Home DIY Kerst Kerstboom versieren; zo doe je dat! Stappenplan

Kerstboom versieren; zo doe je dat! Stappenplan

door Gemma
Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen

De meeste mensen halen de kerstboom in huis, zodra de december maand begonnen is of rond 5 december. Zo ook bij ons! Zodra de kerstboom in huis staat, is het tijd om deze te versieren? Maar hoe doe je dat handig? Welke volgorde is daarin bijvoorbeeld belangrijk en waar moet je allemaal aan denken? Ik laat het je weten in deze blog. Lees en kijk je mee?

Deze blog is in december 2020 geschreven en in nov 2021 geüpdate.

Stappenplan kerstboom versieren

De volgende stappen kun je het beste doorlopen als je een kerstboom gaat voorzien van kerstversiering:

Ik veronderstel dat je al een kerstboom hebt gekocht, voordat je begint met de kerstboom versieren.

Stap #1: wat doe je om de onderkant van de kerstboom?

Als eerste is het belangrijk om iets om de onderkant van de kerstboom me te bedekken. Dit kan een mand, een standaard zijn (zie ook mijn foto’s) of denk aan een kleed. Als het gaat om een mand, zijn er ontelbaar veel opties. Je hebt een rieten mand, maar je kunt ook denken aan een grote bak of juist een grote metalen bloempot als kerstboomstandaard. Ik gebruik in de voorbeelden geen standaard, maar eerder maakte ik gebruik van een metalen pot.

Stap #2: waar zet je de kerstboom neer?

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen waar de kerstboom in je interieur komt te staan. Je hebt niet alleen de ruimte van de breedte en de hoogte van de kerstboom nodig, maar je moet ook rekening houden met nog zeker 20-40 cm erom heen. Je wilt hem immers ook kunnen versieren. Ik koos ervoor om onze kerstboom naast de bank te zetten. Er is nog voldoende ruimte om de boom heen, dus dit is een prima plek. Tevens staat de boom zo ook centraal, wat ik erg leuk vind.

Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen

Stap #3: lichtjes in de boom doen

Als de kerstboom staat, kun je de lichtjes in de boom gaan plaatsen. Je hebt verschillende soorten kerstlichtjes; van klein tot groot. En er is ook veel verschil in kleuren. Bij een normale kerstboom heb je zeker 12-15 meter nodig om de hele kerstboom te voorzien van genoeg lichtjes. Hieronder zie je hoe ik eerst mijn kerstboom versierde met lichtjes.

Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen

Stap #4: de kleuren kerstversiering kiezen

Nadat de lichtjes in de boom hangen, kun je aan de slag gaan met het kiezen van de kleuren maar ook met het kiezen van de soorten kerstversiering die je graag in de boom wilt hangen. Kies eerst de kleur, en dan vervolgens de soorten kersthangers die je wilt gebruiken. Ga vooral niet ieder jaar nieuwe kersthangers en kerstdecoratie kopen, maar probeer ook vooral kerstballen van vorig jaar of van eerdere jaren te hergebruiken. Je kunt ook oude kerstballen pimpen! Super leuk om te doen, en hiermee kun je jouw eigen draai eraan geven. Ik geef je hieronder een voorbeeld van de soorten kerstballen die je kunt gebruiken:

Het is vooral leuk om te combineren met verschillende soorten kerstversiering, mits je de gekozen kleur aanhoudt. Of je kiest voor een gekke en kleurrijke kerst en combineert met allerlei kleuren. Belangrijk dat je vooral alle kleuren hierbij gebruikt, dan kan het prima!

Ik zou zeker aanraden om gebruik te maken van minimaal 40-50 kerstballen en kersthangers.

Stap #5: van boven naar beneden versieren

Als je de decoratie voor in de boom gekozen hebt, kun je gaan beginnen met versieren. Mijn ervaring leert, dat dit het meest lang duurt van alle stappen… Je kunt het versieren in de volgende stappen verdelen:

 • Begin bovenin met eventueel een piek en werk zo naar onderen. Wel belangrijk dat je eerst eventuele slingers, als je deze wilt gebruiken, in de boom hangt. En daarna verder gaat met kerstballen, kersthangers en ornamenten.
 • Begin niet lukraak met alle kleuren en soorten kersthangers door elkaar. Maar versier op kleur bijvoorbeeld of op soort. Ik koos voor o.a. papieren kerstversiering en voor de kleur groen. Deze verspreide ik door de boom heen van boven naar beneden. Ik hing niet meteen alles vol, zodat er ruimte was voor anderen kleuren en soorten kersthangers.
 • Begin met de grotere kerstversiering en doe dan de kleinere kerstversiering. Dus werk eigenlijk van groot naar klein.

Hieronder zie je hoe ik dat deed.

Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamenten

Stap #6: eventueel onder de kerstboom nog een gezellig kersttafereel maken

Je ziet vaak dat mensen onder de kerstboom ook nog een gezellig kersttafereel maken. Met bijvoorbeeld een kerststal. Dat kan prima. Er is plek zat onder de kerstboom. Je kunt er ook andere kerstdingen onder zetten. Niks is fout!

Als je dit ook gedaan hebt, is de boom klaar. Lichtjes aan, en genieten maar! Hieronder zie je hoe onze kerstboom (met inderdaad veel groene kerstdecoratie eruit zag):

Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamentenKerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamenten Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamenten Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamenten

Heb je wat aan deze tips gehad? Ik hoop het! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd een bericht hieronder achterlaten…

Veel-liefs-gemma

Wil je graag jouw eigen kerstversiering maken? Lees dan vooral ook eens dit e-book.
E-book Kerst DIY's, kerstversiering, kerstboomversiering, kerstballen, kerstdecoratie, zelf maken kerstversiering, DIY kerstdecoratie, Kerst e-book, e-book DIY Kerst

Als je hieronder jouw gegevens invult, kun je het gratis E-book 100% 20x Kerst DIY’s Boek downloaden.

Vul hieronder je gegevens in, en je kunt het e-book downloaden:

  Wil je deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel gemakkelijk onderstaande foto gebruiken:

  Kerstboom versieren hoe versier je een kerstboom kerstboom decoreren kerstboom stylen kerstboom kerstballen kersthanger kerstornamenten xmas ornamenten

  You may also like

  Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.