De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, hebben we met torenhoge tarieven te maken. Dit voelt vrijwel iedereen in zijn of haar portemonnee. Zonde, want zo houd je uiteindelijk minder geld over aan het eind van de maand om te sparen of om leuke dingen van te doen.
Gelukkig zijn er ook manieren waarop energie en kosten bespaard kunnen worden. En dit hoeft echt niet al te moeilijk te zijn. Door enkele simpele aanpassingen in huis, kun je ongelooflijk veel geld besparen. Ook wanneer je niet de hele tijd met het energieverbruik bezig wilt zijn. Hieronder lees je verder en ontdek hoe jij ook meer energie kunt besparen.
Nieuwe verlichting
Van welke verlichting maken jullie nu gebruik? Oude tl-balken en halogeenlampen moeten per direct vervangen worden. Deze verbruiken onnodig veel energie, zijn slecht voor de portemonnee én het milieu. Er zijn tegenwoordig veel betere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan led tl lampen. Vervang je je gewone tl-buizen voor de led tl lampen? Dan bespaar je al snel 50% op het totale energieverbruik. Dit is dan ook direct één van de grootste voordelen van dit type verlichting. Daarnaast gaan deze lampen ook gewoon veel langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe tl-verlichting aan hoeft te schaffen. Win-win!
Extra tip: laat een professioneel lichtplan maken. Hierbij wordt gekeken naar wensen op basis van functionaliteit, energiezuinigheid, comfort en sfeer. Elke ruimte heeft een andere aanpak nodig. Met de juiste aanpak, bespaar je eenvoudig veel geld.
Schakel apparaten volledig uit
Hoe vaak gebeurt het wel niet? Dat je ‘s ochtends wakker wordt en ineens ziet dat de tv nog aan stond? Zonde! Want dit is natuurlijk geheel onnodig energieverbruik. Weet je van jezelf dat je het vergeet om apparaten volledig uit te schakelen voor vertrek uit huis of voor het slapen? Zorg er dan voor dat de meeste apparaten met een timer automatisch zullen uitschakelen.
Overstappen van energiemaatschappij
Voor de energiecrisis werd aanbevolen om elk jaar van energiemaatschappij te veranderen. Je was dan bijna altijd goedkoper uit. Inmiddels is dat echter wel anders. Als je nu een vast contract hebt van voor 2022, dan zal je voorlopig nergens goedkopere tarieven vinden. De beste tip is dan om te blijven zitten waar je zit.
Heb je echter een contract dat binnenkort afloopt? Of een variabel contract? Dan is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of het goedkoper kan. Besef goed dat de tarieven overal erg hoog liggen, maar wellicht zijn elders de algemene voorwaarden beter. Zeker de moeite waard om eens te onderzoeken dus.