Home Basis tips interieur Een nieuwe keuken kopen; zo doe je dat! 7-stappenplan met praktische tips…

Een nieuwe keuken kopen; zo doe je dat! 7-stappenplan met praktische tips…

door Gemma
keuken inrichten nieuwe keuken keukeninspiratie keukenideeen kookeiland houten keuken zwarte keuken nieuwe keuken kopen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn wij een nieuw huis aan het bouwen. Dit wordt een schuurwoning aan het water. En bij een nieuw huis horen veel keuzes die je moet maken. Dat is soms lastig, maar vooral ook verschrikkelijk leuk! Ik kan me weer helemaal gaan uitleven op het interieur. Voordat ik bezig kan met dingen als meubels en accessoires, moeten er voor bepaalde ruimtes in het nieuwe huis wel vrij snel keuzes gemaakt worden. Bijvoorbeeld: welke vloer wil je? Maar ook het inrichten van de badkamer en keuken moeten we al vrij snel over nadenken. En dan ook wel redelijk vlug kiezen hoe de keuken eruit komt te zien. Een nieuwe keuken kopen, dat doe je niet zomaar in een dagje. Daar gaat een hele periode overheen. Overigens, heb je ook nog te maken met levertijd, dus op tijd bestellen is zeker aan te raden. Het uitkiezen van een nieuwe keuken vereist enige voorbereiding, plannen en vooral ook tijd. Ik neem je in deze blog mee hoe je op een handige manier een keuken kunt uitkiezen. Ik heb een 7-stappenplan waarmee je de keuze voor een keuken goed kunt maken. Kijk en lees je mee in deze blog? Ik laat je daarnaast ook meteen zien weten keuzes ik heb gemaakt voor onze nieuwe keuken.

Bron header foto: Houtmerk

Nieuwe keuken

Voordat je aan de slag kunt gaan met het kiezen van de keuken, is het belangrijk dat je een plattegrond hebt van waar de keuken kan komen te staan. Tevens zijn afmetingen ook zeker wel een must om bij de hand te hebben. Als je deze bij de hand hebt, kun je aan de slag gaan met kiezen van de nieuwe keuken.

In deze blog maak ik veel gebruik van foto’s van Houtmerk. Dit is geen gesponsorde blog, maar een blog geschreven vanuit mijn persoonlijke voorkeur, interesse en mening.

Nieuwe keuken kopen

Het 7-stappenplan voor het kopen van een nieuwe keuken ziet er zo uit:

(Wil je meteen naar een stap uit dit stappenplan, klik dan op onderstaande stap)

In sommige stappen doe je bepaalde dingen dubbel, zo kan het voelen. Toch is dat wel belangrijk. Een nieuwe keuken kopen is een grote aankoop, en deze doe je voor een lange tijd. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de keuzes, en daarom is het goed om bij bepaalde dingen vaker stil te staan. Veel plezier met lezen, en als je hierna het stappenplan gaat volgen, veel succes met het kopen van een nieuwe keuken!

Hieronder ga ik alle stappen van het 7-stappenplan uitleggen:

Stap #1: Budget bepalen

Voordat je kunt gaan starten met het zoeken naar een nieuwe keuken, is het belangrijk dat je het budget gaat bepalen. Een gemiddelde keuken kost tussen de € 10.000,- en € 15.000,-. Wil je een kleine keuken, dan is het bedrag iets kleiner. Wil je een extra grote keuken en/of een hele luxe keuken, dan moet je rekenen op een budget van meer dan € 15.000,-. Uiteraard kun je het zo duur maken als jezelf wilt. Wij kozen voor een budget van € 15.000,- voor onze nieuwe keuken.

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Stap #2: Keukeninspiratie opdoen

Om ideeën op te doen, kun je via internet en o.a. Pinterest en Instagram inspiratie opdoen. Maak een board op Pinterest met keukeninspiratie. Je kunt afbeeldingen van internet en Instagram daarop ook heel handig toevoegen. Op Pinterest kun je bijvoorbeeld zoeken op keukeninspiratie, keukentrends, keuken met kookeiland, keukenideeën. Als je al specifieker weet welke soort stijl jouw keuken moet hebben, kun je daarop zoeken. Ik wist bijvoorbeeld al heel snel dat ik een notenhouten keuken wou met een kookeiland, dus daar kon ik al specifiek op gaan zoeken. Op Instagram kan je bijvoorbeeld zoeken op de #’s: #keukeninspiratie, #keukeneiland, #keukendesign, #keukenideeën, #kitchendesign, #kitcheninspiration.

Maak een board op Pinterest, waar je alle inspirerende keukeninspiratie op plaatst. Zo heb je één plaats met inspiratie voor jouw nieuwe keuken.

Trek voor de inspiratiefase gerust 1 of meerdere maanden uit, om zo tot een goed gevuld board op Pinterest te komen. Vanuit dat board kun je dan een moodboard maken met alleen het allermooiste erop. Ik deed er ongeveer 3 maanden over, en ik moet eerlijk zeggen, nog steeds vul ik af en toe wat aan op mijn board op Pinterest.

keuken inrichten nieuwe keuken keukeninspiratie keukenideeen

Hier vind je mijn Pinterest board met volop keukeninspiratie: Pinterest board keukeninspiratie

Uiteindelijk maakte ik er een moodboard van. Hieronder zie je daarvan het resultaat. Een moodboard is iets flexibels. Zorg ervoor dat je hem altijd weer kan aanpassen. Ik maakte mijn moodboard in Photoshop, zo kan ik hem altijd weer aanpassen. Het is wel handig, als je naar aanleiding van je moodboard, een aantal kleuren en materialen in gedachten hebt die je eventueel kunt gebruiken voor jouw nieuwe keukeninrichting.

keukeninspiratie noten houten keuken keukenideeen nieuwe keuken keuken kopen keukeninrichting

Dit moodboard is samengesteld m.b.v. foto’s van Houtmerk, de Machinekamer, Nordisk Kok, Quooker en JP Walker.

Stap #3: De opstelling, plaats en grootte van de keuken

Vanuit je moodboard kun je nu gaan bepalen wat er perse in moet. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur of een kookeiland, maar het kunnen ook andere wensen zijn. Noteer alle wensen die je hebt op een soort van wensenlijstje.

Functie van de keuken

Een keuken hoeft niet alleen een plaats te zijn waar je eten kunt gaan bereiden, maar het kan bijvoorbeeld ook een plaats zijn voor een borrel. Kortom, het is belangrijk om dit inzichtelijk te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken met hoeveel mensen je in de keuken eten moet kunnen bereiden en/of zitten of staan aan de keuken. Dit heeft namelijk invloed op de grootte van je keuken.

Grootte van je keuken

Hoe groot moet de keuken worden? Wat moet er perse in als het gaat om opbergruimte en apparatuur bijvoorbeeld. Hou ook rekening met werkruimte, loopruimte en praktische afstanden van bijvoorbeeld de kookplaat en de wasbak. Uiteraard moet je ook enigszins rekening houden met de ruimte waar de keuken komt.

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

Waar komt de keuken?

Als je weet wat er in de keuken moet komen, en je weet de grootte van de keuken, dan kun je de keuken gaan opmeten. Je kunt de plek, waar de keuken komt, gaan opmeten. Maak dan een tekening van de keuken. Denk hierbij aan breedte, hoogte en diepte van de gehele ruimte. Ook is het belangrijk dat je noteert waar water- en gasleidingen uit de muur komen. Tevens als eventuele ventilatie. Daarnaast belangrijk om de ramen deuren aan te geven. Ook elektriciteitspunten zijn belangrijk en teken ook de muren van de ruimte. Zo krijg je inzicht hoe de ruimte eruit ziet waar de keuken komt.

Hoe ga je de keuken neerzetten?

Daarna kun je gaan bedenken waar je precies de keuken in de ruimte wilt gaan plaatsen. Wellicht heb je nog wat ruimte om te schuiven met de keuken van links naar rechts of van achter naar voren.

Stap #4: De indeling van de keuken maken

Waarschijnlijk heb je nu wel een aantal opties in je hoofd, of op papier gezet. Ga daarna dit uitwerken in 3D-tekening. Hiermee krijg je nog meer inzicht op de nieuwe keuken. Je kunt heel handig bij de Ikea bijvoorbeeld de keuken uittekenen, en vervolgens de keuken inrichten. Hieronder zie je een voorbeeld van onze ‘nieuwe’ keuken:

keukeninspiratie noten houten keuken keukenideeen nieuwe keuken keuken kopen keukeninrichting

Stap #5: Op pad om keukens te bekijken

Deze stap gaat altijd in 2 of zelfs in 3 delen:

  • De eerste keer keukens bekijken bij diverse keukenwinkels.
  • 3d-tekening laten maken bij één of meerdere keukenwinkels
  • Definitieve keuze maken waarbij je dan ook stap 6 en 7 gaat invullen voor de nieuwe keuken.

De eerste keer keukens bekijken bij diverse keukenwinkels.

Een eerste keer dat je keukens gaat bekijken, ga dan vooral inspireren. Kies de winkels van tevoren wel heel bewust. Kijk wat er is, en ook hoeveel het kost. Hiermee krijg je ideeën, maar het kan ook zijn dat je wellicht het budget of wensen even moet bijstellen. Ook kunnen de keukenverkopers advies geven over jouw toekomstige keuken. Eventueel kun je ook alvast een 3d-tekening laten maken bij een keukenwinkel, maar het hoeft niet.

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

3d-tekening laten maken bij één of meerdere keukenwinkels

Als je een volgende keer op pad gaat voor de nieuwe keuken, laat dan een 3d-tekening maken. Eventueel kun je ook  verschillende opstellingen laten maken voor de keuken. Dat brengt je misschien nog weer op nieuwe ideeën.

Definitieve keuze maken waarbij je dan ook stap 6 en 7 gaat invullen voor de nieuwe keuken.

Voordat je deze keuze gaat maken, en dus verder gaat met stap 6 en 7, is het belangrijk dat de opstelling van de keuken vast staat. Over de eventuele indeling kun je tijdens het kiezen van de kleuren en materialen nog wel nadenken.

Stap #6: Kleuren en materialen kiezen

Er zo ontzettend veel te vinden als het gaat om keuken kiezen, je kunt volgende substappen volgen bij het kiezen van een soort keuken:

  • Welke (woon)stijl moet de keuken uitstralen?
  • Welke kleuren passen daarbij?
  • Welke materialen passen daarbij?
  • Kies nu de kleuren en materialen die bij jouw stijl passen.

Welke (woon)stijl moet de keuken uitstralen?

In een eerdere stap heb je al veel keukeninspiratie opgezocht die je aanspreekt, en heb je wellicht ook een moodboard gemaakt. Wellicht kun je hieruit opmaken welke stijl je graag wilt uitstralen met de keuken. Of je hebt een bepaalde voorkeur voor een of meerdere woonstijlen. Hou dit in gedachte, en je kunt dit ook eventueel aanvullen op jouw inspiratieboard of moodboard. Het is wel handig om een bepaalde richting te kiezen als het gaat om jouw stijl. Daarbij kun je denken aan een woonstijl of meerdere interieurstijlen maar ook een kleur of een bepaalde uitstraling of soort materiaal wat perse in de keuken terug moet komen.

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

Ik koos zelf voor het materiaal wat er persé in terug moet komen notenhout. Ik ben enorm geïnspireerd door deze donkere, maar vooral ook warme houtsoort. Verder koos ik voor een moderne, strakke maar ook een beetje japandi stijl.

Welke kleuren passen daarbij?

De stijl is de basis waar je mee aan de slag gaat. Het wil niet zeggen dat de stijl nu voor altijd vast staat. Het is helemaal niet erg om tussendoor een andere keuze te maken, maar dan betekent het dat je weer even een paar stapjes terug moet. Vanuit de stijl en de keuzes die je hiervoor hebt gemaakt, kies je nu kleuren. Afhankelijk van de grootte van de keuken kies je voor 1 of meerdere kleuren. Ik zou zeker aanraden om ieder geval twee kleuren te kiezen; 1 voor de kastje en 1 voor aanrechtblad. Juist als je twee verschillende kleuren kiest, geeft dit net even extra dimensie aan je keuken. Uiteraard kun je ook meer dan 2 kleuren kiezen. Vooral als je een grotere keuken hebt, of een keuken uit meerdere delen kun je dit uitstekend doen. Je kunt ook eerst meer kleuren uitkiezen, en vervolgens in een latere stap de keuze voor de kleuren maken.

Ik koos voor drie kleuren; 1 kleur (taupe) voor de keukenkastjes in de kastenwand, 1 kleur (lichtgrijs/taupe) voor het aanrechtblad en 1 kleur voor de keukenkastjes (bruin) in het kookeiland.

Welke materialen passen daarbij?

Vanuit de kleuren die je mooi vindt, kies je nu voor materialen. Belangrijk bij materialen is ook de kwaliteit en prijs. Kwaliteit is belangrijk, omdat het iets zegt over hoe intensief je het materiaal kunt gaan gebruiken. Kies daarom altijd voor de goede kwaliteit-prijsverhouding. Het is zonde als bijvoorbeeld jouw aanrechtblad na een aantal jaar al slecht wordt, terwijl je deze nog zeker wel 5 jaar zou willen gebruiken. Ieder materiaal is anders, heeft andere kwaliteiten en daarmee een andere prijs. Belangrijk om daarin een balans te vinden die jij acceptabel vindt. Ook hier kun je meerdere materialen kiezen en later pas de keuze.

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

Ik koos voor de materialen arpa fenix voor de taupe keukenkastjes in de kastenwand, notenhout keukenkastjes voor het kookeiland en Dukton voor het aanrechtblad.

Kies nu de kleuren en materialen die bij jouw (interieur)stijl passen.

Als je meerdere kleuren en materialen hebt gekozen, kun je nu een echte keuze maken. Dit is vaak een stap waar je wel een tijdje over na zult moeten denken. Neem hier minimaal een aantal weken de tijd voor.

Ik koos voor een moderne keuken met een warme uitstraling. Het kookeiland wordt van notenhout, de kastenwand krijgen taupe kastenwanden en het keukenblad wordt dun van licht Dukton (waarschijnlijk). Ik koos dus voor de kleuren taupe, hout en lichtgrijs/beige.

Stap #7: Apparatuur, sanitair, verlichting en accessoires kiezen

Nadat je de kleuren en materialen hebt gekozen, ben je er nog niet. Ook apparatuur is belangrijk. Denk aan o.a. een oven, vaatwasser, koelkast, kookplaat en vriezer. Ook is sanitair belangrijk. Zoals een kraan, heetwaterkraan en uiteraard de wasbak. Verlichting is ook een belangrijk onderdeel. Denk hier goed over na, en maak deze onderdeel van een lichtplan voor je gehele interieur of in ieder geval de ruimte waar de keuken komt. Om de keuken nog extra aan te kleden kun je ook denken aan accessoires. Een rekje wordt bijvoorbeeld veel in de keuken gebruiken, maar ook kruidenpotjes, glazen potten/flesjes en kookboeken zijn gewilde accessoires voor de keuken. Tevens als handdoeken en theedoeken. Hoe mooi is het, als deze matchen met je keuken en uiteraard de rest van je interieur?

nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021

Nog meer keukeninspiratie

Hieronder zie je nog meer keukeninspiratie voor een nieuwe keuken:

nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen

Bron: Houtmerk

nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen nieuwe keuken keuken kiezen keuken inrichten kleine keuken inrichten nieuwe keuken kopen keukeninrichting moderne keukens 2021 moderne keukens 2022 nieuwe keuken plaatsen nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021 nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021 nieuwe keuken woningbouw nieuwste keukentrends keukenkastjes inrichten keuken gezellig inrichten ikea keukeninrichting nieuwe keukendeuren keukeninrichtingen nieuwste keukens 2021

Wat vond jij van mijn tips? Heb jij er wat aangehad? Of heb je ook nog aanvullende tips? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.