Ik ben dol op bloemen, en dan vooral op wilde bloemen. Bij ons in de buurt vind je dan ook zo nu en dan diverse bloemen. Geen idee of het onkruid is, maar ze zien er mooi uit. Als de bloemen in het voorjaar en in de vroege zomer weer beginnen met bloeien, dan doe ik een rondje om wat mooie bloemen te plukken. Ze krijgen dan een mooi plekje in een vaas. Ik heb vele vazen; groot, klein, glas en gekleurd. Dus ik vind altijd wel een plekje! Bloemen in onze omgeving plukken is leuk, maar nog veel leuker is om dit te kunnen doen in eigen tuin. Je kunt dan zelf bepalen welke soorten er in komen te staan! Vorig jaar kocht ik al wat zaadjes voor in de tuin, voornamelijk voor meer kleur. Maar ik zette ze ook op een vaasje. Dit jaar wil ik dit uitbreiden met een eigen pluktuin. In deze blog geef ik je tips en tricks hoe jij ook je eigen pluktuin kunt maken! Lees en kijk je mee?
Boek Pluktuin
Ik kocht het boek pluktuin om mij te helpen bij het maken van de pluktuin. Het handige van het boek is, dat er ook aandacht besteedt wordt aan mensen die een kleine tuin of balkon hebben. In het boek wordt uitgelegd welke bloemen je waar kunt gebruiken; in volle zon of juist in schaduw. Daarnaast wordt de basis van het zaden ook uitgelegd. Dat vond ikzelf wel handig. Ook wordt er aandacht besteedt aan het zaden in een kistje. Vooral voor beginners en mensen met een kleine tuin is dat super handig. Ook kun je naast een pluktuin, ook denken aan een makkelijke moestuin!
Stappenplan maken pluktuin
Hieronder ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je een pluktuin kunt maken. Ook als je niet veel ruimte hebt, en bijvoorbeeld bloemen wilt kweken in een pot of kist(je) kun je deze stappen volgen. Ga je bijvoorbeeld de tuin opknappen, dan kun je ook denken aan een stukje voor een pluktuin.
Stap 1: kies een stuk grond en hark/spit om
Je gaat nu eerst een stuk grond kiezen waar de pluktuin komt. Dit kan uiteraard ook een pot of een kist zijn. Kies bij voorkeur een plek uit met veel zon. Dan heb je de meeste keuze uit bloemen die erin kunnen bloeien.
Gebruik je een houten kistje? Let er wel op dat deze minimaal 40 cm diep is. Dan is het raadzaam om eerst het kistje te bekleden met worteldoek. Voordat je de grond erin plaatst, is het verstandig om eerst een laagje van 5 cm hydrokorrels in het kistje te doen. Daarna kun je de grond in het kistje plaatsen. Zet het kistje in de zon.
Stap 2: bepalen welke bloemen je erin wilt hebben
Je hebt ontzettend veel mogelijkheden van bloemen die je kunt zaaien. Ik koos, als beginneling, voor een zadenmix van Happy Seeds. Vooral ook om eerst te proberen. Ik koos voor een normale mix, maar ook voor een zadenmix met bloemen die niet hoger worden dan 40 cm. Hiermee heb ik wat variatie in de hoogte van de bloemen. Hieronder zal ik een aantal populaire wilde bloemen met je delen, ik heb ze ingedeeld op kleur:
Er zitten tussen deze bloemen ook een aantal wilde bloemen tussen die liever in de (half)schaduw staan. Achter deze bloemen staat een (s). Deze bloemen kun je beter wat een meer schaduwplaats geven.
Oranje & gele wilde bloemen
Goudsbloem, duizendblad, dahlia, zonnebloem, zinnia, goudscherm, zinnia, lupine, strobloem.
Paarse & blauwe wilde bloemen
Juffertje-in-‘t-groen, duifkruid, kogeldistel, korenbloem, allium, monnikskap (s), dropplant (s).
Witte wilde bloemen
Margriet, kantbloem, cosmea, trilgras, gipskruid.
Rode & roze wilde bloemen
Akelei, slaapbol, zonnehoed, dahlia, lathyrus, papierbloem, cosmea (zie hieronder ook op de foto), zeeuws knoopje, ijzerhard, strobloem, herfstaster, judaspenning (s), vingerhoedskruid (s), vingergras (s), herfstanemoon (s).
Wil je snel en goedkoop zaden kopen? Bij de Action hebben ze ook 4 verschillende soorten bloemenmixen voor € 1,69 en hiermee kun je ongeveer 15m2 zaaien.
Stap 3: zaaien van de bloemen
De meeste zaden kun je vanaf half april in de grond stoppen, of dit nu daadwerkelijk in de grond is of in een kistje of bloempot. Hou wel voldoende afstand tussen de zaadjes. Hiermee voorkom je dat de wilde bloemen elkaar in de weg gaan zitten. Op de verpakking van de zaadjes staat aangegeven hoeveel afstand je moet houden. Ik koos voor een mix van verschillende wilde bloemen en op de verpakking stond vermeldt dat deze gewoon in de buitengrond gestopt konden worden vanaf half april, dus dat ga ik ook doen.
Ik plaatste de pluktuin tegen een schutting aan. Ook erg leuk om een schutting met bloeiende klimplant te voorzien. Dan heb je in beide gevallen veel bloeiende bloemen!
Boeket wilde bloemen
In drie stappen ben je dus klaar, en daarna is het wachten tot de bloemen gaan bloeien. Je zult zien dat niet alles tegelijk gaat groeien. Zodra de wilde bloemen in de pluktuin gaan groeien, kun je daadwerkelijk gaan plukken. Je kunt bijvoorbeeld allemaal verschillende bloemen in een boeketje plaatsen, maar ook allemaal van dezelfde soort bloem. Het voordeel van een pluktuin is, dat je iedere dag eigenlijk verse bloemen hebt en dat je veel verschillende wilde bloemen hebt. Heb je de ene maar veel van de ene bloem, de andere maand is er meer van een andere bloemen. Veel plezier met het maken van de pluktuin en uiteraard daarna, met het plukken van de wilde bloemen!
Drogen van wild bloemen: droogbloemen
Je kunt de bloemen ook laten drogen, bijvoorbeeld door ze in een boek te stoppen of in een plantenpers of bladpers. Bij de Dille en Kamille zijn deze te krijgen (klik op de link van de winkel om deze te bekijken). Hiermee krijg je een ander soort boeketje, wat geen water nodig heeft. Knip ze af en leg ze als een bosje op een droge plek neer. Je droogt ze dan met lucht. Zoals hieronder, en je kunt na een tijdje genieten van je bloemen.
Plukbloemen in het najaar
Niet alleen in het voorjaar en in zomer vind je wilde bloemen die je kunt plukken, ook in het najaar en dus in de herfst zijn er bloemen die geplukt kunnen worden. Het zijn er dan wel minder, maar er zijn nog zeker plukbloemen. Denk bijvoorbeeld aan een herfstaster, zeeuws knoopje en herfstanemoon. Deze bloeien tot in oktober. Ook kun je denken aan wildplukken! Dit is plukken in het wild. Mamaliefde schrijft hierover!
Naast plukbloemen, kun je ook kiezen voor een tuinkers tuintje. Vooral handig als je niet heel veel ruimte hebt!
Boeken over pluktuinen
Wil je meer weten over een pluktuin? Ik vond een aantal boeken over een pluktuin die veel informatie bevatten:
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Ga jij ook een pluktuin aanleggen met wilde bloemen omdat je bijvoorbeeld je tuin opknappen gaat? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte van mijn pluktuin! Als je nog meer wilt zien van mijn wilde bloementuin, kun je me ook volgen op Instagram: https://www.instagram.com/100procentwoongeluk. Daar deel ik nog meer foto’s van o.a. mijn wilde bloemen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
10 Reacties
Superleuk om te lezen. Ik wil zeker wat meer bloemen gaan planten met onze Noa zodra we onze tuin gaan herindelen. Zo leuk!
Hi Saskia,
Naast dat het leuk is om te lezen, is het ook leuk om te doen :). De kids hier kijken iedere dag of er al iets op komt!
Groeten,
Gemma
Een pluktuin lijkt me geweldig om te hebben. Op die manier kun je altijd een verse bos bloemen in huis hebben stel ik me zo voor.
Ja super leuk. Dat is ook het idee bij mij erachter. Ik ben benieuwd welke veldbloemen er naar boven gaan komen 🙂
Groeten,
Gemma
Wat leuk he zo een pluktuin! Ik heb momenteel net allemaal nieuwe planten in de tuin gepland en niet echt ruimte meer voor een pluktuin maar ik vind het een goed idee om het in kistjes of een diepe bloempot te doen.
Ja super leuk om te doen. Ik ben ook heel benieuwd welke bloemen er straks bloeien. Ik hou je sowieso op de hoogte!
Groeten,
Gemma
in de wijktuinen di ewe met een aantal mensen bijhouden, zaaien we veel gemengd zaaf. Iedereen wordt blij als de bloemen daar vrolijk staan te bloeien
Dat snap ik helemaal! Super leuk bloemen die vrolijk staan te bloeien!
Hallo. De bloemen in mijn pluktuin zijn zo hoog dat ze knakken of plat regenen. Wat moet ik doen?
Hoi Jos,
Bedankt voor je reactie. Ik heb bewust gekozen voor lagere plukbloemen, om dit te voorkomen. Bloemen knakken vaak door weersinvloeden, dus dan zou een soort van afscherming wel handig zijn. Het plat regenen hebben wij zo af en toe ook wel last van. Wel merk dat ze daarna wel weer omhoog komen. Om dit te voorkomen, zou je ook kunnen kijken naar een soort van afscherming.
Veel succes!
Groeten,
Gemma