Home Binnenkijken Mijn nieuwste theekastje; een antiek & vintage kastje!

Mijn nieuwste theekastje; een antiek & vintage kastje!

door Gemma
theekastje vintage kastje oude kastjes theekastjes oud kastje retro kastje theekastje antiek antiek kastje het vintage kastje thee kastje kringloop theekastje oud houten kastje oud theekastje antieke theekastjes vintage vitrine kastje antiek grenen kastje antieke theekastje jaren 60 kastje klein antiek kastje rond theekastje oud kastje pimpen vintage kastjes vintage vitrine kastje

Theekastjes; je vindt ze mooi of juist niet. Ik vind ze heel mooi, maar dat wist je vast nog wel… Begin vorig jaar begon mijn voorliefde voor theekastjes. Ik kocht er eentje en knapte deze op. Daarna kocht ik er meerdere. Meestal via marktplaats of Facebook. Ik knapte ze op. En als ik ze te mooi vond, dan liet ik ze hier in huis staan. Dit heeft al geresulteerd in vier van zulke vintage kastjes in huis. Onlangs kreeg ik een e-mail van een lieve vrouw. Zij had nog een antiek theekastje staan, en ze had gezien dat ik een liefhebber ben. Ze vroeg zich af of ik belang erbij had. Super lief. Het is een heel mooi kastje, dus ik had zeker belangstelling! Zo gezegd, zo gedaan. En voilà nog een theekastje erbij… Wil je zien hoe deze eruit ziet? Lees en kijk dan snel verder, want in deze blog laat ik je graag mijn nieuwste aanwinst zien.

Vintage kastje

Als je in een woonwinkel loopt, dan zie je dat er dikwijls aan wordt gegeven dat iets vintage is. Voor alle meubels en accessoires die je nieuw in de winkel ziet staan, is dit niet echt vintage. Nieuwe producten hebben een vintage look. Pas als een meubel of accessoire ouder is dan 30 jaar, spreek je van vintage. Een veel gebruikt meubel die je vintage terug ziet komen op o.a. rommelmarkten, in een kringloop of juist op Marktplaats is de vintage kast. O.a. lockerkasten, meidenkasten, vitrinekasten en ook ouderwetse theekastje. Als een oud kastje in minder goede conditie is, dan knap ik hem vaak op. Soms geef ik hem ook een likje verf. Maar alleen als hij in huidige staat niet zo mooi meer is. Is een theekastje nog in goede staat, dan zal ik hem nooit een nieuwe look met verf geven.

Een vintage kastje kan in goede staat zijn, maar ook in wat minder goede staat. Gelukkig kun je een houten kastje in minder goede conditie altijd opknappen.

Soorten theekastjes

De meeste thee kastjes zijn gemaakt van hout. Eerlijk gezegd heb ik er nog geen één gezien die niet van dit warme materiaal is gemaakt. Net zoals met veel andere (vintage) kasten, zijn er binnen dit soort kastje ook diverse soorten, maten en varianten te vinden. Toch zijn er wel een aantal kenmerken die bij alle antieke theekastjes hetzelfde zijn. Een theekastje heeft de volgende kenmerken:

  • Hij staat hoog op zijn ‘poten’;
  • Het kastje is gemaakt van een combinatie van glas en (vaak) hout;
  • Het kastje kan altijd open naar de voorkant toe;
  • Er zit een los dienblad op het kastje. Vroeger werd met dit dienblad thee gereserveerd.

De meest bekende is de rechthoekige variant waarbij de voorkant open gaat als een soort van lade. Toch is er ook een rechthoekige variant waarbij er twee deurtjes aan de voorkant zitten, en deze deurtjes kunnen ook naar de voorkant open. Ook is er een rond theekastje te vinden. Vaak wordt dit een Engels theekastje genoemd. Dit kastje heeft dan ook een rond dienblad.

Sommige varianten theekastjes zijn afgewerkt met een ster in het glas, maar een aantal heeft ook afgeslepen glas. De ene variant is simpel qua afwerking, terwijl een ander kastje wat meer sierlijk is. Bijvoorbeeld in de poten of het dienblad. Hierin kan je dan meer ronde vormen zien.

Lees ook: wat is een theekastje?

Mijn nieuwste aanwinst: vintage theekastje #4

Hieronder zie je mijn nieuwste aanwinst. Dit vintage kastje kocht ik van een vrouw in de buurt. Het is een rechthoekig exemplaar, waarbij er twee deurtjes in zitten. Ik vind hem bijzonder gaaf! Ik hoef hem niet eens op te knappen, hij is nog super gaaf. Het kastje is steeds goed onderhouden en geolied door de vorige eigenaresse. Het vintage kastje heeft dan ook de plaats van mijn andere theekastje ingenomen. Deze gaat voorlopig even naar zolder. En nu staat er dus een ander kastje, hieronder zie je het resultaat:

theekastje vintage kastje oude kastjes theekastjes oud kastje retro kastje theekastje antiek antiek kastje het vintage kastje thee kastje  kringloop theekastje oud houten kastje oud theekastje antieke theekastjes vintage vitrine kastje antiek grenen kastje antieke theekastje  jaren 60 kastje klein antiek kastje rond theekastje oud kastje pimpen vintage kastjes vintage vitrine kastjetheekastje vintage kastje oude kastjes theekastjes oud kastje retro kastje theekastje antiek antiek kastje het vintage kastje thee kastje  kringloop theekastje oud houten kastje oud theekastje antieke theekastjes vintage vitrine kastje antiek grenen kastje antieke theekastje  jaren 60 kastje klein antiek kastje rond theekastje oud kastje pimpen vintage kastjes vintage vitrine kastje

Wat vind jij van theekastjes? Vind jij ze ook zo mooi? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

4 Reacties

Bea van Heel december 15, 2022 - 5:38 pm

Ik ben op zoek naar een theekastje om eventueel op te knappen.

Reply
Gebruiker avatar
Gemma januari 20, 2023 - 1:43 pm

Hi Bea,

Momenteel heb ik geen Theekastjes staan.

Groeten,
Gemma

Reply
Angela februari 19, 2024 - 10:15 am

Dag Gemma, ik ben op zoek naar een grijs-blauw theekastje. Heb jij nog wat staan?

Mvg. Angela

Reply
Gebruiker avatar
Gemma februari 19, 2024 - 12:32 pm

Hoi Angela,

Bedankt voor je bericht! Momenteel heb ik er nog één staan. Ik heb je een e-mail hierover gestuurd.

Groeten,
Gemma

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.