Home DIY Kerst Feestelijke schaaltjes van klei: leuk voor hapjes

Feestelijke schaaltjes van klei: leuk voor hapjes

door Gemma
Kleien-schaaltjes

Ik ben dol op het maken van dingen. Het is wel zo, dat dit niet te lang moet duren. Op Pinterest kwam ik deze leuke kleien schaaltjes tegen, en ik werd enthousiast. Ik laat je vandaag zien hoe ik deze gemaakt heb, van zelfdrogende klei. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aangegeven, met verf. Kijk en lees je mee hoe ik deze feestelijke schaaltjes maakte?

Wat heb je nodig voor feestelijke schaaltjes?

De volgende dingen heb je nodig:

 • Zelfdrogende klei. Ik haalde de witte boetsierklei van de Action.
 • Een schaaltje.
 • Een passer/snijder voor de cirkel. Je kunt hiervoor ook een kom/bakblik of iets anders rond gebruiken.
 • Acrylverf. Ik gebruikte die van de Action.
 • Kwastjes.
 • Deegroller.

Deze feestelijke schaaltjes staan super op een kersttafel.

Kleien-schaaltje

Als je deze kleien schaaltjes wilt maken, kun je de volgende stappen volgen:

 • Stap 1: Klei uitrollen en cirkel uitsnijden
 • Stap 2: In een schaaltje stoppen en er weer uithalen
 • Stap 3: De schaaltjes verven
 • Stap 4: De schaaltjes beschermen met varnish

Hieronder leg ik iedere stap uit.

Stap 1: Klei uitrollen en cirkel uitsnijden

Je gaat nu een stuk van de zelfdrogende witte klei pakken, en deze uitrollen. Ik pakte ongeveer 1/3 van de verpakking. Ik rolde deze uit met een deegroller, totdat ik zeker wist dat ik een cirkel eruit kon snijden. De dikte van de klei was toen ongeveer 0,5 cm. Maak de klei niet te dun, maar ook zeker niet te dik. De diameter was.., maar hoe groot die bij jou moet zijn hangt af van het schaaltje waarin je de klei gaat stoppen. Maak de diameter 1-2 cm groter dan de diameter van het schaaltje dat je gebruikt in de volgende stap.

Ik sneed met een passer een cirkel. De overtollige klei haalde ik eruit. En het gaatje maakte ik weer dicht door water te gebruiken op het gaatje, en dit met mijn vinger dicht te vegen.

Kleien-schaaltje

Stap 2: In een schaaltje stoppen en er weer uithalen

Ik pakte nu een schaaltje, waarin ik de kleien cirkel stoppen. De rimpels die je nu ziet ontstaan in het kleien schaaltje, kun je wegkrijgen met water en het vegen van je vinger. Daarna haal je de schaaltje eruit, en strijk je de plooien en oneffenheden ook glad met water en je vinger. Laat de kleien schaaltjes in wording, nu minimaal 2 of 3 dagen drogen. Je merkt vanzelf wel wanneer het schaaltje en de klei hard geworden is.

Kleien-schaaltje

Stap 3: De schaaltjes verven

Voordat je kunt gaan verven, is het belangrijk om de randen wat op te schuren. Dat ziet er mooier uit, maar het is ook fijner verven. Ik verfde met acrylverf. Ik maakte de schaaltjes in drie kleuren, en de randen maakte ik goud. Voor een extra feestelijk tintje. De onregelmatige stippen kreeg ik in het schaaltje, door de haren van de kleine kwast met verf heen en weer te laten gaan. Dat kan je met je vinger doen, door de haren van de kwast van voor naar achter te laten gaan. Het kan hierbij wel een kliederboel worden. Tenminste bij mij wel 🙂

Stap 4: De schaaltjes beschermen met varnish

Om de verf goed te beschermen, koos ik ervoor deze te voorzien van een laag varnish. Ik koos voor glanzende varnish, hiermee shinen de schaaltjes nog meer! Je kunt deze schaaltjes goed gebruiken om kleine hapjes in te doen. Ze staan super feestelijk. Doe je met me mee?

Kleien-schaaltjes Kleien-schaaltjes Kleien-schaaltjes Kleien-schaaltje

Ga jij ook deze leuke kleien schaaltjes maken? Laat het me weten in een reactie hieronder…

Veel-liefs-gemma

Wil je graag jouw eigen kerstversiering maken? Lees dan vooral ook eens dit e-book.
E-book Kerst DIY's, kerstversiering, kerstboomversiering, kerstballen, kerstdecoratie, zelf maken kerstversiering, DIY kerstdecoratie, Kerst e-book, e-book DIY Kerst

Als je hieronder jouw gegevens invult, kun je het gratis E-book 100% 20x Kerst DIY’s Boek downloaden.

Vul hieronder je gegevens in, en je kunt het e-book downloaden:

  You may also like

  6 Reacties

  Esther november 11, 2021 - 8:46 pm

  Ik vind de schaaltjes super leuk en wil ze ook gaan maken! Heb alleen één vraag. Kunnen ze met de hand afgewassen worden?

  Reply
  Gebruiker avatar
  Gemma november 12, 2021 - 5:47 am

  Wat leuk om te horen, en het is ook helemaal niet moeilijk! Ik heb ze bewerkt met varnish. Hierdoor kan ik ze goed afnemen met wat water, maar je moet voorzichtig blijven met water. Je kunt ook afwerken met wax, dan is het waterafstotend. Veel succes!

  Reply
  Rosalyn december 22, 2021 - 11:24 am

  Superleuk! Ik neem eigenlijk veel te weinig tijd voor dit soort dingen, maar als ik zoiets zie, krijg ik er echt helemaal zin in.

  Reply
  Gebruiker avatar
  Gemma december 27, 2021 - 2:28 pm

  Wat leuk om te horen! Ik ben hier denk ik een uurtje mee bezig geweest. Dat valt dus best mee qua tijd. Ik maakte ze vorig jaar, en ook dit jaar heb ik ze weer op tafel gebruikt!

  Reply
  Janita januari 3, 2022 - 5:23 pm

  Hoihoi,
  Ik ben ze nu aan het maken maar bij mij dekt de verf totaal niet ligt dat aan mij ?

  Reply
  Gebruiker avatar
  Gemma januari 21, 2022 - 2:51 pm

  Dat is raar! Dat is mij niet overkomen. Wel heb ik meerdere lagen verf aan moeten brengen. Veel succes!

  Reply

  Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.