Home Interieurinspiratie De leukste lampen voor in verschillende woonstijlen

De leukste lampen voor in verschillende woonstijlen

door Gemma
Lampen woonkamer

Verlichting speelt een belangrijke rol in de uitstraling en sfeer van je woning. Iedere ruimte in huis heeft een eigen sfeer en hierbij passen ook diverse lampen. Het kiezen van de juiste lamp bij de juiste woonstijl kan nog weleens lastig zijn. Een lamp kan de stijl van een kamer namelijk compleet maken of transformeren. In dit blog lichten we een aantal verschillende woonstijlen toe met daarbij de meest geschikte verlichting.

De veelzijdigheid van verlichting voor extra sfeer, warmte of gezelligheid in huis

Met de juiste verlichting in huis kun je jouw woning extra warmte of een gezellige sfeer geven. Door de ruime keuze uit diverse lampen is er voor iedere woonstijl en beoogde sfeer een juiste lamp te vinden.

De veelzijdigheid van lampen zit dus niet enkel in het uiterlijk, maar ook de sfeer die je er een kamer mee kan geven. Wil je voor gezelligheid gaan? Ga dan voor een warme kleur lamp, wil je de juiste verlichting om te werken? Ga dan voor een variant met daglicht.

Of je het beste kunt kiezen voor een schelpenlamp, gekleurde lamp of hanglamp, daar duiken we hieronder verder op in! Vind jouw woonstijl in onderstaande lijst of doe alvast inspiratie op voor verschillende interieurstijlen!

Samenbrengen van materialen in een bohemian interieur

In een bohemian woonstijl draait het allemaal om het kleurrijke en artistieke. De vrije geest staat centraal in dit interieur en dat zie je ook terug aan de keuze voor materiaal. Prachtige schelpen lampen passen zeer goed bij deze inrichting. Het natuurlijke materiaal geeft de lamp zowel aan als uit een mooi effect.

Ook zijn hangende lantaarns, kralen, franjes en macramé details de eyecatcher voor deze woonstijl. De lampen in deze inrichting geven vaak een warm, gedempt licht, wat bijdraagt aan de gezellige sfeer van de bohemian woonstijl.

Japandi voor rust

Vind jij veel kleur, schelpen, kralen en macramé niet helemaal bij jou passen? Dan is wellicht de Japandi woonstijl jouw ding. Deze stijl staat bekend om de combinatie van Japanse en Scandinavische invloeden en staat voor rust en harmonie in huis.

De nadruk in dit interieur ligt op minimalisme en natuurlijke materialen. Eenvoudige lampen zonder overbodige details passen hier perfect bij. Een lamp waarin hout verwerkt is of varianten die een zachte gloed geven, dragen bij aan de populaire Japandi woonstijl.

Hanglampen, tafellampen of vloerlampen kunnen allemaal in deze inrichting geplaatst worden. Ga daarnaast voor een mooie kap van papier of textiel en benadruk zo het kalme, harmonieuze en rustige effect voor dit interieur.

Lampen woonkamer

Strak en tijdloos met een moderne inrichting

Net als bij de Japandi woonstijl is de moderne inrichting ook gefocust op functionaliteit. Echter, worden er hier voor andere soorten materialen gekozen en strakke lijnen gebruikt. Vaak zijn dit eenvoudige ontwerpen met neutrale kleuren.

Verlichting met een metalen afwerking past perfect bij de moderne inrichting. Ook geometrische vormen en strakke ontwerpen zie je hier veel terug. Vaak wordt er gekozen voor een aantal ingebouwde spots of een slanke lamp in eenvoudig en functioneel ontwerp.

Retro vibes

Terug naar toen met de retro vibes. Helemaal van nu is de retro woonstijl met invloeden uit de 60’s, 70’s en 80’s. Dankzij de juiste keuze voor lampen kan je deze woonstijl in je woning perfect nabootsen en tijden herleven.

Karakteristieke ontwerpen, typerende kleuren en opvallende patronen zijn herkenbaar. Dit kan ook terugkomen in verlichting. Oranje of bruine hanglampen en kappen met een geometrische print halen deze tijden terug. Ook chroom en plastic passen bij deze woonstijl en definiëren de retro inrichting.

Landelijk wonen met bijpassende verlichting

Tot slot kijken we nog naar de landelijke woonstijl die vaak hand in hand gaat met een warme sfeer en gezelligheid. Zachte tinten in deze inrichtingen zorgen voor comfort en charme.

Verlichting dat past bij deze stijl zijn veelal lampen die gemaakt zijn van ruwe en onbewerkte materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout, steen en ijzer. De warmte van deze inrichting komt vaak door de lampenkappen van stof. Een mooie wandlamp of kroonluchter van deze materialen doet het in deze inrichting ook altijd goed.

Voor welke lamp ga jij?

Heb jij genoeg inspiratie opgedaan door al onze ideeën over verlichting in jouw woonstijl, dan is het tijd om te kiezen. Of je nu gaat voor de warme en artistieke sfeer van een lamp met schelpen of voor de tijdloze, strakke vloerlamp, verlichting is de kers op de taart voor een mooie en gestylde ruimte. Dankzij het lezen van dit blog kun je de juiste verlichting kiezen om de fijnste sferen bij jou in huis te creëren!

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.