Home DIY voor je interieur Zo maak je jouw eigen (groene) kweekkas! Incl. stappenplan…

Zo maak je jouw eigen (groene) kweekkas! Incl. stappenplan…

door Gemma
Koude kas bouwen, Mini-serre maken, Verlengen groeiseizoen, DIY koude kas, Tuinkas zelf maken, Groenten kweken koude kas, Mini-serre tuin, Zelf koude kas bouwen, Groeiseizoen verlengen tips, Koude kas plannen en ontwerpen

Al een tijdje had ik het idee om mijn eigen kweekkas te maken. Ik zag ruim twee jaar geleden een hele gave koude kas en sindsdien wilde ik heel graag mijn eigen kweekkas. Helaas lukte dat niet zo snel als ik wilde, maar in het begin van dit jaar was het dan toch zover. Ik had al geruime tijd twee oude ramen/deuren met van die kleine raampjes erin, in huis liggen. Helaas sneuvelde er wel een aantal raampjes, maar dan loste ik op. Om mijn eigen kweekkas te maken bleek wel een project van de lange adem te zijn, maar het resultaat is dan ook erg mooi. Ik kan nu buiten voorzaaien in plaats van ons hele huis vol te zetten. Ik neem je stap voor stap mee in hoe je deze buitenkas zelf maken kunt. Kijk en lees je mee in deze blog?

Wat is een kweekkas?

Er zijn meerdere redenen om een kweekkas te gebruiken. Ik zal ze zo goed mogelijk toelichten. Een eerste reden om gebruik te maken van een kweekkas is als je graag groente en /of planten wilt voorzaaien. Hiermee zorg je ervoor dat het plantje of de groente al voldoende gesterkt is om later in de tuin te plaatsen. Zaden worden heel goed door vogels o.i.d. opgegeten. Je kunt hiervoor de vensterbank gebruiken en daar groente/bloemen zaden in stekgrond stoppen. Toch kan dit wel eens te warm zijn, waardoor de planten te snel groeien en je geen sterke planten krijgt. Of het wordt veel te warm en de planten drogen al snel uit. Een koude kweekkas biedt dan uitkomst. De plantjes kunnen goed groeien, maar niet te snel en ze staan mooi verdekt. Op deze manier kun je dus heel goed een aantal plukbloemen voorzaaien en voor je pluktuin maken en vooral laten groeien.

Een tweede reden om een kweekkas te gebruiken, is dat bepaalde groente en/of bloemen pas later in de grond kunnen. Hierbij kun je denken aan bepaalde groente voorin de moestuin of juist de dahlia’s. Dahlia’s kun je pas na IJsheiligen in de grond stoppen. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst. Ook kun je Dahlia’s in potten plaatsen, welke je dan binnen kunnen voortrekken (zoals ze dan noemen). Dahlia’s groeien voornamelijk uit knollen en niet uit zaden.

Een derde reden om een kweekkas te gebruiken is dat je op deze manier ook gewassen kunt kweken die niet kunnen groeien in ons klimaat. Een voorbeeld daarvan is een citrusboom. Ook kun je bijvoorbeeld andere tropische gewassen kweken. Denk aan citrusvruchten, druiven en nectarines.

Een vierde reden om een kweekkas te gebruiken, is dat je het oogsten kunt verlengen. Met een kas kun je planten of groente/fruit beschermen tegen de kou. Een kas creëert een mild klimaat. Met al deze redenen in het achterhoofd is er genoeg reden om deze koude kas te maken.

Stappenplan houten kweekkas maken

Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je deze kweek kas zelf maken kunt. Als je een kas wilt met dezelfde afmetingen, dan kun je precies deze benodigdheden gebruiken. Je hebt het volgende nodig:

 • Hout. Ik gebruikte de volgende soorten hout:
  • Glaslatten
  • Vuren houten balken
  • Grenen planken met groef
 • Grondverf voor buiten. Ik gebruikte witte Flexa grondlak voor buiten.
 • Beits in jouw favoriete kleur. Dit is ook de kleur die je blijft zien. Ik gebruikte beits van Cetabever.
 • Lijm (ik gebruikte speciale bruislijm voor buiten)
 • Kwast en roller
 • Twee oude deuren/ramen met kleine raampjes
 • RVS scharnieren
 • Windhaak; ik gebruikte 300 mm maar je kunt ook 400 mm gebruiken.
 • Schuurpapier korrel 80 en 120
 • Eventueel ‘oude’ kastknopen
 • Om deze kweekkas te maken, heb je een goede zaag nodig.

Let op! Vaak deel ik makkelijke en snelle DIY’s met jullie. Dit is een project die wel wat meer moeite en tijd kost, maar hij is zeker de moeite waard!

Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe ik de houten kweekkas gemaakt heb.

Voordat je kunt starten zul je de volgende afmetingen hout moeten zagen:

– .

Stap #1: 2x houten huisje frame maken

Maak nu eerst twee gelijke houten frames van de houten balken. Ik bevestigde ze in elkaar door ze op een bepaalde manier te zagen, waardoor ze in elkaar schoven. Tussen de verschillende onderdelen deed ik was bruislijm, hierdoor bleven de balken goed vast zitten. We hebben bewust gekozen voor een inkeping en goede lijm, zodat het hout heel goed blijft zitten. Uiteraard kan je dit ook met schroeven aan elkaar bevestigen, maar over het algemeen is dit minder sterk.

Stap #2: frames aan elkaar bevestigen

Als je twee open houten frames hebt, dan is het tijd om deze aan elkaar te bevestigen. Ik gebruikte daarvoor de houten balken met afmeting .. . De twee balken bovenin kregen een ondiepe inkeping, zodat hier straks de scharnieren met de ramen/deuren in kunnen worden bevestigd.

Stap #3: voorkant, achterkant, zijkanten en onderkant in het frame lijmen

Nu staat er een frame van de kas die zelfstandig kan staan. Het enige wat nu nog ontbreekt zijn de voorkant, achterkant, zijkant en de planken die in de kas liggen. Begin met de voorkant en achterkant. Door te kiezen voor grenen planken met een groef, kun je ze erin schuiven. Lijm een klein beetje op de planken en begin dam met de planken aan de zijkant en werk naar het midden toe. De laatste twee planken doe je samen. Door de groef kun je de twee plank wat schuin erin schuiven, naar voren duwen en als de planken erin zitten, kun je ze weer aanduwen zodat ze weer recht staan. Hetzelfde doe je nu bij de zijkanten. En als laatste kun je de planken in de kas erin leggen en lijmen.

Voordat je begint met lijmen, is het belangrijk om te meten of de planken goed passen.

Stap #4: kweekkas in de grondlak zetten

Nadat alles in elkaar zit en vast zit met lijm, kun je de kweekkas in de grondlak zetten. Ik schuurde de kas eerst even op met schuurpapier (korrel 80). Hierdoor is het hout mooier om te verven en hecht de verf beter. Grondlak voor buiten is vrij dik. Ik verfde met zowel een verfkwast als een verfroller. Ik voorzag de kas van twee lagen grondlak. Tussentijds moest de grondverf 18 uur drogen en uitharden voordat ik nog een keer kon verven. Het aantal uur wat je moet wachten voor een volgende laag verf, is afhankelijk van het soort verf. Check daarvoor altijd de gebruiksaanwijzing op de verfpot.

Stap #5: beitsen van de kweekkas

Als de grondlak voor buiten is uitgehard, kun je bezig met het beitsen. Wel zul je eerst de kweekkas even moeten opschuren. Doe dit met een fijne korrel, zoals 120 of 180. Het opschuren doe je zodat de beits beter hecht op de grondverf. Grondverf voor buiten is wel redelijk glad. De beits is een stuk dunner dan de grondlak. Twee lagen beits zijn voldoende. Ik had zelf beits laten mengen in de RAL-kleur olijfgroen (RAL-kleur 6003). Ik verfde met een verfkwast en een verfroller. Kleine hoekjes/stukjes met een kwast en de grote stukken met roller. Hoe lang de beits moet drogen en uitharden, kun je terug vinden op de verpakking.

Stap #6: deuren bevestigen aan de kweekkas

Als de beits is uitgehard, kun je de oude deuren bevestigen aan de bovenkant van de kweekkas. Je kunt nog (oude) kastknoppen aan de deuren zetten om te open en dicht te doen. Bij mij zat er een hengsel aan, maar deze was niet goed meer. Ik verving ze voor kastknoppen. Helaas geen oude, maar de knoppen hadden wel een oude look. Een windhaak aan de deuren vastzetten, is ook een goed idee. Hiermee kun je de kas open laten staan. Bijvoorbeeld als het te warm is in de kas of als je er wat in wilt zetten en je hebt je handen niet vrij.

Wat vind jij van mijn houten kweekkas? Vind jij hem ook zo gaaf? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je onderstaande afbeelding gebruiken:

Koude kas bouwen, Mini-serre maken, Verlengen groeiseizoen, DIY koude kas, Tuinkas zelf maken, Groenten kweken koude kas, Mini-serre tuin, Zelf koude kas bouwen, Groeiseizoen verlengen tips, Koude kas plannen en ontwerpen

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.