Home DIY voor je interieur DIY upcycle: maak jouw eigen decoratieschaal!

DIY upcycle: maak jouw eigen decoratieschaal!

door Gemma
diy project diy decoratieschaal decoratie schaal voor op tafel decoratie schaal groot decoratie schaal zwart decoratie schaal goud decoratie schaal op voet decoratie schaal rond recycle project decoratie zelf maken zelf decoratie maken diy bowl fruit schaal serveerschaal decoratieve schaal schaal op voet hk living schaal

Naar de kringloop ga ik graag. Beetje snuffelen tussen spullen die anderen niet meer interessant vinden. De meeste pareltjes die ik in een kringloop vind, hergebruik ik om er iets mee te maken. Soms combineer ik objecten met elkaar. Zoals in het diy project waarin ik gekleurde kandelaren maken. Ook kan het zijn dat ik een object zoals een vaas of een fles vind, en ik geef deze alleen een nieuwe kleur door deze bijvoorbeeld te verven. Ik hou van simpele diy projecten, maar ook van de kringloop. Naast dat je daar vintage pareltjes kan vinden, is het ook mogelijk dat je daar unieke items vindt. Ook vind je in een kringloop veel dezelfde items. Ikea producten en veel speelgoed, maar ook veel glazen en ander glaswerk. Ik wil je vandaag met dit upcycle project laten zien, dat je met twee standaard glazen objecten heel goed iets mooi nieuws kan maken. Dus je maakt van twee objecten die waarschijnlijk niet meer gebruikt, iets nieuws wat ineens wel waarde heeft! Hoe mooi is dat?

In deze blog laat ik je zien hoe ik mijn eigen decoratieschaal maak van een bord en een glas. Kijk en lees je mee?

Wat is upcycling?

Ik noemde de term al; upcycling. Het is een term die de laatste jaren veel gebruikt wordt, maar wat is het eigenlijk? Upcycling heeft te maken met het hergebruiken van materialen tot een nieuw product, waarbij de kwaliteit van het nieuwe product hoger is dan het bestaande. Je kunt dus bijvoorbeeld van twee objecten, waar je niks meer meedoet of waar je niks meer aan hebt, een nieuw product maken. Dit nieuwe product heeft wel waarde voor jou. Dit project is ook upcycling. Van twee items die niet meer of nauwelijks gebruikt worden, maak ik een nieuwe decoratie schaal. Welke ik wel ga gebruiken.

Stappenplan decoratie schaal maken

Hieronder leg ik uit hoe je in drie stappen jouw eigen schaal kunt maken. Het meest lastige aan dit project, vond ik het kiezen van de kleur waarin ik de decoratie schalen ging spuiten… De volgende stappen kun je volgen:

  • Stap #1: zoeken naar objecten & verf
  • Stap #2: lijmen van het bord en kop/mok
  • Stap #3: het spuiten van de schaal
Wat heb je nodig?
  • Bord (mag van glas of porselein). Je kunt hiervoor naar de kringloop gaan, maar je kunt ook kijken of je zelf nog iets in de kast hebt wat je niet meer gebruikt. Ik vond meerdere borden. Daarmee kan je dan meerdere schalen maken.
  • Kop/mok (mag van glas of porselein). Je kunt hiervoor naar de kringloop gaan, maar je kunt ook kijken of je zelf nog iets in de kast hebt wat je niet meer gebruikt. Ik vond meerdere glazen. Daarmee kan je dan meerdere schalen maken.
  • Alcohol: dit gebruik je om mee te ontvetten.
  • Lijmpistool
  • Sprayverf: kies de kleur of kleuren die jij mooi vindt.
  • Karton: als bescherming tijdens het verven.

Naast een decoratieschaal, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een fruitschaal te maken! Je maakt hem op dezelfde manier. Het enige verschil is, dat je de schaal een andere bestemming geeft…

Stap #1: zoeken naar objecten & verf

Hoe wil je graag dat jouw nieuwe schaal eruit komt te zien. Ik zocht meerdere mokken, kopjes, glazen en borden bij elkaar. Ik plaatste ze op elkaar, en de leukste vormen schalen werden het. Kijk vooral eerst even in je kast of op zolder. Heb je niks bruikbaars, dan kan je naar de kringloop gaan. Daar heb je voor een paar euro (of zelfs minder) meerdere mokken, kopjes, glazen en borden. Probeer in de winkel wel even uit hoe eruit komt te zien. Het kopje, mok of glas zet je op de kop en het bord er bovenop.

Daarna ga je bedenken welke kleur je jouw schaal wilt geven. Ik koos voor terracotta, groen en taupe. Een deel van deze kleuren sprayverf had ik al wel in huis, maar ik bestelde er ook nog één bij altijdverf.nl. Zij hebben een enorm assortiment aan sprayverf voor niet veel geld.

Stap #2: lijmen van het bord en kop/mok

Kies nu een bord en een kop, mok of glas die jij goed bij elkaar vindt passen. Om ervoor te zorgen dat de lijm straks goed hecht, en later de verf ook, is het verstandig om te ontvetten. Ik ontvet beide objecten met alcohol (70%). Zo weet ik zeker dat er geen vetsporen meer op zitten.

Het kopje, mok of glas zet je nu op de kop. De bovenkant voorzie je van een flinke lijmlaag (niet te veel) en je plaatst het bord er bovenop. Wacht dan even een 10 minuten of een kwartier, en dan zitten beide objecten aan elkaar vast.

Stap #3: het spuiten van de schaal

De vorm van de schaal is klaar, nu kun je de schaal gaan verven. Ik doe dit meestal buiten, vanwege de uitstoot van de sprayverf. Ook plaats ik een karton onder de schaal, zodat het niet verfsporen achterlaat in bijvoorbeeld het gras. Je kunt het beste dunne laagjes erop spuiten, om te voorkomen dat er lopers komen. Het voordeel van spuitverf is, dat deze na 10-15 minuten alweer droog zijn en dat je dan nog een laag kunt aanbrengen. In totaal deed ik er 4 laagjes op. Hieronder zie je het resultaat:

 

Naast deze schaal, maakte ik er nog twee. Hieronder zie je het resultaat van alle drie:

 

Ga jij nu ook aan de slag om jouw eigen decoratie schaal te maken? Ik zou het heel leuk vinden! Ik hoor graag of je dat gaat doen, of wat je van dit diy project vond. Laat je het me weten in een reactie hieronder?

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel gemakkelijk onderstaande foto gebruiken:

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.