Home Interieurinspiratie Dahlia’s toppen; de tip voor gegarandeerd een vollere bos dahlia’s!

Dahlia’s toppen; de tip voor gegarandeerd een vollere bos dahlia’s!

door Gemma
dahlias toppen

Dahlia’s; planten met bijzonder mooie bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren. Toch hebben ze wel wat verzorging nodig om uit te groeien tot mooie bloemen. Het zijn planten die niet van vrieskou houden. Je kunt ze het beste na IJsheiligen (half mei) in de grond buiten zetten. Plaats ze vooral niet eerder buiten. Komt er toch vrieskou, dan heb je grote kans dat de knollen van de dahlia’s kapot vriezen. Je kunt ook dahlia’s in potten plaatsen. Dan zou je ze wel eerder naar buiten kunnen doen. Wel zou ik adviseren om ze niet buiten te laten staan, haal ze ‘s avonds gewoon weer naar binnen. Je kunt er tevens voor kiezen om de dahlia’s voor te trekken (dit heb ik uitgelegd in een eerdere blog) en/of dahlia knollen te splitsen. Als dit allemaal gelukt is, dan gaan ze half mei naar buiten. En hoe zorg je er dan voor dat het een grote en volle bos met dahlia’s bloemen wordt? Ik deze blog geef ik je de tip prijs voor een volle bos dahlia’s. Lees je mee in deze blog?

dahlias toppen

De tip: toppen van de 1e groeifase van de dahlia’s

Je hebt vast wel gehoord, dat wanneer een dahlia bloem is uitgebloeid dat je hem dan het beste kunt knippen en niet kunt laten zitten. Ook heb je vast wel gehoord, dat wanneer je een bloemen uit de plant knipt, dat deze weer nieuwe bloemen maakt (en meestal ook meer). Maar dat is niet de tip die ik je wil geven. Je moet niet wachten tot er een dahliabloem zichtbaar is, je moet al eerder de dahlia plant snoeien! Al in de eerste groeifase. Ja inderdaad, als de plant de eerste groeit vanuit de knol of knollen.

Hoe moet je dahlia’s toppen?

Als de dahlia begint met groeien, dan zie je ook dat de plant bladeren gaat krijgen. Als de plant ongeveer 5 paar aan bladeren heeft gemaakt of 30-50 cm hoog is, dan top je de plant af. En hierin zit dan geen bloem en ook nog geen knop, je snoeit dus een deel van de steel van de plant. Je knipt of snoeit met een scherpe schaar de bovenkant van de dahliaplant eraf. Je snijdt de middelste scheut eruit tot 1m boven het 3e paar aan bladeren (zie ook de foto’s hieronder).

dahlias toppendahlias toppen

Je zult zien dat er na een aantal weken nieuwe vertakkingen ontstaan, waaruit allemaal bloemen gaan bloeien. Deze manier van toppen doe je alleen bij de eerste groeifase. Wel blijf je uitgebloeide bloemen uit de plant snoeien en knip je ook mooie dahliabloemen uit de plant om deze bijvoorbeeld op een vaas te zetten. Knip ze als ze nog in de knop zitten. Dan kun je het langst van deze dahliabloemen genieten.

Hieronder zie je de stukjes die ik getopt heb:

Dahlias toppendahlias toppen

Getopte dahlia’s stekken

Tip: je kunt de getopte dahlia’s ook (proberen) te stekken. Het meeste geluk heb je met toppen die al flinke grootte/breedte zijn.

Hieronder zie je een aantal toppen van dahlia’s die uitgegroeid zijn tot een stek van een dahlia:

dahlias toppen dahlias verzorgen dahlias pluktuin dahlias in de tuin dahlias toppen dahlias verzorgen dahlias pluktuin dahlias in de tuin dahlias toppen dahlias verzorgen dahlias pluktuin dahlias in de tuin

Hoe kan het dat er meer dahlia groeien door het toppen?

Door het afknippen van de toppen van de plant, zal dit de vertakking van de plant stimuleren. Hierdoor ontstaat er een sterkere groei, maar ook meer stelen en meer bloemen. Als je de toppen afknipt, zul je zien dat de energie van de dahlia wordt verplaatst naar de zijscheuten van de plant.

dahlias toppendahlias toppendahlias toppen

Wat vind jij van de Dahlia? Vind jij hem ook zo mooi? Ga je mijn tip van dahlia’s toppen voor een volle bos dahlia’s ook gebruiken? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je makkelijk één van onderstaande foto’s gebruiken:

dahlias toppendahlias toppen

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.