Home Botanisch interieur / Natuurlijk interieur De ideale luchtvochtigheid in huis voor je planten; zo laat je ze verder groeien!

De ideale luchtvochtigheid in huis voor je planten; zo laat je ze verder groeien!

door Gemma
luchtvochtigheid planten luchtvochtigheid in huis ideale luchtvochtigheid in huis vochtigheid in huis vochtigheidsgraad in huis droge lucht in huis ideale luchtvochtigheid normale luchtvochtigheid in huis beste luchtvochtigheid in huis gezonde luchtvochtigheid luchtvochtigheid binnen

Het verzorgen van planten is meer dan alleen 1x in de week de planten water geven. Denk ook aan het bestrijden van beestjes zoals trips en het geven van plantenvoeding, vooral belangrijk in de zomer. Daarnaast kun je ook denken aan het af en toe snoeien van je planten, maar ook het verpotten van planten. En wat dacht je van de plaats van de planten. De één moet in de schaduw en niet in de zon, de ander wil graag wat zonlicht maar niet vol in de zon. Je kunt er een dagtaak aan hebben! Een voordeel van planten is, dat er bij bepaalde stekjes komen. Zo kun je jouw kamerplanten collectie uitbreiden! Voor al het verzorgen van planten, krijg je dan ook wel iets heel moois terug: vriendelijk bloeiende planten en zo af en toe zelf een mooie bloem… Het klimaat in huis, bepaalt voor een groot gedeelte hoe goed (of minder goed) de binnenplanten groeien. Denk daarbij aan de temperatuur in huis, maar vooral ook de luchtvochtigheid in jouw woning is belangrijk. In deze blog lees je wat luchtvochtigheid is, maar ook wat een ideale luchtvochtigheid in huis is voor je plant en vooral ook hoe je de luchtvochtigheid ten goede kunt beïnvloeden. Kijk en lees je mee?

Wat is luchtvochtigheid?

Kort gezegd, betekent het de hoeveelheid water in de lucht. Daarbinnen heb je twee soorten; de absolute en de relatieve waarde van luchtvochtigheid. De absolute waarde laat zien hoeveel water er in een bepaalde hoeveelheid lucht zit. De relatieve luchtvochtigheid meet hoeveel waterdamp in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Dit wordt gemeten in procenten.

luchtvochtigheid planten luchtvochtigheid in huis ideale luchtvochtigheid in huis vochtigheid in huis vochtigheidsgraad in huis droge lucht in huis ideale luchtvochtigheid normale luchtvochtigheid in huis beste luchtvochtigheid in huis gezonde luchtvochtigheid luchtvochtigheid binnen wat is een goede luchtvochtigheid vochtgehalte in huis normale luchtvochtigheid lage luchtvochtigheid goede luchtvochtigheid in huis wat is een hygrometer planten luchtvochtigheid luchtvochtigheid verhogen planten luchtvochtigheid kamerplanten kamerplanten luchtvochtigheid

Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

Tussen de 40 en 60% licht een goede luchtvochtigheid. En dan is het beter om er bijvoorbeeld tussen in te zitten, dan dichtbij de 40%. Zit je dus met een luchtvochtigheid rond de 50%, dan zit je prima. Wordt deze lager dan 40%, dan is de lucht te droog. En dit kan leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van deze lucht kan vervelend voelen, en je bijvoorbeeld last krijgen van droge en branderige ogen, droge huid, geïrriteerde ogen of neus. Maar ook hoofdpijn, slecht slapen en problemen om te concentreren kunnen voorkomen.

ideale luchtvochtigheid normale luchtvochtigheid in huis beste luchtvochtigheid in huis gezonde luchtvochtigheid luchtvochtigheid binnen wat is een goede luchtvochtigheid vochtgehalte in huis normale luchtvochtigheid lage luchtvochtigheid goede luchtvochtigheid in huis

Als de luchtvochtigheid boven de 60% komt, dan is deze te hoog. Dit is ook niet goed. Vooral op plekken waar je slecht kunt ventileren zoals in een kelder of een badkamer, kan dat gebeuren. Hierdoor kan schimmel ontstaan. En we weten allemaal dat schimmel niet goed voor de gezondheid is.

Het meest ideale is om de vochtigingsgraad van 50% aan te houden.

Zo belangrijk is luchtvochtigheid voor je planten in huis!

Nu zul je wel denken, ik weet waarom tussen de 40 en 60% vochtigheidsgraad goed is voor het leefklimaat in huis. Maar in hoeverre hebben mijn planten daar baat bij? Heel veel kan ik je vertellen. Binnenplanten groeien en bloeien niet alleen, door het geven van water. Maar ze ademen als het ware door de bladeren en deze pakken ook vocht op uit de lucht en hoe vochtiger de lucht, hoe meer ze ook voeding uit de lucht halen. Kortom, het is zeker belangrijk om de luchtvochtigheid op pijl te houden. De meeste planten vinden het fijn als de relatieve luchtvochtigheidsgraad rond de 60% is. Is deze lager, dan is het zeker aan te raden om hem proberen te verhogen.

Om planten binnen te helpen met hun vochtigheid, kun je ook de planten gaan sproeien of zo af en toe in de regen buiten te zetten.

ideale luchtvochtigheid normale luchtvochtigheid in huis beste luchtvochtigheid in huis gezonde luchtvochtigheid luchtvochtigheid binnen wat is een goede luchtvochtigheid vochtgehalte in huis normale luchtvochtigheid lage luchtvochtigheid goede luchtvochtigheid in huis

Hygrometer: bepaal de vochtigheidsgraad

Je kunt niet zomaar uit de losse hand bepalen hoe vochtig de lucht in huis is. In huis kun je dat meten met een hygrometer. De hygrometer heb je in verschillende soorten. Vaak kun je zien wat de temperatuur in huis is, en ook wat de relatieve luchtvochtigheid is. Een handig apparaatje om te checken hoe het staat met de leefkwaliteit in huis. Het voordeel is, dat zo’n aparaatje helemaal niet duur hoeft te zijn.

wat is een goede luchtvochtigheid vochtgehalte in huis normale luchtvochtigheid lage luchtvochtigheid goede luchtvochtigheid in huis wat is een hygrometer planten luchtvochtigheid luchtvochtigheid verhogen planten luchtvochtigheid kamerplanten kamerplanten luchtvochtigheid

Tips voor hogere luchtvochtigheid

In de meeste huizen is niet een te hoge vochtgraad het probleem, maar juist het tegenovergestelde. Daarom een aantal tips om de luchtvochtigheid te verhogen:

  • Zet een raam open.
  • Bakje(s) met water in huis plaatsen.
  • Een natte handdoek in huis plaatsen.
  • Plaats luchtzuiverende planten in huis.
  • Laat de douchedeuren even open staan na het douchen.
  • Luchtbevochtiger plaatsen.

luchtvochtigheid planten luchtvochtigheid in huis ideale luchtvochtigheid in huis vochtigheid in huis vochtigheidsgraad in huis droge lucht in huis ideale luchtvochtigheid normale luchtvochtigheid in huis beste luchtvochtigheid in huis gezonde luchtvochtigheid luchtvochtigheid binnen

Hoe is het klimaat bij jullie in huis? Is de luchtvochtigheid hoog genoeg voor de planten om optimaal te kunnen groeien? Ik ben benieuwd! Laat je het me weten in een reactie hieronder?

Veel-liefs-gemma

Deze blog bevat enkele affiliate links, de bron van de foto’s is depositphotos.

You may also like

18 Reacties

EvenDelen.be juli 1, 2022 - 7:03 am

Die planten in het kastje vind ik super mooi en ook catproof. Wij zijn momenteel bezig met de volledige heropbouw van onze gesloten veranda. Daar wil ik een heel mooie plantenhoek maken dus deze tips zijn echt wel interessant en welkom voor mij.
Ik ga hier zeker rekening mee houden!

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:49 pm

Leuk om te horen! Ja planten in een kastje zijn idd wel meer katproof.

Reply
Linda schrijft 't op juli 1, 2022 - 7:26 am

Goede tips, de tropische planten gaan niet altijd oke bij mij. T och maar weer eens proberen want ik vind ze zo mooi

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:52 pm

Een paar keer in de week de tropische planten sproeien wil ze zeker al helpen.

Reply
Nicole Orriëns juli 1, 2022 - 9:07 am

Ik had hier eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, ook omdat ik allemaal nepplanten heb. Maar het is een goed aandachtspunt. Ik ga het eens nakijken!

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:51 pm

Niet alleen bij je planten is het belangrijk, maar ook voor je eigen leefklimaat in huis.

Reply
Cheryl juli 2, 2022 - 9:33 am

Ik zou het eerlijk gezegd niet weten! Ik kan me nog wel herinneren van vroeger, dat m’n moeder altijd van die bakjes water aan de radiator had hangen voor de luchtvochtigheid. Ik doe er niets speciaal aan/tegen. Ben wel benieuwd hoe de luchtvochtigheid in ons huis is nu ik je blog gelezen heb.

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:51 pm

Toevallig heb ik ook nog die bakjes staan. Bij ons is het vooral in de zomer onder de 40%.

Reply
Joyce - SomedayTodayNL juli 2, 2022 - 1:38 pm

Ik moet me eens meer hierin gaan verdiepen. Soms denk ik dat de luchtvochtigheid hier in huis niet goed is. Interessant om te lezen dus!

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:43 pm

Succes!

Reply
Tessa juli 2, 2022 - 5:43 pm

Nooit geweten wat nu een goede luchtvochtigheid is voor planten. IK vrees dat het bij mij te laag is

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:40 pm

Dat is bij ons ook zo. Gelukkig kun je dit wel beïnvloeden.

Reply
Wanda juli 2, 2022 - 10:30 pm

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of de luchtvochtigheid bij ons in huis goed is. Wij hebben ook weinig planten meer in huis omdat onze kat er anders steeds in bijt en takken afbreekt.

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:43 pm

De luchtovchtigheid is niet alleen belangrijk voor de planten, maar ook voor jezelf. Dus ook handig om jullie om dat te weten!

Reply
Sandra juli 3, 2022 - 12:12 am

Om heel eerlijk te zijn, heb ik geen idée van de luchtvochtigheid hier in huis. In ieder geval staat het raam hier bijna altijd open, maar misschien moet ik toch eens een hygrometer kopen

Reply
Gebruiker avatar
Gemma juli 7, 2022 - 1:39 pm

Ik wist het ook nooit, maar ik snap nu wel waarom de planten het bij ons in huis in de zomer veel meer water nodig hebben. Maar ook waarom het besproeien van de kamerplanten belangrijk is.

Reply
Gebruiker avatar
Lia augustus 4, 2022 - 9:39 pm

Ik heb meer dan 70 planten tussen de 10cm en 1.60m in huis waarvan er meerdere lucht zuiverend zijn. Ze groeien allemaal als kool en af en toe zet ik ze buiten en sproei ze dan allemaal. Ik geef mijn planten ook 1x per week water en zorg er voor dat de planten geen vol zonlicht krijgen maar wel licht.

Reply
Gebruiker avatar
Gemma augustus 10, 2022 - 7:00 am

Klinkt als hele fijne omstandigheden voor al die planten!

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.