerp, waar je waarschijnlijk nog niet vaak over hebt gehoord. Of je hebt het wel eens gezien, maar je had geen idee waar dit precies voor was en/of hoe het werkt. Het gaat over mulch. Mensen die al langer een pluktuin, kruidentuin, veel bloemen/planten in de tuin of een moestuin hebben, weten waarschijnlijk wel waar het over gaat. Mulch is een natuurlijke manier van het onderdrukken van onkruid, maar het is ook een bodemverbeteraar. Ik ga je uitleggen wat het is, wat je ermee kan en vooral ook hoe je het kunt gebruiken. Daarnaast geef ik je tips voor verschillende soorten mulch. Lees je mee?

Wat is mulch?

Mulch wordt als werkwoord ook wel mulchen genoemd. Met mulch kun je mulchen. Met mulch kun je op een natuurlijke manier jouw planten en bloemen in de tuin beschermen tegen o.a. weersinvloeden en onkruid. In feite is mulch een laag organisch materiaal, welke je kan gebruiken in de tuin. Het gaat onkruid tegen en je kunt de bodem van je tuin haar natuurlijke gang laten gaan. Vaak wordt er als mulch gebruikt.

Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

Wat zijn de voordelen van mulch(en)?

Door de grond, jouw gazon of jouw borders in de tuin te bedekken met een laagje mulch wordt dit door de natuur opgenomen en verwerkt. Hierdoor wordt je tuin als ware bemest met organisch materiaal. Mulch heeft de volgende voordelen:

 • De bodem met een laag mulch wordt beschermd tegen kou en warmte. Hiermee ga je uitdroging van de grond tegen.
 • Door gebruik te maken van mulch hou je het groeien van onkruid tegen, op een natuurlijke manier. Onkruidzaden vinden het lastig om door een laag mulch heen te groeien. De zaden worden niet geactiveerd en hierdoor komt er weinig tot geen onkruid op.
 • Mocht er toch onkruid waaien in jouw tuin of dieren nemen deze mee? Dan zorgt de laag mulch ervoor dat het ontkiemen van de onkruidzaden langzamer gaat. Dit betekent dat het onkruid trager groeit. Advies: haal dit onkruid wel even uit je tuin.
 • Het mulchen zorgt ook voor een betere bodemstructuur. De mulch zal verteren. Hierdoor verbetert het humusgehalte in je grond. Hierbij komen voedingsstoffen vrij en deze voorzien je tuin en grond van mest.
 • Mulch houdt ook vocht vast. Hierdoor hoef je minder vaak planten en bloemen water te geven, bij droogte.

mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

Hoe kun je mulch gebruiken?

Je kunt mulch gebruiken door de mulch, welke soort dan ook, om de planten en/of op de grond te plaatsen. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn. Wij kozen voor houtsnippers als mulchlaag. We plaatsten deze door emmers te vullen hiermee en deze rondom de planten en bloemen, op de volle grond te plaatsen. Er zijn twee periodes wanneer je het beste de mulch kunt plaatsen:

 • In het voorjaar. Hierbij is het belangrijk om de winterlaag dan eerst te verwijderen en een tijdje het zo te laten zonder een laag mulch.
 • In de winter

Tip: plaats je nieuwe planten of heb je zelf een lege border? Haal dan eerst de bestaande grond deels eruit en vul deze aan met schone grond. Wij gebruikte gezeefde teelaarde met compost. Dan weet je bijna helemaal zeker dat er niet al te veel onkruid in de grond zit. Pas een aantal weken na het plaatsen van de planten, kun je mulch (in welke vorm dan ook) toevoegen.

Buitentuinieren, Tuinonderhoud, Moestuinieren, Kruiden kweken, Tuinieren voor beginners, Tuinieren tips, Bodemverbetering, Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

Dikte laag mulch

De dikte van de laag mulch die je het beste kunt plaatsen is ongeveer 5 cm. Als je meer erop legt, dan is het lastiger voor bijvoorbeeld bloembollen om door bijvoorbeeld de houtsnippers of boomschors te komen.

Wat zijn de verschillende soorten mulch?

Er zijn veel verschillende soorten mulch om te gebruiken. Ik zou zeker aanraden om een soort mulch te gebruiken die het meest natuurlijk is. Wellicht heb je dingen in de tuin die je kan gebruiken, zoals:

 • Gemaaid gras
 • Herfstafval uit de tuin; denk aan bladeren, takjes, stukjes boom ed.
 • Houten snippers
 • Boomschors
 • Stro
 • Compost: het materiaal wat je daarvoor gebruikt moet wel dood zijn. Dit is belangrijk om op te letten.
 • Cacaodoppen: dit helpt ook goed tegen slakken, maar pas wel op met honden. Er zit een stof in deze stoppen waar honden niet tegen kunnen.
 • Karton; vooral als je hardnekkig onkruid hebt, kun je dit gebruiken. Het ziet er alleen niet zo mooi uit.

Buitentuinieren, Tuinonderhoud, Moestuinieren, Kruiden kweken, Tuinieren voor beginners, Tuinieren tips, Bodemverbetering, Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

Experimenteren met bloemen/planten in de tuin: mijn ontdekkingsreis

Zie het als jouw ontdekkingsreis in de tuin en experimenteer met diverse planten, bloemen, een moestuin, een pluktuin ed. Hieronder vertel ik je hoe mijn reis eruit zag en ook nog ziet, want deze is nog lang niet voltooid (en wellicht voltooi ik hem wel nooit, je blijft iedere keer weer bijleren).

Buitentuinieren, Tuinonderhoud, Moestuinieren, Kruiden kweken, Tuinieren voor beginners, Tuinieren tips, Bodemverbetering, Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken

Jaar 1

In de afgelopen jaren heb ik veel geëxperimenteerd met de planten en bloemen in onze tuinen. Drie jaar geleden ben ik begonnen met een pluktuin, omdat ik dol was op bloemen leek me dat een leuk idee. Ik kocht gemengd zaad van de Action om het uit te proberen. Ik koos een klein stukje grond uit, wat veel in de zon stond, en daar strooide ik het zaad uit. Na een tijdje kwam dit op. Ik deed niks om de bloemen mooier te laten groeien. Op goed geluk hoopte ik op veel bloemen. En dat lukte ook.

Jaar 2

Het jaar erop zocht ik een ander stukje grond uit. Ik had gelezen in een boek over een pluktuin, dat het goed was om de grond om te ploegen en los te maken. Dus dat deed ik. Inmiddels had ik een aantal plukbloemen uitgekozen die ik mooi vond en daar kocht ik zaden van. Dit keer niet bij de Action, maar bij een webshop die alleen maar zaden verkocht. Naast de plukbloemen, werd ik ook verliefd op dahlia’s. Wow, wat een mooie bloemen. Dus ook daar ging ik mee aan de slag. Ik plaatste ze in de volle grond.

De eenjarige plukbloemen groeiden goed en ook de Dahlia’s deden goed mee. De eerste diertjes die daarvan van mee profiteerden waren de slakken, ze vonden mijn dahlia’s erg lekker. En daarnaast verzopen helaas mijn dahlia’s doordat er in een korte periode heel veel water viel. Door de kleilaag (op zijn drie meter diep), was onze grond te verzadigd. Dahlia’s houden daar niet veel. Dus dat jaar geen dahliabloemen voor mij helaas, wel heel veel mooie plukbloemen.

Jaar 3

Een jaar geleden gingen wij verhuizen, hierdoor had ik minder tijd voor plukbloemen. Tijdens de verbouwing zette ik een flink aantal bloempotten in de tuin waarin ik dahliaknollen plaatste. Ik had geleerd van het vorige jaar en ik zorgde ervoor dat water niet in de potten bleef liggen en dat dit eruit kon. Ik maakte extra gaatjes in mijn bloempotten om ervoor te zorgen dat dit goed ging.

In de zomer kreeg ik mooie dahlia’s. Helaas waren ze wel wat klein van formaat, maar dat nam ik op de koop toe. In november, we hadden een lange nazomer, haalde de dahliaknollen uit de potten om ze op zolder te laten drogen. Ook daar kwam ik erachter dat je ze niet ‘gewoon’ moet laten drogen, maar dat het zeker aan te raden is dit in grond of ze in plastic in te pakken. Zodat ze niet uitdrogen. Een klein deel van de knollen droogde helaas wel uit. Maar een groot gedeelte kon ik het jaar erop weer gebruiken.

Buitentuinieren, Tuinonderhoud, Moestuinieren, Kruiden kweken, Tuinieren voor beginners, Tuinieren tips, Bodemverbetering, Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

Jaar 4

In de winter was een stuk van onze tuin aangelegd en hierdoor had ik meer ruimte voor het plaatsen van bloemen en planten. De meeste borders vulden we met meerjarige planten. En daar maakte ik ook voor het eerst kennis maken met mulch. Er werd ons geadviseerd om houtsnippers of boomschors te gebruiken in de borders. Voordat wij aan de slag gingen met het plaatsen van de planten, hebben we eerst de grond afgegraven en hebben we er schone gezeefde teelaarde met compost in de borders geplaatst. Dit deed ik ook bij mijn pluktuin met eenjarige bloemen.

Een aantal weken na het plaatsen van de planten hebben we de houtsnippers in de borders geplaatst. Je ziet nu al dat het effect heeft. Er zit weinig onkruid is, terwijl in dat bij anderen in de straat wel zie gebeuren. En het onkruid wat in de houtsnippers naar boven komen, zijn zo uit de grond te halen. Dit probeer ik ook bij te houden, zodat er niet teveel onkruid ontstaat en de planten, bloemen en bomen goed kunnen blijven groeien en bloeien.

Dit jaar heb ik ook voor het eerst voor een moestuintje gekozen. Wel een moestuin op verhoogde poten. Hierin heb ik o.a. wortel, bieslook en rucola. Het groeit enorm goed! Zo goed, dat ik ervoor heb gekozen om nog een twee moestuin op poten te plaatsen. Naast de pluktuin, heb ik ook weer dahlia’s. Ook dit keer weer in potten. Ik heb ze dit keer voorgetrokken, door ze eerst binnen (vanaf april) te laten groeien. Ook heb ik ze getopt, hierdoor ontstaan er vollere bossen dahlia bloemen.

Ik kreeg wel te maken met luizen in een aantal van mijn dahlia’s, gal op één van de dahliaknollen en ben ik altijd op mijn hoede voor slakken. Ik maakte o.a. terracotta potjes met stro op een stokje. Hiermee trek je lieveheersbeestjes aan en die zorgen ervoor dat de luizen worden opgegeten. De knol met gal heb ik helaas moeten weggooien. Ik ging daarnaast ook aan de slak met het stekken van grote getopte dahlia’s. Erg leuk om te doen. En ik gebruikte daarvoor mijn zelfgemaakte kweekkas. Genoeg leuks om ook volgend jaar weer mee verder te gaan!

Jaar 5

Het jaar dat nog moet komen, volgend jaar. Maar ook nu heb ik al een aantal dingen die graag anders of beter zou willen doen. Ik wil heel graag o.a. nog een stuk voor mijn plukbloemen, de dahlia’s wil ik in de grond en ik wil ook graag een stuk voor mijn moestuin in de grond. Het liefst met looppaadjes, een hekje eromheen en verhoogde bedden met omheining van hout. En er zullen nog wel wat mensen bij komen… Ik heb er nu al zin in! Uiteraard maak ik dan ook weer gebruik van mulch, goede aarde en natuurlijke manieren om ongedierte te bestrijden.

Hieronder zie je een deel van de border in onze tuin:

mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch

Hopelijk heb je iets aan mijn blog vandaag over mulch. Kende jij mulch en wist je waarvoor je dit kan gebruiken? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest, dan kun je heel gemakkelijk daarvoor onderstaande afbeelding gebruiken:

Mulch voordelen, Natuurlijke onkruidstopper, Mulch toepassingen, Bodemverrijker mulch, Organische mulch, Mulchen in de tuin, Onkruid onderdrukken met mulch Bodem verbeteren met mulch, Mulch soorten, Voordelen van mulchen, Hoe mulch gebruiken, Beste mulch voor tuin, Mulch en bodemgezondheid Mulch tips en trucs, Duurzaam tuinieren met mulch

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.