Home DIY Ikea Bekvam hack: geef jouw houten krukje een nieuwe look!

Ikea Bekvam hack: geef jouw houten krukje een nieuwe look!

door Gemma
ikea hack ikea bekvam hack ikea hack kruk ikea diy opstapje ikea diy ikea hacks ikea hackas houten krukje make-over

Ik hou van simpele make-overs, ook wel DIY’s genoemd. Ik speur dan ook graag het internet af naar make-over met spullen, items en meubels die ik nu heb. Zo af en toe koop ik eens een keer een tweedehands item, maar het leukste vind ik om dat met spullen uit eigen huis te doen. Ik heb al ruim twee jaar twee Ikea krukjes, de zogenaamde Ikea Bekvam. Ik gebruikte ze niet tot weinig, en ze stonden vaak op zolder. Kortom, tijd voor een make-over waardoor ik deze wel ga gebruiken. Kijk en lees je mee in deze Ikea Bekvam hack?

Ikea hack

Als je zoekt op deze term, dan zie je enorm veel projecten van mensen die Ikea meubels gebruikt hebben om deze een nieuwe look te geven. De meeste meubels en andere objecten van Ikea zijn gemaakt van hout. Hierdoor hebben ze een Scandinavische uitstraling en passen ze dus uitstekend in een Scandinavische woonstijl. Daarnaast leent hout zich ook uitstekend voor een diy project. Ze kunt (vooral onbewerkt) hout goed schuren en voorzien van een nieuwe look. Dit kun je alleen al doen door een likje verf. Voor o.a. de Ikea Ivar, Ikea Besta, Ikea Kallax en Ikea Kura zie je veel hacks voorbij komen. De Ikea Besta hack is ook een populaire hack.

Ikea Bekvam hack

Eén van de producten van de Ikea die bijna iedereen wel in huis heeft staan, zijn de houten Ikea opstapjes. Handig om als opstapje te gebruiken, maar ook als bijzettafeltje. Daarnaast heeft dit houten krukje een handig handvat, waardoor je hem simpel kunt verplaatsen. Ik heb zelf twee van deze krukjes in huis staan. We gebruiken ze af en toe als opstapje, maar voor de rest niet. In 2019 heb ik de krukjes eens geverfd met betonlook verf, maar deze look vind ik niet meer mooi en daarom besloot ik om de krukjes van een nieuwe look te voorzien.

Ik koos ervoor om de houten krukjes te voorzien van de helft verf. Alsof hij houten pootjes heeft. Hieronder zie je hoe ik dat simpel en snel heb gedaan in 3 simpele stappen.

Benodigdheden Ikea Bekvam hack:
  • Ikea Bekvam
  • Schuurpapier of schuurmachine (dit hangt af van de staat van het opstapje)
  • Verf; ik gebruikte een Flexa tester in de kleur Brave Ground
  • Klein penseeltje (voor de hoekjes)
  • Tape
  • Eventueel liniaal, voor het recht opplakken van de tape
  • Varnish of lak (eventueel voor de bescherming van de verf; ik gebruikte het bewust niet)

Stap 1. Ikea Bekvam schuren

Als je een kaal krukje hebt, hoef je alleen deze licht op te schuren. Dit kan bijvoorbeeld met schuurpapier korrel 120. Helaas was dat in mijn geval niet zo. Ik moest flink aan de bak. Het houten krukje was voorzien van een laag betonlook verf (met daaronder primer), waardoor het even duurde voordat het krukje weer kaal was. Na het schuren heb ik het opstapje even afgenomen met een natte doek, zodat het zaagsel van het schuren er wat af was.

De meeste tijd zat in het schuren van het krukje. De betonlook verf was vrij lastig om van het krukje af te krijgen.

ikea hack ikea bekvam hack ikea hack kruk ikea diy opstapje ikea diy ikea hacks ikea hackas houten krukje make-over

Stap 2. Ikea Bekvam halverwege afplakken

Het leek mij leuk om het krukje voor een deel te verven. Hiermee krijg je een twee-kleurig krukje. Ik koos ervoor om halverwege boven de eerste tree tape te plakken, en daarmee alleen de tweede tree en iets eronder te verven. Je moet vier stukken afplakken. Het eerste stukje deed ik met de hand. Voor de positie van de rest van de stukken, gebruikte ik een liniaal. Zodat ik zeker was dat deze stukken recht zouden zitten. Druk de tape goed aan, als je deze bevestigd hebt.

ikea hack ikea bekvam hack ikea hack kruk ikea diy opstapje ikea diy ikea hacks ikea hackas houten krukje make-over

Stap 3: Ikea Bekvam verven

Na het plakken van de tape, kun je meteen aan de slag met het verven van het krukje. Ik bracht twee lagen op. Meestal dekt één laag verf niet voldoende. Ik gebruikte de handige tester van Flexa (ik ben er dol op :)). Ze zijn ideaal voor kleine en snelle projecten. Voor de kleine hoekjes gebruikte ik een penseeltje, want dat is toch wel minder makkelijk met de flexa tester.

ikea hack ikea bekvam hack ikea hack kruk ikea diy opstapje ikea diy ikea hacks ikea hackas houten krukje make-over

Na het aanbrengen van twee lagen verf, was het krukje alweer klaar. Ik haalde de tape er snel af, dit kan gewoon als de verf nat is. Als je dit past doet als de verf al droog is, kan je verf eraf trekken. Daarna liet ik de verf drogen. Het voordeel van muurverf (die in de testers zit) is, dat deze zo droog is. Na een half uur kon ik er al decoratie op plaatsen. En het is ineens een heel ander krukje geworden! Ik ben er blij mee 🙂

ikea hack ikea bekvam hack ikea hack kruk ikea diy opstapje ikea diy ikea hacks ikea hackas houten krukje make-over

Ik hou van een matte look, en ik besloot daarom om het krukje niet te behandelen met varnish of een andere lak. Maar dit kan prima. Als je de verf bescherming wilt geven, kan je na het drogen van de verf, de verf een beschermlaag geven.

Zoals je eerder las, heb ik nog een krukje. Deze heb ik al wel kaal geschuurd, en binnenkort geef ik deze ook een nieuwe look!

ikea hack ikea bekvam hack ikea hack kruk ikea diy opstapje ikea diy ikea hacks ikea hackas houten krukje make-over

Wat vind jij van deze simpele Ikea hack? Heb ik jou geïnspireerd om ook een Ikea hack te gaan doen? Of heb je er al eerder één gedaan? Laat het me weten in een reactie hieronder…

Veel-liefs-gemma

You may also like

2 Reacties

Nicole Orriëns april 25, 2021 - 11:57 am

Ik heb dit krukje ook. Ik wou net zeggen: ‘In de keuken,’ maar daar is het helemaal niet! Ik ga het nu opzoeken en kijken of ik hem leuker kan maken.

Reply
Gebruiker avatar
Gemma mei 4, 2021 - 8:24 pm

Hi Nicole,

Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd 🙂

Groeten,
Gemma

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.