Home Interieurinspiratie De woontrends van 2021; laat je inspireren!

De woontrends van 2021; laat je inspireren!

door Gemma
Woontrends-2021-interieurtrends-2021

Het ene jaar is nog niet voorbij, of de trends voor het nieuwe jaar komen alweer voorbij. Zo ook voor 2021. Welke woontrends zie je terug in 2021? Wil je het weten? In deze blog vertel ik je dat. Lees & kijk je mee?

Interieurtrends 2021

De bron van deze woontrends is: Koninklijke INretail, 2020

Bij het bepalen van de woontrends 2021 zijn er drie dingen belangrijk. Ten eerste de tijdsgeest. Dit is het beeld wat er geschetst worden in de tijd waarin we leven. Hiervoor worden het nieuws, opiniestukken, beursbezoeken en lezingen van expert gebruikt. De tijdsgeest van 2021 is ‘Change Reaction’. Momenteel zitten we midden in een veranderingsproces. Hoe dit ingevuld gaat worden, en wat de gevolgen hiervan zijn, zullen we pas in 2021 zien. Mede door de coronacrisis zien we dat compassie en menselijkheid steeds belangrijker wordt. Deze behoefte was al aanwezig, maar wordt steeds groter. Ook het nemen van onze verantwoordelijkheid voor het mileu wordt door mensen steeds urgenter gevonden.

Vanuit deze tijdsgeest, ontstaat er een beeld waar de consument behoefte aan heeft. Dus Change Reaction is vertaald in vier waardetrends. Dit zijn be mankind, revise the moral, pick you cheries en take a stand. Ik zal hier verder niet op in gaan, omdat de stijltrends de woontrends van 2021 zijn. Deze waardetrends worden vertaald in stijltrends, waar aandacht wordt gegeven aan kleuren, materialen en vormgeving. Voor 2021 gaat het om de volgende stijltrends:

  • Woontrend 2021 #1: Human Touch
  • Woontrend 2021 #2: Balanced Biotope
  • Woontrend 2021 #3: Recentered Stage
  • Woontrend 2021 #4: Interstellar Mirage

Ik ga je alle woontrends uitleggen met tekst en wooninspiratie.

Woontrend 2021 #1: Human Touch

We hebben weer meer behoefte aan menselijkheid en empathie. Tevens proberen we grip te krijgen op wie we eigenlijk zijn. We gaan daarbij op zoek naar merken en ook producten die daarbij horen / passen. We willen graag dat ze een menselijk karakter hebben, denk bijvoorbeeld aan lief, leuk en aardig. We zoeken producten met deze uitstraling. Daarnaast zoeken we ook de eenvoud en onbezorgdheid. De tijd waarin we nu snel leven, voelt daarbij onmenselijk. We hebben dan ook af en toe de tijd nodig om even stil te staan en tot onszelf te komen. Winkelen dichterbij huis hoort hierbij. Ook het ondersteunen van de lokale winkels met persoonlijk karakter hoort hierbij.

Woontrends-2021-interieurtrends-2021-kleurentrends-2021-kleuren-2021

Bron: Koninklijke INretail, 2020

Kleuren

Je ziet in deze trend kleuren die afgeleid zijn van huidtinten. Van licht tot donker. Denk bijvoorbeeld aan beige, roze, (zacht) oranje, maar ook diverse bruintinten. De kleur terracotta past hier ook heel goed bij. Accentkleuren die je hier ziet zijn o.a. okergeel en lila.

Materialen

Zowel natuurlijke als kunstmatige materialen zie je in deze stijl. Wat ze wel gemeen hebben, is een organische en onregelmatige structuur. Ze hebben veelal een matte uitstraling. Je ziet veel ribbels als structuur.

Vormen

Organische vormen, welke doen denken aan bijvoorbeeld menselijke rondingen. Je ziet bijna geen scherpe lijnen / hoeken meer, maar veel meer cirkels en afgeronde hoeken. Hierdoor krijg je een vriendelijker geheel, welke vertrouwder voelt.

Woontrend 2021 #2: Balanced Biotope

We zijn ons bewust van wat er gebeurd in de wereld; het goede maar ook het kwade. We willen graag een steentje bijdragen aan het milieu, waarbij we respect hebben voor mens en natuur. Je ziet vooral dat tweedehands, hergebruik, kringloop maar ook huren en/of lenen weer hip worden. Groen telt hierbij mee. Onze veranderende wereld vergt een andere manier van denken. Eigenbelang staat niet langer voorop.

Woontrends-2021-interieurtrends-2021-kleurentrends-2021-kleuren-2021

Bron: Koninklijke INretail, 2020

Kleuren

Een natuurlijk kleurenpalet zie je hier terug. Met veel groen, maar dan wel de geelgroene kleuren (en minder de blauwgroene tinten van de afgelopen jaren). Denk hierbij bijvoorbeeld aan olijfgroen en mosgroen. Industrieel blauw en steenrood worden als accenten toegevoegd, en geven een extra stoer karakter.

Materialen

Duurzame materialen worden er in deze woontrend gebruikt. Bij de niet-natuurlijke materialen moeten deze recyclebaar zijn. Dat verwachten consumenten ook van producten en leveranciers.

Vormen

Je ziet zowel organische vormen, maar ook onregelmatige vormen. Denk bijvoorbeeld aan de stoere industriële vormen in metaal, staal en beton. Deze zijn vaak doorleefd, maar kunnen ook niet egaal zijn qua kleur en structuur.

 

Woontrend 2021 #3: Recentered Stage

Er zijn momenteel grote veranderingen in de wereld. Denk aan economische en ecologische veranderingen. Deze veranderingen sluiten niet altijd aan bij onze denkbeelden, idealisten en tradities. Dus komen we in geweer, denk aan protesten. De contrasten worden hierdoor als gevolg hiervan, wel groter. Dit vraagt een duidelijke focus en interieurproducten die een ideaal vertegenwoordigen; producten met een purpose. Zo kan een product veranderen in een held.

Woontrends-2021-interieurtrends-2021-kleurentrends-2021-kleuren-2021

Bron: Koninklijke INretail, 2020

Kleuren

Veel diverse kleuren zie je terug. Krachtige kleuren, maar ook de pastelkleuren. Er wordt veel kleur en contrast gebruikt. De combinatie van de kleuren is wel belangrijke. De (felle) diverse kleuren worden altijd gecombineerd met pastelkleuren, zodat het geen schreeuwend geheel wordt maar eerder speels.

Materialen

De materialen zijn in deze woontrend minder belangrijk, het gaat om de kleuren. Wel zie je dat metalen vazen in deze trend gebruikt worden.

Vormen

In tegenstelling tot de 1e woontrend, zie je hier wel rechte lijnen terug komen. Vooral de geometrische vormen zie je hier, maar ook blokken worden veel gebruikt. Ze worden speels toegepast, waardoor trappen, verhogingen en scheidingswanden ruimten een nieuwe dimensie geven.

 

Woontrend 2021 #4: Interstellar Mirage

Onze snel veranderende samenleving vraag om een andere / nieuwe blik, en daarmee snelle keuzes. Maar ook flexibiliteit, meebewegen en ook loslaten. Ultieme vrijheid; daar zoeken we naar. En dan zonder compromissen. We kiezen nu steeds meer voor producten of diensten als we ze nodig hebben. En deze moeten dan direct beschikbaar zijn. De consument is veeleisend, hij wil op zijn wenken bediend worden en verlangt alles op maat. Dat vraagt om een flexibele houding.

Woontrends-2021-interieurtrends-2021-kleurentrends-2021-kleuren-2021

Bron: Koninklijke INretail, 2020

Kleuren

Een combinatie van koele pasteltinten en warme aardetinten. Hierbij horen felroze en blauw, neontinten en metallic tinten.

Materialen

De materialen zijn glanzend, gekleurd transparant, spiegelend en vaak glad en strak. Ze hebben een opvallende, en soms futuristische uitstraling.

Vormen

Voornamelijk zie je futuristische vormen, maar ook rond of organisch. De cirkel en de bolvorm worden het meest gebruikt.

Heb ik je geïnspireerd met deze interieurtrends 2021? Laat het me weten in een reactie!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.