Home DIY Ikea hack: make-over Ikea ladekastje Moppe

Ikea hack: make-over Ikea ladekastje Moppe

door Gemma
ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Zelf dingen opknappen en maken; ik doe het graag. Het geeft zoveel voldoening, als het klaar is. Maar ik vind het vooral ook erg leuk om te doen. Oudere en antieke meubels kun je opknappen, denk bijvoorbeeld aan een antiek theekastje. Maar ook nieuwe meubels kun je opknappen, door bijvoorbeeld ze een make-over te geven. Daar zijn meubels van Ikea uitermate geschikt voor. Deze meubels zijn vaak gemaakt van hout, en juist hout kun je heel goed een nieuwe look geven. Vooral blank, onbewerkt hout kun je heel makkelijk bewerken. Daarom zie je ook zoveel Ikea hacks voorbij komen. Ook vandaag laat ik je een hele leuke zien. Kijk en lees je mee?

Ikea hack

Het Ikea ladekastje Moppe is een bekend item uit de collectie van Ikea. Ik heb geen idee hoe lang deze al in het assortiment zit, maar volgens mij al wel een paar jaar. Het is een mini ladekastje met 6 laatjes. Hij is er trouwens ook in andere groottes laadjes. Ik kocht er één om er vervolgens een stoerder kastje van te maken. Ik gaf hem een vintage look, door hem in bruine olie te zetten.

Benodigdheden voor een stoer vintage kastje

Om dit kastje te voorzien van een make-over, heb je het volgende nodig:

  • Ikea kastje Moppe (€ 14,95)
  • Woca olie hazelnoot (€ 7,50)
  • Nouveau Vivre oude eik (€ 10,95)
  • Sponsje
  • Metalen komgrepen/handvatten (ik kocht er 6 van Aliexpress voor € 2,97. Het linkje vind je hier)

Ik totaal was ik € 36,37 kwijt voor dit stoere kastje. En dan heb ik niet alles gebruikt van de olie, beits en handvatten.

Stap 1: de loogbeits op het Ikea ladekastje doen

Ik ga in twee stappen zorgen voor een bruine kleur voor deze Ikea hack. Ik gebruik in de eerst stap voor kleur loogbeits van Nouveau Vivre. Hierdoor verkleurt het hout licht bruin met een paarse tint. Ik gebruikte deze beits niet bewust, maar meer omdat ik deze nog in huis had liggen. Ik heb met alle kleuren die ik had liggen getest, en de combinatie van deze loogbeits en olie gaf het mooiste resultaat.

Het aanbrengen van de loogbeits deed ik met een sponsje. Het stinkt wel enorm, die beits!

ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Stap 2: de olie op het Ikea kastje doen

Voordat ik het kastje van de bruine olie ging voorzien, heb ik veel getest met de kleur die ik graag wou. Zo kwam ik uit bij deze Woca olie in de kleur hazelnoot. Het gemak van deze olie is, dat je deze kunt aanbrengen met een sponsje of met een doek. Het is dus helemaal niet moeilijk. De olie was binnen een uur droog en ik heb er één laag op gedaan. Ondanks dat ik overal dezelfde olie en ook dezelfde hoeveelheid erop heb gedaan, is er toch kleurverschil. Ik vind dit niet storend, maar bij een stoer kastje mag dit zeker wel.

Hieronder zie je hoe ik de Woca olie heb aangebracht:

ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Hieronder zie je hoe het kastje geolied werd. Door deze bruine kleur, krijgt dit Ikea kastje een vintage uitstraling. Dat bevalt mij wel!

ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Stap 3: de komgrepen plaatsen

Het kastje is niet in de olie gezet, de donkere kleur zit erop. En om nu het Ikea ladekastje een nog stoerdere look te geven, heb ik 6 komgrepen die ik op de bakjes vast schroef. De komgrepen kocht ik van Aliexpress. Ik plaatste de metalen komgrepen op het laatje door eerst een spijker te slaan in het bakje. Hierdoor ontstond er een klein gaatje. Vervolgens schroefde ik de schroef op de komgreep vast. Normaal laat ik alles met spijker en schroeven door mijn vriend doen, maar dit lukte mij uitstekend zelf.

Het enige waar je goed over na moet denken, is de plaats op het laatje. Je wilt niet dat na plaatsing, de komgrepen scheef zitten…

ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Zoals je hieronder wel ziet, heb ik de laatje omgedraaid. De kant met het open gaatje zit nu achterin. Hierdoor konden de handvatten er beter opgezet worden en ziet het er ook mooier uit.

ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Hieronder zie je hoe het houten ladekastje er eerst uitzien, en hoe deze nu eruit ziet:

ikea moppe ikea diy ikea hack moppe ikea hack ikea hackas diy ikea hacks ikea idea ikea ladekastje houten ladekastje klein ladekastje ladekastje hout smal ladekastje mini ladekastje bureau ladekastje ladekastje klein

Ik vind hem bijzonder geslaagd en ik ben er erg blij mee! Heb ik je geïnspireerd om ook het Ikea ladekastje om te toveren tot een stoer ladekastje? Laat het me weten in een reactie hieronder! Ik ben benieuwd…

Veel-liefs-gemma

You may also like

16 Reacties

Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh april 23, 2021 - 8:50 am

Ik vind jouw hacks altijd zo leuk en inspirerend om te lezen!

Reply
Gemma april 23, 2021 - 9:33 am

Hi Claire,

Wat leuk om te horen! Naast dat het leuk is om te lezen, is het vooral ook leuk om te doen :).

Groeten,
Gemma

Reply
Nicole Orriëns april 23, 2021 - 10:47 am

Wat een prachtige make-over. Wat maakt Ikea toch altijd mooie dingen, die je in talloze gedaantes terug ziet bij verschillende mensen!

Reply
Gemma april 23, 2021 - 11:01 am

Hi Nicole,

Ja super leuk he! Dat is inderdaad wel het voordeel van de Ikea. Het lijkt wel alsof ze de kastjes en andere meubeltjes ook deels maken om op te pimpen!

Groeten,
Gemma

Reply
Felice Veenman april 23, 2021 - 11:50 am

het is echt heel mooi geworden! en met die foto’s is heel goed te volgen hoe je het hebt aangepakt. Best een werkje, maar je hebt ook wat

Reply
Gemma mei 4, 2021 - 8:29 pm

Het viel op zich wel mee qua tijd. Wel even wachten tussendoor.

Groeten,
Gemma

Reply
Caroline april 23, 2021 - 2:22 pm

Superleuk! Van Scandinavisch licht hout (waar ik persoonlijk heel erg van houd) naar stoer industrieel in een handomdraai!

Reply
Gemma mei 4, 2021 - 8:29 pm

Dankje! Leuk om te horen 🙂

Groeten,
Gemma

Reply
Mandy april 23, 2021 - 8:34 pm

Oh wow wat een verandering! Maakt hem gelijk een stuk stoerder ipv zo kaal ook. Heel leuk gedaan

Reply
Gemma mei 4, 2021 - 8:29 pm

Ja idd. Dan pas zie je hoe kaal hij eigenlijk was 🙂

Groeten,
Gemma

Reply
Tessa april 24, 2021 - 2:38 pm

Wat leuk gedaan. Ik heb ook zo’n kastje, maar ik heb hem in twee kleuren geverfd: de lades paars en de rest roze

Reply
Gemma mei 4, 2021 - 8:27 pm

Dus ook al zo creatief bezig geweest! Heerlijk…

Groeten,
Gemma

Reply
Melanie Hoogvliet april 28, 2021 - 1:50 pm

Wat een prachtig kastje heb je er van gemaakt zeg! Ik hou ervan als mensen zelf hun meubels oppimpen.

Reply
Gemma mei 4, 2021 - 8:23 pm

Dankjewel! Het is ook heel leuk om te doen!

Groeten,
Gemma

Reply
Bouchra april 29, 2021 - 10:03 am

Wat heb je dit gaaf gedaan! Ik vind dit soort ideeën altijd zo inspirerend. Geslaagd!!

Reply
Gemma mei 4, 2021 - 8:21 pm

Wat leuk om te horen! Het is ook enorm leuk om te doen.

Groeten,
Gemma

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...