Home Interieurinspiratie Waarom een houtkachel onmisbaar is

Waarom een houtkachel onmisbaar is

door Gemma
Houtkachel

Voor veel mensen zijn de energieprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, waardoor mensen steeds inventiever zijn geworden in en rondom hun huis om te voorkomen dat ze in de kou moeten zitten. Een houtkachel is een goede optie als je wilt besparen op energiekosten, maar toch wilt genieten van de warmte in huis. Bovendien zorgt een houtkachel direct voor een gezellige sfeer in huis, dankzij de kleuren en de warmte die vrijkomen tijdens het branden van het hout. Je hoeft je verwarming niet meer aan te zetten, wat kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de gasrekening.

Welke warmte in huis?

Er zijn verschillende houtkachels beschikbaar, zowel voor binnen als buiten. Voor gebruik binnenshuis is het belangrijk om te bepalen of je op zoek bent naar een kachel die werkt op basis van stralingswarmte of convectiewarmte. Bij een kachel die convectiewarmte produceert, wordt de hele ruimte gelijkmatig verwarmd, waardoor het overal aangenaam warm is. Daarentegen, bij een kachel die stralingswarmte afgeeft, neemt de warmte toe naarmate je dichter bij de kachel komt. In dit geval zul je merken dat objecten in de buurt van de kachel ook warm worden tijdens het branden, en dat ze de warmte langer vasthouden. Let er echter op dat meubels niet te dicht bij de kachel staan vanwege het brandgevaar.

Buiten genieten van de kachel

Het is ook een leuk idee om buiten een houtkachel te plaatsen. Dit is vooral prettig wanneer je ‘s avonds nog lang buiten wilt blijven zitten, maar merkt dat het wat afkoelt. Met een houtkachel blijft het langer aangenaam en kun je nog heerlijk samen genieten. Bovendien zorgt de kachel meteen voor een gezellige sfeer in de tuin. Het knisperende geluid van het brandende hout draagt al bij aan een prettige ambiance, en het vuur zelf zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer. Daarom is het een waardevolle toevoeging aan de zithoek in de tuin, waar je veel tijd kunt doorbrengen.

Houtkachels en het milieu

Houtkachels hebben de laatste tijd negatieve aandacht gekregen in het nieuws vanwege de vermeende slechte impact op het milieu door de uitstoot van fijnstof. Vanwege voortdurende ontwikkelingen is het voor de haardenbranche belangrijk om met de tijd mee te gaan en te blijven innoveren. Hierdoor zijn er nu ook kachels beschikbaar met aanzienlijk lagere uitstoot die voldoen aan de normen. Op deze manier kun je zonder enig schuldgevoel genieten van het gebruik van een houtkachel.

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.