Home Interieurinspiratie Welke industriële kleuren gebruik ik in een industrieel interieur?

Welke industriële kleuren gebruik ik in een industrieel interieur?

door gemmavandervegt
Industriele-fabriek-wonen

Kleuren; ook in een industrieel interieur kom je ze tegen. Alleen niet alle industriële kleuren kom je tegen. De meest gebruikte kleuren in een industrieel interieur zijn sobere kleuren. Denk hierbij een bijvoorbeeld grijs, bruin en zwart. Mensen twijfelen vaak of je in een industrieel interieur ook felle kleuren kan gebruiken. Dat kan zeker, maar wel met mate. Vandaag ga ik je vertellen welke kleuren je kunt gebruiken in een industrieel interieur, maar vooral ook hoe je dat het beste kan doen. Ik ga vandaag het volgende vertellen:

Wil je graag naar één van bovenstaande elementen? Klik er dan op en je kan meteen gaan lezen…

Per industriële kleur ga ik je vertellen hoe je deze kan gebruiken en ik laat je zien met behulp van inspiratiefoto’s zien hoe je ze kan gebruiken. Je kunt namelijk best de kleuren met elkaar combineren, maar dat zul je ook wel zien aan de sfeerfoto’s. Ook zullen we aandacht besteden aan waar je de industriële kleuren kunt gebruiken in je industriële woonkamer, industriële slaapkamer of industriële keuken. Maar eerst leggen we nog even in het kort uit hoe een industriële inrichting in huis eruit ziet.

 

Industriële woonstijl

De industriële look, voor welke ruimte in huis dan ook, komt uit de oude fabrieken. De industriële woonstijl is ontstaan in New York. Men ging oude fabriekspanden verbouwen tot appartementen; ook wel lofts genoemd en plots was daar de industriële inrichting. De kernmerken van een industrieel interieur zijn o.a. vintage / oud, sobere kleuren, less=more, gebruik van beton / metaal / staal / baksteen, open indeling, zichtbare buizen enz. Je zou denken dat een industriële woonstijl alleen voorkomt in grote lofts of appartementen, maar dat is niet zo! Je kunt ook heel goed jouw interieur industrieel inrichten, als je maar rekening houdt met de kernmerken van een industrieel interieur.

Industriële kleuren

De volgende kleuren kun je gebruiken in een industrieel interieur:

Hieronder gaan we meer vertellen over de industriële kleuren die je kunt gebruiken in een industrieel interieur.

Kleur 1: Grijs in een industrieel interieur

Vooral de kleur grijs is een kleur die je veel tegenkomt in industriële inrichtingen. Grijs is o.a. de kleur van beton, en dat is een materiaal die niet mag ontbreken in een industrieel interieur. De kleur grijs heeft een kille uitstraling en is makkelijk te combineren met allerlei andere kleuren. Je kunt ervoor kiezen alleen de kleur grijs in huis te gebruiken, door bijvoorbeeld diverse tinten grijs (van lichtgrijs, kleigrijs tot aan donkergrijs en antraciet) in huis toe te passen. Je kunt grijs gebruiken op de vloer en wanden, maar ook in de meubelen. Ook beton en betonlook behoort tot de kleur grijs en kun je dus prima toepassen in de grijze industriële woonstijl.

Tip: probeer ook eens te combineren met verschillende tinten grijs zoals lichtgrijs, kleigrijs en antraciet! Dit geeft je interieur extra sfeer en karakter.

Kleur-in-huis-kleur-in-je-interieur-kleur-accessoires-kleurrijke-decoratie-kleuren-interieur

Kleur 2: Zwart in een industrieel interieur

Naast grijs wordt de kleur zwart ook veel toegepast in een industrieel interieur. Wel wordt de kleur niet voor veel elementen in huis gebruikt. De kleur is nogal donker en hierdoor wordt vaak gekozen om een aantal zwarte elementen te kiezen. Bij gebruik van teveel zwart krijg je een donker en duister interieur, dus zoek naar de balans.

Tip: combineer zwart met lichte kleuren en kies niet voor meer dan 3 grote objecten (inclusief muren) in het zwart.

Groen-combineren-interieur-welke-kleuren-passen-bij-elkaar-groen-combineren-met-welke-kleur-roze-groen-combineren-interieur-okergeel-combineren-groen

Kleur-in-huis-kleur-in-je-interieur-kleur-accessoires-kleurrijke-decoratie-kleuren-interieur

Bron: vtwonen

Kleur 3: Zwart/wit in een industrieel interieur

Als tegenpool van de kleur zwart, wordt vaak gekozen voor een lichtere kleur. Zodat er in je interieur meer balans ontstaat en deze niet te donker wordt. Je kunt meer licht in je interieur krijgen door meer raam (licht), maar ook door zwart te combineren met wit. Vooral in een Scandinavisch industrieel interieur zie je dit terugkomen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van 25% zwart en 75% wit.

Tip: een stenen muur met de kleuren zwart en wit staat heel erg gaaf en stoer!

Groen-combineren-interieur-welke-kleuren-passen-bij-elkaar-groen-combineren-met-welke-kleur-roze-groen-combineren-interieur-okergeel-combineren-groen-1

Kleur 4: Wit in een industrieel interieur

Hou je van licht? Dan kun je naast veel ramen, ook kiezen voor de kleur wit in je industriële interieur. Vooral in een modern industrieel interieur, Bohemian industrieel interieur en in een Scandinavisch industrieel interieur zie je veel wit terug komen. Wit op de muren, wit in de meubels. Pas wel op, dat het niet te cleanish wordt en kies er wel voor om wit te combineren met andere (lichte) kleuren of met diverse wittinten.

Woonkamer-zwarte-stalen-kast

Kleur 5: Taupe in een industrieel interieur

De kleur taupe is een hele bijzondere kleur. Taupe lijkt op klei. Taupe is niet grijs, maar ook niet bruin. Het heeft een beetje van beide. Het voordeel van de kleur taupe, is dat je deze in vele interieurstijlen kan gebruiken en dus ook in de industriële woonstijl! Taupe geeft een warme sfeer aan je karakter en als je dit combineert met een matte uitstraling (zoals met krijtverf), dan geeft dit een warme en stoere uitstraling aan je interieur.

Lees ook: Taupe in je interieur. Hoe doe je dat en welke sfeer brengt taupe?

Taupe interieur

Kleur 6: Bruin in een industrieel interieur

Als je denkt aan bruin in een industrieel interieur, dan is een leer een materiaal wat bijzonder goed daarbij past. Denk bijvoorbeeld aan een bruine leren bank. Een Chesterfield bank is een bank die zich uitstekend leent voor de industriële stijl. Je kunt de kleur bruin ook gebruiken voor o.a. één of meerdere lampen, een vloerkleed maar ook sierkussens zijn er te vinden in de kleur bruin en prima te gebruiken in een industrieel interieur.

Cognac-interieur-cognac-meubels-cognac-decoratie-kleuren-combineren-cognac-kleur-combineren

Cognac in een industrieel interieur

Vooral de kleur cognac is een kleur die past in een industrieel interieur. Vaak wordt de kleur cognac gebruikt voor een bank of stoel. De kleur cognac leent zich goed voor een industrieel interieur, maar gebruik deze kleur niet voor meer dan 1 of 2 elementen. Deze kleur is nogal bepalend en prominent in huis.

Tip: combineer de kleur bruin met lichtere kleuren, zoals wit en bijvoorbeeld lichtgrijs. Hierdoor houd je balans in jouw interieur.

Cognac-interieur-cognac-meubels-cognac-decoratie-kleuren-combineren-cognac-kleur-combineren Cognac-interieur-cognac-meubels-cognac-decoratie-kleuren-combineren-cognac-kleur-combineren

Kleur 6: Groen in een industrieel interieur

De hiervoor genoemde kleuren geven niet altijd heel veel levendigheid aan je interieur. Gelukkig is daar de kleur groen. Hiermee creëer je een frisse en levendige kleur in huis. Je kunt de kleur groen gebruiken bijvoorbeeld in accessoires of op de wand, maar je kunt ook een aantal planten in huis plaatsen. Je zult merken, dat eens ze er staan, je ze niet meer weg kunt denken. Deze woonstijl wordt ook wel de Botanisch industriële stijl genoemd.

Heel erg gedurfd is een een groene bank! Zou jij het durven?

industrieel-interieur-industriele-inrichting-industriele-woonstijl-industriele-woonkamer-industriele-eetkamer-industriele-keuken-1

Kleur 7: Blauw in een industrieel interieur

De kleur blauw is een rustige, maar ook een luxe kleur. Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om de kleur blauw; grijsblauw, turquoise, donkerblauw of ‘gewoon’ blauw. Iedere tint blauw heeft weer een andere uitstraling.

Cognac-interieur-cognac-meubels-cognac-decoratie-kleuren-combineren-cognac-kleur-combineren

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Kleur 8: Een accentkleur in een industrieel interieur

Een felle kleur zoals geel, rood of oranje heeft kracht en karakter aan je interieur. Ik noem het een accentkleur, omdat je deze kleur mondjesmaat moet toepassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor accessoires in een accentkleur. Pas wel op met het toepassen van deze felle kleur. Het kan je interieur ook overheersen. Combineer altijd met andere (industriële) kleuren.

Wat dacht je van de kleur geel! Een vrolijke zonnige kleur.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Binnenkijken-industriele-loft-industrieel-interieur-industriele-inrichting-woonstijl-interieurstijl-wooninspiratie-interieurinspiratie

Kleuren interieur combineren

Je kent nu de kleuren die je kunt gebruiken in een industriële inrichting. Nu wil je één of meerdere kleuren graag gaan gebruiken en/of kiezen voor jouw industrieel interieur. Maar hoe doe je dat? En welke kleuren kun je combineren?

Hoe kies je kleuren voor je interieur?

Als je kleuren gaat kiezen voor je interieur, is het belangrijk dat je eerst één kleur uitkiest. Dit kan een kleur zijn die je mooi vindt of juist een kleur die je graag in je interieur wilt en waarop je de rest wilt aanpassen. Nadat je een kleur hebt gekozen, kies je andere kleuren die hierbij passen en daarmee kun je een moodboard maken. Om zo te achterhalen wat je mooi vindt en welke sfeer je in je industrieel interieur wilt. Ik adviseer altijd om minimaal 3/4 kleuren te kiezen waarmee je in je interieur gaat werken.

Welke kleuren kun je combineren?

Heel veel kleuren kun je goed met elkaar combineren, maar de ene kleur kun je beter combineren met de andere. Hieronder zie je een overzicht van de industriële kleuren en welke 2 kleuren daar het beste bij passen.

  • Grijs: andere kleuren grijs en wit.
  • Zwart: bruin en grijs
  • Zwart/wit: Grijs en groen
  • Wit: grijs en zwart maar in principe haast alle kleuren.
  • Bruin (cognac): zwart en wit
  • Groen: grijs, zwart en wit
  • Blauw: grijs en wit
  • Taupe: bruin, wit en grijs
  • Een (felle) accentkleur zoals rood, geel of oranje: wit en grijs

Hieronder zie je voorbeelden van kleuren die je met elkaar kunt combineren:

Hieronder zie je allerlei tinten grijs, het combineren van deze kleuren met elkaar geeft een spannend geheel in jouw industrieel interieur.

industriele woonkamer industriele bank industriele accessoires industriele meubels interieur ideeen woonkamer ideeen industrieel industrieel landelijk industriele decoratie kleuren combineren woonkamer decoratie industrieel kleurencombinaties woonkamer kleuren interieur kleuren woonkamer woondecoratie industrieel industriele muur industriele woonstijl industriele inrichting industrieel woonkamer industriele stijl landelijk industrieel industrie look meubels industrieel interieur industrieel industriele inrichting woonkamer industrieel accessoires industriele accessoires woonkamer industriele kleuren industriele look woonkamer kleuren combineren interieur

Groene kleuren zie je hieronder; waaronder de populaire kleur olijfgroen. De kleur groen kun je goed combineren met andere kleuren groen, maar ook met taupe, beige of grijs. Vaak zie je dat grijs en groen samen gecombineerd worden, toch kan je dan ook nog een taupe of beige kleur aan toevoegen.

industriele woonkamer industriele bank industriele accessoires industriele meubels interieur ideeen woonkamer ideeen industrieel industrieel landelijk industriele decoratie kleuren combineren woonkamer decoratie industrieel kleurencombinaties woonkamer kleuren interieur kleuren woonkamer woondecoratie industrieel industriele muur industriele woonstijl industriele inrichting industrieel woonkamer industriele stijl landelijk industrieel industrie look meubels industrieel interieur industrieel industriele inrichting woonkamer industrieel accessoires industriele accessoires woonkamer industriele kleuren industriele look woonkamer kleuren combineren interieur

Hoe combineer je de kleur blauw in je interieur? Uiteraard kun je dit combineren met andere kleuren blauw, maar ook met taupe en beige. Zoals je hieronder ziet.

industriele woonkamer industriele bank industriele accessoires industriele meubels interieur ideeen woonkamer ideeen industrieel industrieel landelijk industriele decoratie kleuren combineren woonkamer decoratie industrieel kleurencombinaties woonkamer kleuren interieur kleuren woonkamer woondecoratie industrieel industriele muur industriele woonstijl industriele inrichting industrieel woonkamer industriele stijl landelijk industrieel industrie look meubels industrieel interieur industrieel industriele inrichting woonkamer industrieel accessoires industriele accessoires woonkamer industriele kleuren industriele look woonkamer kleuren combineren interieur

Kleuren interieur per ruimte

Zijn er verschillen in industriële kleuren voor je interieur die er in bijvoorbeeld in de verschillende ruimtes van je huis gebruikt worden? In principe niet, maar uiteraard zie je per ruimte wel andere kleuren terug. We willen je graag inspireren en daarom hebben

Kleuren industriële woonkamer

Hieronder zie je een aantal kleuren die je kunt gebruiken in een industriële woonkamer.

bakstenen muur woonkamer Kleuren-combineren-woonkamer-eetkamer-ton-sur-ton Industrieel interieur industriele inrichting industriele woonstijl industriele interieur wooninspiratie industrieel interieur industrieel warm industrieel interieur 1

Kleuren industriële slaapkamer

Hieronder een voorbeeld van een industriële slaapkamer. Eerder lieten we al een witte en lichte slaapkamer zien, maar aan deze slaapkamer zie je dat je ook goed met kleur kunt werken. Blauw en bruin zijn hier voornamelijk gecombineerd.

Industrieel interieur industriele inrichting industriele woonstijl industriele interieur wooninspiratie industrieel interieur industrieel warm industrieel interieur 1 Bohemian-slaapkamer

Kleuren industriële eetkamer

Ook voor de industriële eetkamer heb je diverse mogelijkheden. Je ziet hieronder dat er licht / wit / ramen wordt gecombineerd met donkere kleuren. Ik vind vooral de middelste foto erg mooi en stoer, door het gebruik van bakstenen, groen, wit en oude materialen. Hieronder zie je wat inspiratie:

Eetkamer industriele eetkamer keuken wit interieur witte keuken Industriele eetkamer zwarte eetkamer stoere eetkamer eettafel stoere keuken

**De foto’s waar geen bron bij vermeldt staan, komen uit eigen collectie.

You may also like

12 Reacties

Melissa juni 28, 2017 - 1:52 pm

Wat een leuke sfeerbeelden, vind de combinatie tussen industrieel en functioneel erg fijn.

Reply
Jorrit februari 25, 2018 - 6:13 pm

Welke kleurcode zwart word er gebruikt op de kozijnen?

Reply
Gebruiker avatar
gemmavandervegt februari 25, 2018 - 8:34 pm

Hoi Jorrit,

Bedankt voor je reactie. Helaas heb ik niet de kleurcode van het zwart op de kozijnen, maar als het echt zwart is dan is het #000000.

Groeten,
Gemma

Reply
Robin maart 30, 2018 - 7:16 am

Wat is die industriële stijl toch fantastisch!

Reply
Gebruiker avatar
Lia Kesselaar januari 2, 2020 - 11:06 am

Goedemiddag Gemma,

Mijn vraag gaat over het deel van de kleuren combineren, je hebt overal 2 extra kleuren vermeld…. behalve bij zwart. Daar staat alleen bruin en achter. Je hebt het ook over groen…. mag dat ook buiten planten ook 2 stoelen zijn in groene stof met donker bruine pootjes ( en een donker grijze stoffen bank met donker grijze pootjes ). Welke kleur kan ik dan het beste gebruiken voor de vloer?

Reply
Gebruiker avatar
gemmavandervegt januari 9, 2020 - 4:40 pm

Hi Lia,

Ja dat kan zeker!

Groeten,
Gemma

Reply
ceramicavloeren mei 19, 2021 - 4:42 pm

Mooi! Vooral dat lichte, geeft echt een magisch effect aan de woning. Denk dat een leuke keramische vloer ook goed bij zo’n industrieel interieur zou staan.

Groetjes, Anne

Reply
Gebruiker avatar
Gemma mei 21, 2021 - 7:30 am

Hi Anne,

Dat denk ik zeker ook wel! Je kan er veel kanten mee op.

Groeten,
Gemma

Reply
Vincent Rondwijk juli 15, 2021 - 8:20 am

Ik vind blauw ook altijd een mooie kleur die goed in verschillende interieurs past. Zelf zou ik graag een blauwe achterwand in mijn keuken willen hebben. Dit zou namelijk goed passen bij de nieuwe houten keuken die wij hebben gekocht.

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 28, 2021 - 9:38 am

Blauw is idd een mooie kleur. Het geeft een rustige sfeer in huis.

Groeten,
Gemma

Reply
Marie de Jonge november 17, 2021 - 4:08 pm

Zelf vind ik felle kleuren goed passen bij neutrale industriële kleuren zoals grijs en antraciet. Een muur een opvallende kleur geven kan zorgen voor een wat speelser effect. Ik ben van plan om een muur in mijn woonkamer ook lichter te maken. Ik ben erg benieuwd wat dit met de sfeer in de ruimte doet!

Reply
Gebruiker avatar
Gemma november 19, 2021 - 7:43 am

Er is inderdaad veel mogelijk om te combineren met neutrale industriële kleuren. Zelf vind ik het ook wel vrolijk om één opvallende kleur te gebruiken. Ik ben benieuwd naar het effect van de lichtere muur in de woonkamer!

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.