Home Interieurinspiratie Hoe maak je een stoere gallery wall?

Hoe maak je een stoere gallery wall?

door Gemma
Gallery-wall-trap-hal-wanddecoratie-posters-muur

Een gallery wall; je bent er vast wel eens tegengekomen! Of bij iemand thuis, of juist op internet. Kijk maar eens op Pinterest of Instagram. Het is een enorm leuke manier om een leeg hoekje op te vullen, of juist een wand te accentueren. Ik ben fan van posters en daarom neem ik je vandaag mee hoe je een stoere gallery wall kunt maken. Lees je mee?

Wat is een gallery wall?

Stappenplan maken stoere gallery wall

Om je op weg te helpen naar die stoere wanddecoratie, zal ik je in 4 stappen vertellen hoe je een stoere gallery wall maakt. Dit zijn de stappen:

  • Stap 1: Kies de plaats voor de gallery wall
  • Stap 2: Bepaal hoeveel lijsten je waar gaat gebruiken
  • Stap 3: Kies de lijsten en kleuren van de posters
  • Stap 4: Opmeten en ophangen

Stap 1: Kies de plaats voor de gallery wall

Een ideale plek voor een gallery wall is een leuk stuk muur. Dit kan in de woonkamer zijn, maar bijvoorbeeld ook in de eetkamer, keuken, slaapkamer of hal. Ik gebruikte bij ons de hal. Naast de trap zit (nu zat) een leuk stuk muur, en deze vond ik saai. Hij is wit geverfd, en daardoor nogal kaal en leeg. Dus heb jij ook een stuk muur waar dit het geval is, dan kun je zeker aan de slag gaan met de gallery wall.

Stap 2: Bepaal hoeveel lijsten je waar gaat gebruiken

Je hebt nu de plaats, maar nu komt de hamvraag: hoeveel lijsten ga je gebruiken? Ik adviseer altijd om een oneven aantal te gebruiken, dit is net iets spannender dan een even aantal. Toch is dit best lastig om te gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld met stukken papier en masking tape bijvoorbeeld, waar je welke lijst op gaat hangen. Het voordeel van masking tape is, dat deze niet de verf er weer aftrekt als je deze eraf haalt. Het is wel belangrijk dat je hier ook alvast nadenkt over de grootte van de lijsten.

Alleen maar dezelfde grootte van de lijsten is saai, combineer daarom meerdere formaten. Maar sla hier niet in door. En hou het bij 2 formaten als je kiest voor 5 of minder lijstjes. En kies voor 3 of 4 formaten als je bijvoorbeeld kiest voor 5-10 lijsten.

Stap 3: Kies de lijsten en kleuren van de posters

Als het gaat om de grootte van de lijsten, heb ik je hiervoor al een optie gegeven. Als het gaat om de kleur van de lijsten en het materiaal, kun je hiervoor twee opties:

  • Je kiest voor verschillende kleuren/materialen lijsten
  • Je kiest voor één kleur lijsten

Beide kunnen een stoer effect geven. Als je kiest voor rustige posters in de lijsten, dan kun je heel goed gaan voor verschillende kleuren/materialen lijsten. Kies je voor wat drukkere kleuren, dan geeft één kleur lijsten meer eenheid. Ik koos voor allemaal zwarte lijsten, hiermee kon ik wat meer knallen met de posters. En door te kiezen voor één kleur, creer je toch eenheid en wordt het niet een rommelig geheel.

Het is uiteraard ook mogelijk om geen lijsten te gebruiken, maar alleen posters. Je kunt deze dan ophangen met bijvoorbeeld washi tape.

Als het gaat om het kiezen van de poster, kies dan wel voor poster die alleen iets gemeenschappelijks hebben. Dus of een gemeenschappelijke kleur, print of tekst o.i.d. Wil je graag een rustig geheel, kies dan voor neutrale tinten zoals wit, grijs, beige en bijvoorbeeld pastelkleuren. Wil je een opvallend geheel, dan kun je ook gaan knallen met kleur. Maar kies niet voor alle lijsten voor een opvallende posters, een rustige poster tussendoor maakt het geheel in balans.

Tip: bij de kringloop heb je ze meestal leuke en verrassende lijsten, maar deze zijn vooral ook goedkoop.

Stap 4: Opmeten en ophangen lijsten

Als je gekozen hebt voor de posters en de lijsten, kun je ze gaan ophangen. Belangrijk hierbij is, dat je consistent bent met de afstand tussen de lijsten. Kies voor minimaal 2 cm er tussen, maar meer kan ook uiteraard. Zorg er wel voor dat de afstanden tussen de lijsten niet te veel van elkaar verschillen. Hoe meer de afstand hetzelfde is, hoe rustiger en minder rommelig het geheel wordt. Om het uit te meten, kun je bijvoorbeeld washitape op de muur plaatsen waar de posters komen.

Ik koos voor een grote ronde sticker in het midden, en daarop heen heb ik de lijsten geplaatst. Hieronder zie je hoe onze gallery wall eruit ziet.

Gallery-wall-trap-hal-wanddecoratie-posters-muur

Heb jij al een gallery wall in huis? Of ben je nu geïnspireerd om een gallery wall te maken? Laat het me weten in een reactie hieronder…

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.