Home Botanisch interieur / Natuurlijk interieur Planten in huis: de paradijsvogelplant Strelitzia Nicolai

Planten in huis: de paradijsvogelplant Strelitzia Nicolai

door Gemma
paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis

Zoals jullie weten, ben ik dol op planten! Op ieder moment in het jaar heb ik diverse planten in huis. Meestal zijn dit wel erg veel. Helaas doet niet iedere plant het bij ons in huis heel goed. En ik geef toe, ik ben zelf ook niet de beste in het verzorgen van planten. Eén van de grootste planten die ik in huis heb staan, is de Strelitzia Nicolai. Ik vind dit een ontzettende stoere en gave plant. Ik laat je vandaag graag zien hoe deze eruit ziet, maar ook hoe je hem kunt verzorgen, snoeien en eventueel vermeerderen (want dat is mogelijk!). Kijk en lees je meer?

Strelitzia Nicolai kamerplant

De Strelitzia Nicolai komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Hij heeft grote groene bladeren, en hij wordt ook wel (witte) Paradijsvogelplant genoemd. Door zijn grote bladeren, is het een imposante verschijning in huis. Met deze plant kun je in een handomdraai een jungle-sfeer creeën. De paradijsvogelplant heeft een luchtzuiverende werking, dus deze kamerplant produceert extra zuurstof en breekt schadelijke stoffen af.

paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis

Paradijsvogelplant verzorgen

De Strelitzia Nicolai is niet een hele moeilijke plant om te verzorgen, maar hij heeft wel regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden. En ook het besproeien van de bladeren is aan te raden. De plant kan je neerzetten op een licht of juist op een zonnige plek. Als je hem op een zonnige plek plaats, is het belangrijk dat hij in de zomer niet in de hete middagzon staat. Het beste is op een plaats tussen de 15 en 30 graden.

Plantenstok gebruiken

Omdat deze paradijsvogelplant hoog en breed kan worden, is het handig om een plantenstok te gebruiken. Ik gebruik hiervoor een bamboestok. Je kunt die gewoon in de bouwmarkt kopen of in een tuincentrum. Ik plaatste de stok aan de zijkant van de plant, en om de plant mooi in vorm te houden, bond ik enkele stelen van de plant vast aan de stok. Hierdoor blijft de plant mooi rechtop staan.

paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis

Strelitzia water geven

Geef deze kamerplant in de winter maximaal 1x per week water, in de zomer kun je hem 2x per week water geven. Belangrijk is om in de zomer 1x per maand plantvoeding te geven, en in de wintermaanden 1x per twee maanden.

Strelitzia onderhouden/snoeien

De bladeren van de paradijsvogelplant kunnen snel scheuren. Dit is een normaal proces, en het kan dus ook geen kwam. Je kunt zelfs zien dat de buitenste bladeren van deze hippe kamerplant na een tijdje bruin kunnen worden, dit geldt ook voor de randen van de bladeren. Dit is een natuurlijk proces, en hier valt niet veel aan te doen. Je kunt eventueel de bruine randen eraf knippen. Je kunt ook het hele blad verwijderen. Dit doe je door de bladstengel twee centimer boven de kern af te snijden.

Als de bladeren lelijk en wat donker van kleur worden, dan krijgt de plant te weinig licht. Belangrijk om hem dan te verplaatsen naar meer licht. Als de plant ook te weinig licht krijgt, zal deze kamerplant ook weinig groei van nieuwe balderen hebben. Als deze plant een nieuw blad krijgt, zie je dit als een klein puntje tussen de stengels. Het duurt wel even (lees weken) voordat dit kleine puntje een nieuw blad is. Je moet bij deze plant dus wel wat geduld hebben als het gaat om nieuwe bladeren.

paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis

Let op: Als je Strelitzia bruine vlekken krijgt, komt dit vaak door te veel water. Krijgt het blad witte vlekken? Dat is kalk. En dit kun je eraf halen met een doet. Deze witte vlekken kunnen geen kwaad.

Strelitzia verpotten

Na het aanschaffen van deze grote kamerplant, is het verstandig om deze in een grotere pot te plaatsen. Kies een plantenbak/bloempot die 20% groter is, hierdoor kan de plant gezond doorgroeien. Je tilt de kluit van de Strelitzia op en plaatst hem in de nieuwe pot. Vervolgens vult je de rest op met potgrond. Je kunt ook eerst wat aarde in de pot leggen en dan de kluit erbovenop. Iedere twee jaar kun je het beste de plant in een grotere pot plaatsen, kies wederom een pot die 20% groter is.

Bemesting Strelitzia Nicolai

Na ongeveer 6 tot 8 weken zijn alle voedingstoffen die in de aarde zitten verbruikt. Geef dan de plant extra voeding. Gebruik bijvoorbeeld vloeibare voeding voor kamerplanten. Doe dit allen in lente en zomer, niet in de herfst en winter. In het najaar is de plant in rust, en heeft geen voeding nodig. Doe je dit wel, dan kan dit al gauw schadelijk zijn voor de plant. De wortels kunnen dan bijvoorbeeld geen water meer opnemen uit de grond, en dan kan de plant zelfs afsterven!

Vermeerderen/stekken Strelitzia

Je kunt deze plant vermeerderen met behulp van zaad, of scheuren. Als je een kleur hebt met meerderen stammen, dan heb je geluk. Je kunt de kluit uit elkaar halen, waarbij je zorgt dat elke stam nog enkele wortels heeft. Je kunt nu iedere stam in een eigen bloempot/plantenbak stoppen. Toch is het scheuren van deze plant best wel een uitdaging. De Strelitzia heeft dikke wortels, waardoor het niet even makkelijk is om dit te doen.

paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huisparadijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis

paradijsvogelplant verzorging strelitzia paradijsvogelplant strelitzia kamerplant paradijsvogelplant groot plant strelitzia nicolai huisplanten planten in huis groen in huis woonkamer planten hippe kamerplant veel planten in huis

Hippe planten in huis

Naast deze variant Strelitzia Nicolai, zijn er meerdere soorten Paradijsvogel. Dit zijn:

  • Strelitzia Reginea
  • Strelitzia Alba
  • Strelitzia Caudata
  • Strelitzia Juncea

Strelitzia kopen

Hieronder heb ik een aantal webshops gevonden, waarbij je meteen de plant kunt kopen. Ook ik heb mijn plant online gekocht, en deze werd goed verpakt bezorgd. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

  • https://greenlifestylestore.nl/product-categorie/kamerplanten/luchtzuiverende-kamerplanten/
  • https://www.homemeetsnature.nl/Strelitzia-Nicolai-120-cm
  • https://www.plantenwinkel.nl/kamerplanten/kamerplanten-soorten/strelitzia/strelitzia-nicolai-m-kamerplant

Heb jij deze hippe plant ook al in huis? Of heb jij binnenkort een Strelitzia Nicolai in de woonkamer staan? Laat het me weten in een reactie hieronder…

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.