Home Duurzaam wonen: recycle & upcycle Maak deze fout niet bij het schoonmaken van jouw Arpa Fenix eettafel!

Maak deze fout niet bij het schoonmaken van jouw Arpa Fenix eettafel!

door Gemma
eettafel-schoonmaken arpa fenix tafel schoonmaken

Afgelopen jaar kochten wij een nieuwe eettafel. Het duurde even voordat we een knoop door hakten. We wilden een eettafel die niet te groot was, maar ook niet te klein. Uiteindelijk kochten we een tafel van Tables by Tim. Het voordeel (en daarmee meteen ook het nadeel) is, dat er veel verschillende opties zijn om te kiezen. Welke soort en kleur poten voor de tafel wil? Welke kleur tafelblad moet de eettafel krijgen? En hoe wil je het tafelblad afwerken? Je hoort het wel; heel veel opties. En dan is het toch best lastig kiezen. Maar het lukte ons om een keuze te maken! Wij kozen voor een Arpa Fenix eettafel (Jasper) in de kleur Beige Arizona, in de afmetingen 280 cm lang en 110 cm breed.

Het duurde even voordat we de tafel kregen, maar wat een prachtige tafel! En wat zonde dat meteen dezelfde dag de tafel al smerig werd… Je kent dat vast wel! Dat gevoel ook… Maar gelukkig is het schoonmaken van deze soort tafel helemaal niet moeilijk, werd mij verteld. Gewoon een beetje water op een doekje en daarmee konden de vlekken zo van de tafel gehaald worden. Als dat niet lukte, kon je een mild schoonmaakmiddel gebruiken en de tafel was weer vlekvrij. Dat klonk (en klinkt nog steeds) als muziek in mijn oren. Dus meteen na het ontstaan van de vlekken, ging ik ze schoonmaken en droogmaken. Toch ging het niet zo makkelijk als er was gezegd en bleef een deel van de vlekken zitten! Je begrijpt wel, dit wekte irritatie bij mij op… Gelukkig kwam ik er onlangs achter wat mijn fout was en hoe ik wel goed de tafel schoon kon krijgen. Lees je mee in deze blog? Ik wil je graag behouden voor deze fout (en ook de irritaties en ergernissen…). Normaal schrijf ik niet zo gauw een blog over het schoonmaken van iets in je interieur, dat is namelijk niet echt mijn hobby. Toch von ik dit wel een belangrijk onderwerp om te noemen in een blog.

Deze blog is niet gesponsord, maar geschreven vanuit persoonlijke interesses.

Wat is het materiaal Arpa Fenix?

Een Fenix tafelblad is een blad gebaseerd op nanotechnologie. In de kern bestaat het blad uit houtvezels of papier, welke worden samen geperst.  Het blad wordt behandeld met hars (thermo-hardend). Dit gebeurd door middel van een proces waar elektronenstralen worden gebruikt om het uit te harden. Door de nanotechniek wordt ervoor gezorgd dat het blad van de tafel heel zacht aanvoelt, maar dat het blad ook erg sterk is. Arpa is de maker en heeft patent op deze techniek.

Voordelen Arpa Fenix

  • Het grootste voordeel van een Arpa Fenix tafelblad is dat je lichte krassen en vlekken kunt laten verdwijnen door warmtewrijving. Dit is een belangrijk gegeven bij het schoonmaken van ieder Fenix meubel.
  • Een matte egale uitstraling van de tafel en toch waterafstotend en krasbestendig.
  • Door de nanotechniek coating reflecteert het tafelblad niet en krijg het dite tafelbladen zijn voorzien van een nanotech coating en reflecteren niet.
  • Met een wonderspons is de simpel tafel te reinigen en kun je kleine krasjes herstellen.

Nadelen Arpa Fenix

  • Er wordt vermeld dat er geen vingerafdrukken te zien zijn op dit soort tafelblad. Dat is deels waar. Zodra de vingers wat vettig zijn, zie je toch wel wat afdrukken terug op het tafelblad.
  • Ik vind persoonlijk dat het schoonmaken van de tafel niet heel erg snel gaat. Toch is er wel een mooi resultaat, maar ik ben er zo een kwartier/half uurtje zoet mee.

Stappen om de Arpa Fenix tafel schoon te krijgen

Hieronder lees je stap voor stap waarmee en hoe je een eettafel van het materiaal Arpa Fenix kunt schoonmaken.

Waarmee kun je de Arpa Fenix schoonmaken?

Je hebt niet veel nodig om de tafel schoon te maken, met de volgende dingen kun je de tafel schoonmaken:

  • Warm water
  • Een sopje met een klein beetje afwasmiddel of groene zeep
  • Wonderspons (2x)
  • Droogdoek of keukenpapier

eettafel-schoonmaken arpa fenix tafel schoonmaken

Stap #1: tafel insoppen + laten inwerken

Ik maakte een sopje met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Dit verspreidde ik over de gehele tafel met de wonderspons en dit liet ik op de tafel intrekken.

eettafel-schoonmaken arpa fenix tafel schoonmaken

Stap #2: tafel afnemen met een natte warme spons

Nadat het een aantal minuten ingewerkt was, ging ik met een droge wonderspons de tafel afnemen met warm water. Na het afnemen, kun je de tafel droog gaan maken.

Stap #3: tafel droogmaken

Het droogmaken van de tafel is helemaal niet moeilijk. Pak een droge doek of juist keukenrol. Deze laatste neemt al het water van de tafel goed op. En binnen ommezwaai is de tafel weer droog en schoon! Bij mij lukte dat in ieder geval goed. Nu ik deze methode ken, kan ik mijn tafel wekelijks weer schoon krijgen.

eettafel-schoonmaken arpa fenix tafel schoonmaken

De fout die ik vaak maakte, was dat ik de tafel schoonmaakte en daarna meteen afnam met een droge doek. Hierdoor bleef een deel van de vlekken nog steeds op de tafel zitten. Dit wekte enorme ergernis bij mij op. Waarom werd de tafel nu niet schoon?! Nu weet ik, dat ik bij het schoonmaken van de tafel deze eerst even moet laten inwerken. Had ik dit eerder geweten, dan had mij dat ergernis en irritatie gescheeld.

Hoe vaak maak jij jouw eettafel schoon? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.