Home Interieurinspiratie Zo kies je de juiste verfkleur(en) voor jouw interieur!

Zo kies je de juiste verfkleur(en) voor jouw interieur!

door gemmavandervegt
Verfkleuren kiezen

Hoe kies je een verfkleur voor in je interieur? Voordat je één verfkleur of meerdere kleuren verf kiest voor in huis, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Wij willen je hierbij graag helpen en daarom hebben we stap voor stap beschreven hoe je het beste een verfkleur kunt kiezen. Aan de hand van 5 stappen nemen we je mee in het kiezen van kleuren voor jouw interieur.

Stap 1. Wat wil je verven?

Een meubel is anders dan een muur, een meubel is vaak kleiner dan een muur. Dus de grootte heeft invloed op de kleur die je gaat kiezen. Ook is de hoeveelheid licht belangrijk. Komt er veel licht in huis of juist niet zoveel? Bij weinig licht is het handig om niet een al te donkere kleur te kiezen. Bij veel licht kun je een donkerdere kleur kiezen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Voordat je begint met het kiezen van één of meerdere verfkleuren, is het belangrijk om te kijken naar de kamer of juist het meubel wat je wilt verven. Kijk naar de vorm, hoogte, grootte en functie van de ruimte. Hieronder leggen we dat meer uit.

Kleuradvies-interieur-kleuren-combineren-interieur-industrieel-interieurVorm

Welke vorm heeft de ruimte? Wil je het groter laten lijken of wil je juist een hoekje creëren? Met kleur kun je bepaalde vlakken benadrukken en de ruimte vormen. Hiermee kun je een hoekje creëren. Als je een langwerpige, smalle kamer hebt, schilder je de twee kortste muren een paar tinten donkerder. Hierdoor zal de ruimte meer vierkant lijken en groter ogen. Je kunt ook de ruimte groter laten lijken door lichte kleuren te gebruiken. Dit betekent niet, dat je dezelfde kleuren moet gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld best diverse wit- en beigetinten bij elkaar gebruiken.

Hoogte

Wil je de kamer hoger laten lijken? Schilder dan het plafond. Als je deze donkerder maakt, dan zal je kamer lager lijken. Het geeft ook een intiemer effect. Als je dit juist niet wil, dan is een lichte kleur een goede keuze. Hierdoor krijg je ruimte.

Grootte

Een ruimte lijkt groter als de muren en het plafond dezelfde (lichte) kleur hebben. Je ziet geen scheidingslijnen waardoor de kamer (optisch) ruimer en vooral ook groter lijkt.

Functie

Het is ook belangrijk wat voor functie de kamer heeft. Kleur heeft een grote invloed op het gevoel, en aangezien elke kamer een ander doel heeft is het een goed idee om je kleur daarop aan te passen. Hieronder zie je een overzicht van welke kleur welk gevoel geeft:

Stap 2. Kies het soort tint: warm, koel of neutraal

Elke verfkleur (zelfs grijs) bestaat uit primaire kleuren: rood, blauw en geel. Het mengsel van kleuren bepaalt of een kleur warm, koel of neutraal is. Een kleur beïnvloedt de sfeer in je kamer. Een gezellige sfeer creëer je met een warmere tint, zoals het grijs linksonder. Wil je het fris houden? Ga dan voor een neutrale kleur, zoals het grijs rechts. Of geef het nét iets meer pit met een koele kleur, zoals het grijs / blauw in het midden.

Warme kleuren

Kleuren met een gele ondertoon worden ook wel warme kleuren genoemd. Voorbeelden hiervan zijn:

Koele kleuren

Kleuren met een blauwe ondertoon worden ook wel koele kleuren genoemd. Voorbeelden hiervan zijn:

Stap 3. Kies kleuren die bij het soort tint passen.

Kleuren bevatten niet alleen een bepaalde hoeveelheid rood, blauw en geel, maar ook zwart en wit. In een lichte kleur zit meer wit, terwijl een diepere, rijke kleur meer zwart bevat. De kracht van een kleur beïnvloedt het gevoel van een ruimte. Kleur kan er voor zorgen dat een kamer groter of kleiner lijkt. Met een diepe intense kleur voelt een grote ruimte gezelliger aan, en met een lichte tint ziet een kleinere kamer er ruimer uit.

Het is handig om vooraf te weten wat een bepaalde kleur met je ruimte doet. Als je een statement wilt maken, kies dan de meest pure variant van de kleur. Lichtere tinten ogen juist weer rustiger en minder heftig.

Witte eetkamer

Witte verfkleur

Wil je de kamer ruimer later lijken? Dan is wit de beste keus. Het reflecteert licht goed en oogt fris. Toch kan wat saai en  lijken, maar niet als je het combineert met andere kleuren. Het ene wit is het andere niet! Wees je ook bewust van het feit dat er meerdere kleuren wit zijn: van roomwit tot grijswit en van donswit tot zuiver wit.

Kleuren-combineren-contrast-woonkamer-eetkamer-zwart-wit-geel-hout

Grijze verfkleur

Grijs is een veilige kleur en kan in combinatie met véél verschillende tinten. Denk aan donkergroen, rood- en roze tinten of juist een neutraal kleurenpalet. Met grijs zit je eigenlijk altijd goed! Tevens is grijs een ideale kleur voor in een industrieel interieur. Combineer bijvoorbeeld diverse tinten grijs voor een spannend geheel.

Industriele-bank-industrieel-interieur-industrial-couch-industrial-interior-leren-bank-leather-couch-zwart-bruin-grijs-black-brown-grey

Als je verschillende kleuren grijs gaat combineren, kun je hierop letten. Een koele, grijze kleur (dus grijs gemengd met een beetje blauw) gaat goed samen met een andere koele kleuren. Warm grijs (wat weer wordt gemend met een beetje bruin of paars) kun je prachtig combineren met bruin- en beigetinten.

Zwarte verfkleur

Zwart kan je kamer direct heel donker doen lijken, want het absorbeert licht. Tevens kan een donkere kamer juist ook een elegante of mysterieuze sfeer creëren. Het is een krachtige kleur. Ga zeker voor een donkergrijs of zwart als er al veel daglicht binnenkomt.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Blauwe verfkleur

Blauw is een koele kleur die kalmte en rust creëert. Denk aan een strakke zomerhemel en een rustig riviertje. Als je een kamer op het zuiden hebt, dus met veel warm daglicht, dan vormt blauw een mooi contrast.

Blauwe-krijtverf-krijtverf-blauw-krijtverf-aanbrengen-krijtverf-kast-krijtverf-stoel-krijtverf-meubels

Groene verfkleur

De kleur groen zorgt voor rust en doet je aan de natuur denken. Groene accenten doen het altijd goed in een interieur, maar ook een groene muur kan een kalmerend en fris effect hebben.  Tevens geeft de kleur groen meer leven aan je interieur. Bijvoorbeeld mooi om te combineren met grijs.

Moss Green Krijtverf

 

Gele verfkleur

Geel in je interieur brengt de zon in huis. Het oogt vriendelijk en warm, maar kan ook zoet overkomen. Donkere contrasterende kleuren vormen hierbij een mooi evenwicht.

Tip: voor een trendy look kies je niet voor felgeel, maar voor okergeel.

Kleuradvies-interieur-kleuren-combineren-interieur-industrieel-interieur

Rode verfkleur

De kleur van liefde, passie maar ook agressie. Rood kan je verwarmen, maar ook verontrusten. Het valt erg op in een ruimte, dus wees hier voorzichtig mee. Het kan al snel te veel van het goede zijn.

Stap 4. Allerlei samples verzamelen en meenemen naar huis

Als je kiest voor verf heb je diverse keuzes. De volgende soorten verf zijn er o.a.:

 • Gewone verf
 • Krijtverf
 • Kalkverf
 • Betonlook verf

Kies het soort verf dat jij het mooist vindt. Krijtverf en kalkverf hebben een matte uitstraling. Betonlook verf heeft een betonlook uitstraling. Nadat je het soort verf gekozen hebt, kies je de kleuren die jij mooi vindt of passen in jouw interieur.

Stap 5. Proefstukjes verven

Licht heeft een groot effect op hoe een verfkleur eruitziet. Licht kan, net zoals verf, koel, warm of neutraal zijn. Probeer daarom eerst de kleuren uit op je muur of meubel. Laat dit vervolgens 24 tot 48 uur drogen. Bekijk dan hoe de verf van kleur verandert bij verschillende soorten licht: kunstlicht, bewolkt daglicht en helder zonlicht. En bekijk ook hoe de kleur past bij je meubels.

Verf proberen met proefblikjes

Om de verf te proberen, kun je de verf testen met proefblikjes verf. Probeer dit eerst op een A4-tje en hang dit op. Zo hoef je niet meteen op de muur te verven. En zie je eventueel ook geen ondergrond, als je de muur echt gaat verven. Dit wil nog wel eens voorkomen bij donkere kleuren.

Als je kamer veel zonlicht krijgt, kan je (bijna) elke kleur kiezen die je wilt. Vermijd toch de echt felle kleuren, deze worden in vol zonlicht nog veel feller. Als je kamer niet veel daglicht krijgt, kan je beter lichte en warme tinten kiezen.

Gratis e-book Kleuren Kiezen voor je Interieur

Wil je graag meteen het gratis e-book Kleuren Kiezen voor je Interieur ontvangen? Dan is mogelijk. Als je hieronder jouw naam + e-mailadres achterlaat, dan kun je hem meteen downloaden! Vul dan hieronder jouw gegevens in:

  Heel veel succes met het kiezen van verfkleuren! Laat me weten hoe het is gegaan. Je kunt hieronder een reactie achterlaten. Ik ben benieuwd!

  Veel-liefs-gemma

  You may also like

  4 Reacties

  els september 11, 2020 - 12:36 pm

  Leuk om te lezen, dank je wel.
  Bij stap 2 mis ik wat informatie (over de kleuren grijs en de voorbeelden van warme en koele kleuren).

  Reply
  Gebruiker avatar
  Gemma maart 16, 2021 - 3:00 pm

  Bedankt voor je tips!

  Reply
  Jessica februari 12, 2024 - 1:50 pm

  Leuke en handige tips!

  Reply
  Gebruiker avatar
  Gemma februari 16, 2024 - 12:37 pm

  Dankje!

  Reply

  Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.