Home Interieurinspiratie Voorjaarsschoonmaak die standhoudt

Voorjaarsschoonmaak die standhoudt

door Gemma
Voorjaarsschoonmaak

Je kent het gevoel vast maar al te goed: de zon laat zich weer wat vaker zien, de temperatuur wordt zachter, en het begint te kriebelen: het voorjaar is weer in aantocht. De ramen kunnen open voor wat frisse lucht, en het is ook weer tijd voor een opgeruimd huis (en hoofd) zodat je de zomer met een fris huis tegemoet kunt gaan. Vlak na zo’n schoonmaak voelt het heerlijk, maar als je niet uitkijkt zie je er binnen de kortste keren niets meer van. Met deze tips houd je een voorjaarshuis gemakkelijk schoon.

Minder spullen, minder schoonmaken

Het is een goed idee om, voordat je gaat schoonmaken, eerst het huis een keer grondig op te ruimen. Gaandeweg verzamel je genoeg spullen waar je eigenlijk niets mee doet of meubels die eigenlijk niet nodig zijn. Zonde, én extra schoonmaakwerk. Bekijk goed wat je gebruikt en wat niet, breng de overbodige spullen weg of verkoop ze. Ontspullen is altijd een goed idee! Met een opgeruimd huis kun je lekker aan de slag met de grote schoonmaak.

Houd vuil en vocht buiten

Geen huis blijft uit zichzelf brandschoon (waar komt dat stof toch altijd weer vandaan?), maar je kunt wel je best doen om vuil en nattigheid zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Je kunt ervoor kiezen niet met schoenen in huis rond te lopen, maar een goede deurmat is ook een oplossing. Gebruik een grove buitenmat voor het ergste vuil, en kies voor de deurmat binnen bijvoorbeeld voor een droogloopmatten, waardoor de schoenen snel droog zijn voor je binnenstapt.

Een droogloopmat heeft zachte vezels en een hoog absorberende werking, waardoor vocht snel opgenomen wordt. Een schoonloopmat is eenzelfde soort deurmat, maar, de naam zegt het al, deze is meer gericht op het reinigen en heeft een vuil afstotende werking.

Steeds een beetje

Wanneer je het hele huis gaat opruimen en schoonmaken kun je al snel tegen de klus opzien; je bent er minstens een dag mee bezig en het is niet de leukste tijdsbesteding die er bestaat. Wanneer die voorjaarsschoonmaak achter de rug is, houd het dan bij door steeds een klein beetje te doen. Als je tussendoor een half uur of uurtje even aan het schoonmaken bent, kun je een heleboel gedaan krijgen en hoeft het geen dagtaak te worden. Neem steeds een andere ruimte en let er daarbij ook op dat je geen onnodige spullen verzamelt die stof staan te vangen.

Doe jij ook aan een voorjaarsschoonmaak? Laat je het me weten in een reactie hieronder?

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.