Home Basis tips interieur Zo belangrijk is opbergruimte voor je huis!

Zo belangrijk is opbergruimte voor je huis!

door Gemma
Opbergruimte

Ik kijk regelmatig naar het programma ‘je huis op orde’. Daarin helpen ze mensen die hun huis niet op orde hebben. Vaak zijn er te veel spullen, en zijn mensen het overzicht kwijt. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat overal en nergens spullen liggen, maar ook met het feit dat mensen te weinig opbergruimte hebben. Of dat de opbergruimte op de verkeerde manier gebruikt wordt. Als ik bij in ons huis naar de hoeveelheid opbergruimte, dan kan ik oprecht zeggen dat wij veel kasten in huis hebben staan die gebruikt worden om dingen op te ruimen. Heb je niet genoeg opbergruimte? Je kunt bijvoorbeeld een lockerkast kopen. Wij hebben zelf meerdere lockerkasten in huis staan, en ik vind ze erg handig. Je kunt er veel dingen in opbergen, maar je hem bijvoorbeeld ook gebruiken als een garderobekast. In deze blog lees je waarom opbergruimte zo belangrijk in huis, en ik geef je tips hoe je deze ruimte om op te bergen goed kunt benutten. Kijk en lees je mee in deze blog?

Waarom is opbergruimte in huis belangrijk?

Iedereen heeft wel dingen in huis staan waar je spullen in op kunt bergen. Kasten zijn daar uitermate geschikt voor, maar je kunt ook denken aan de keuken of dozen/manden bijvoorbeeld. Om overzicht in huis te houden, is handig om voldoende opbergruimte in huis te hebben. Met het houden van overzicht hou je het ook netjes en overzichtelijk in huis. Dan ben je niet heel lang kwijt aan het zoeken naar spullen. Tevens kun je op die manier ook je huis netjes en schoon houden. Als je alles goed opgeborgen hebt, dan kun je ook snel je huis schoon maken. Dit kost minder tijd, en zorgt voor een gezond klimaat in huis en veel minder stress.

Opbergruimte

Tips voor het goed benutten van de opbergruimte

Met het hebben van ruimte om op te bergen, ben je er nog niet. Als je namelijk de kast bijvoorbeeld als dumpplek gebruikt, dan is deze vroeg of laat te vol en niet overzichtelijk. Onderstaande tips helpen je om opbergruimte goed te benutten

Tip #1: ontspullen

Ik schreef er al een keer eerder over, maar het ontspullen van jouw spullen in huis is zeker aan te raden. Ga dus eens kritisch kijken naar alle spullen, meubels en accessoires die je in huis hebt staan. Heb je bepaalde dingen al langer dan een jaar niet gebruikt, dan kun je deze prima weg doen. Ook verkopen of naar de kringloop brengen is een mogelijkheid. Begin vooral met ontspullen op zolder. Deze wordt vaak gebruikt als opberglocatie. En persoonlijk vergeet ik heel vaak wat ik ook alweer op zolder had staan. Veel spullen hiervan kun je weg doen. Toen wij gingen verhuizen, heb ik de zolder ook als eerste aangepakt. En veel spullen zijn weggegaan.

Tip #2: paar keer per jaar ordenen

Een paar keer per jaar ruim ik de opberglocatie goed op. Denk aan de zolder, maar zeker ook aan alle kledingkasten, keukenkasten en andere kasten die in ons huis staan. Daarbij zet ik alles weer netjes neer, maak ik schoon en ben ik kritisch naar bijvoorbeeld spullen die stuk zijn of over datum. Het is prettig om de kasten overzichtelijk te houden, en dat doe je door paar keer per jaar daar goed door heen te gaan.

Tip #3: sorteren van spullen

Als je spullen gaat opbergen, dan is het aan te raden om spullen van dezelfde soort bij elkaar te plaatsen. Alle boeken bij elkaar, alle spelletjes bij elkaar, al het servies bij elkaar enz. Hiermee hou je het overzichtelijk.

Tip #4: labelen van spullen

Je kunt er zelfs aan denken om spullen te labelen. Vooral als je gebruik maakt van bakjes, dan kun je daar labels op plakken. Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor de anderen in huis. Zo kunnen zo het ook netjes, ordelijk en goed opgeruimd houden. Tevens kun je op die manier zelf dingen vinden. Knutselspullen en ook etenswaren in een voorraadkast kun je goed labelen.

Tip #5: de kast niet overvol met spullen zetten

Hoe verleidelijk het ook is, zet je kast niet overvol met spullen. Orden en sorteer, en laat ook ruimte tussen de verschillende soorten spullen. Zo blijft het overzichtelijk.

Opbergruimte

Tip #6: hang of leg?

Vooral als het gaat om kasten, kun je kiezen voor hanggedeelten of legplanken. Vooral als het gaat om kleding is het zeker praktisch om een hanggedeelte te hebben. Bijvoorbeeld voor jurken, jassen en truien. Bepaal dus voordat je een kast goed wat je erin wilt opbergen, en of je daar hang of leggedeelten voor nodig hebt.

Tip #7: varieer met open en dichte opbergruimtes

Veel mensen gebruiken kasten als een opbergruimte. Er zijn heel veel soorten kasten. Varieer in open en gesloten kasten. Dit zorgt voor een divers interieur. Tevens kunnen veel grote gesloten kasten heel dominant overkomen.

Heb jij voldoende opbergruimte in huis staan? En welke tips heb jij om o.a. de kasten goed te gebruiken om spullen op te bergen? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.