Home Groen interieur Dahlia’s vermeerderen en splitsen; op zoek naar oogjes!

Dahlia’s vermeerderen en splitsen; op zoek naar oogjes!

door Gemma
dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

Ik ben dol op bloemen in huis. Toch ga ik niet iedere week een bos of boeket bloemen in de winkel halen. Ik vind het namelijk veel leuker om dit uit eigen pluktuin en/of de natuur te halen. Helaas lukt dit niet het hele jaar, maar toch wel een groot deel van het jaar. Tevens kan ik ook van deze plukbloemen genieten door er droogbloemen van te maken. Eén van de soort bloemen die ik graag in mijn tuin plant, zijn dahlia’s. De afgelopen twee jaren heb ik dat al twee keer gedaan. Helaas kunnen de knollen van de dahlia’s niet in de grond blijven, maar moeten ze droog en vorstvrij bewaard worden in het najaar. Nu kan je ieder jaar nieuwe dahliaknollen kopen, maar je kunt ze ook bewaren en proberen te stekken en te vermeerderen. Dan heb je ineens niet één knol, maar twee of drie dahliaknollen, afhankelijk van de grootte van de bos knollen. In deze blog ga ik je laten zien hoe je dahlia’s vermeerderen kunt. Je moet namelijk op zoek naar de oogjes van de knol(len)! Kijk en lees je mee in deze blog?

Dahlia’s planten

Dahlia’s zijn schitterende bloemen, maar je moet ze wel op een bepaalde manier planten en ook goed verzorgen. Zoals ik eerder al vertelde, heb ik al twee jaren eerder dahlia’s geplant. Het 1e jaar plantte ik een deel in de volle grond en een deel in potten. Dat ging erg goed, totdat er veel regen viel in een korte periode. Ik kwam erachter dat dahliaknollen in dichte potten daar niet van houden en dan gaan rotten. Kortom, wil je graag dahlia’s in potten planten dan is het aan te raden om gebruik te maken van hydrokorrels onder in de pot. Tevens is het verstandig om ervoor te zorgen dat het te veel aan water weg kan komen uit de pot. Gebruik een pot met één of meerdere gaten onderin. Je kunt ook extra gaten maken in een pot. Momenteel zie je veel buitenpotten van gerecycled plastic. Hier kun je heel gemakkelijk extra gaten in maken. Ik gebruik daarvoor meestal de boormachine, dan heb ik binnen een paar tellen een aantal gaten. Het tweede jaar deed ik al mijn dahliaknollen in potten, inclusief extra gaten. Afgelopen jaar hebben alle knollen het overleefd! Zet de dahlia’s ook op een zonnige plek, dat vinden ze fijn.

Let op: Dahlia’s houden ook niet van vorst. Plaats of plant ze daarom pas na IJsheiligen (11-15 mei) (naar) buiten. Dan is de kans erg klein op vorst.

Dahlia’s uit de grond halen

Ieder jaar rond oktober/november moeten de dahlia’s weer uit de grond gehaald worden. Ze kunnen niet tegen vorst en zullen dan verrotten. Als je de knollen uit de grond haalt, kan het voorkomen dat een deel van de knollen los raakt van de bos knollen. Dat kan gebeuren. Gooi deze lossen knollen niet weg. Bewaar alle knollen op een droge en vorstvrije plaats. Ik bewaarde ze op zolder. In de lente ga je vanzelf zien welke losse knollen de winter overleefd hebben. Ik had een flink aantal losse knollen en nu zie ik dat een deel al nieuwe scheuten aanmaakt. Dit betekent dat dit ook dahliaplanten gaan worden.

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

Hieronder zie je alle losse knollen die tijdens het uit de grond halen van de knollen los zijn geraakt. Je ziet dat ze nog goed vol zijn, dat de meeste een wortel hebben maar ook dat er al oogje in zitten. Dus ik heb goede hoop voor nog meer dahlia’s!

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen dahliaknollen dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen dahliaknollen

Voorzaaien van dahlia’s

Duurt het je te lang om te wachten tot midden mei? Dan kun je de dahlia alvast voorzaaien, alleen dan wel met de knollen. Dit wordt voortrekken genoemd. Je kunt de knollen hiermee een voorsprong geven. Je kunt de dahliaknollen alvast voortrekken in maart/april. Dit doe je door de knollen in een pot te planten, ook wel oppotten genoemd.

Dahlia’s vermeerderen / stekken

Het vermeerderen van dahlia’s wordt ook wel het stekken van dahlia’s genoemd of juist het splitsen of delen van dahlia’s. Dus je komt verschillende termen tegen als het gaat om het verdubbelen van jouw dahlia’s. Je kunt op twee momenten de dahlia’s splitsen; in het najaar of het voorjaar. Ook zijn er twee manieren waarop je de dahlia’s vermeerderen kunt:

  1. Kies knollen die wat voller en groter zijn. Je inspecteert de stam van de dahliaknol. Je herkent de stam aan het deel wat alle delen aan elkaar vast zitten. Je gaat daarbij op zoek naar de ogen. Bij de stam of de stengel zitten een soort van verdikkingen, dit worden de ogen genoemd. Op deze plekken gaan in een nieuwe bloeiperiode nieuwe scheuten komen. En uit deze scheuten komen na een tijdje dan de planten en bloemen. Het aantal ogen van een bosje knollen bepaalt in hoeveel delen je de knollen kunt opdelen. Iedere lossen knol heeft minimaal één oog nodig. Deze manier wordt niet altijd als heel makkelijk ervaren. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van oogjes van de knollen:dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen dahliaknollen dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen dahliaknollen
  2. De tweede manier is iets makkelijker en ik maak gebruik van deze methode. Je vult een bak of een pot met een laag potgrond. Ik vulde de helft van de pot met potgrond. Vervolgens plaats je de knollen in de grond. Zorg daarbij ervoor dat de knollen en de wortels kunnen groeien, maar bedek de knollen slechts voor de helft. Na een aantal weken binnen te hebben gegroeid, ga je zien waar de scheuten omhoog komen. Nu weet je waar de ogen zitten. En daar kun je ze dan splitsen. Hieronder zie je hoe ik de scheuten en de oogjes probeer te vinden volgens deze manier.

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen dahliaknollen

Ben je beginnend in het splitsen of vermeerderen van dahlia’s, kies dan voor de 2e manier. Zo voorkom je dat je knollen zonder oogje afsnijdt.

Hieronder zie je een voorbeeld van een scheut. Waar de scheut uitkomt, is een oogje. Deze met één of meerdere knollen kun je gebruiken voor dahlia’s vermeerderen.

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

Belangrijk bij het splitsen van dahlia’s
  • Je kunt de dahlia’s splitsen door ze los te wrikken, maar je kunt ook gebruik maken van een mesje.
  • Maak gebruik van een scherp en schoon mesje om de knollen op te delen.
  • Het is verstandig om de rottende knollen weg te knippen. Je herkent een rottende knol aan de hardheid van een knol. Als een knol niet vol en hard aanvoelt, maar meer leeg en slap dan heb je waarschijnlijk een rottende knol. Het is beter voor de bloem om deze weg te knippen.

Het vinden van de ogen is makkelijker in de lente dan in de herfst. In het voorjaar gaan de ogen meer open staan en zul je de beter herkennen.

Soorten dahlia’s

Er zijn ontzettend veel soorten dahlia’s in heel veel verschillende kleuren. Persoonlijk vind ik de variant met de bolletjes als bloemblaadjes erg mooi. Hieronder zie je een aantal dahlia’s:

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delendahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

Wat vind jij van de dahlia als bloem? Ben jij net zo enthousiast als ik? En ga je ook dahlia’s vermeerderen? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel gemakkelijk onderstaande foto’s gebruiken:

dahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delendahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delendahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delendahlia's vermeerderen dahlia bollen vermeerderen dahlia knollen vermeerderen dahlias vermeerderen dahlias stekken dahlia stek dahlia stekken najaar dahlia stekken op water dahlia bollen splitsen dahlia knol splitsen dahlia knollen splitsen dahlia bollen delen dahlia knollen delen

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.