Home Tuininspiratie Praktische tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Praktische tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

door Gemma

Praktische tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is een plek waar je tot rust kunt komen en van de natuur kunt genieten. Het onderhouden van een tuin kan echter soms een flinke klus zijn. Wil je graag een mooie tuin, maar heb je geen zin of tijd om veel tijd en energie in het onderhoud ervan te steken? Dan zijn er verschillende praktische tips die je kunt toepassen om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken.

Kies voor de juiste beplanting

Een belangrijke stap in het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin is het kiezen van de juiste beplanting. Kies bijvoorbeeld voor planten en struiken die weinig onderhoud nodig hebben. Denk hierbij aan winterharde planten die geen extra bescherming nodig hebben tijdens de wintermaanden, zoals lavendel, sedum en geranium. Ook zijn er verschillende bodembedekkers die ervoor zorgen dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Denk hierbij aan kruipend zenegroen, maagdenpalm en mossen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om planten en struiken te plaatsen die weinig snoeiwerk nodig hebben. Struiken als hortensia’s en vlinderstruiken vragen bijvoorbeeld weinig onderhoud en bloeien gedurende een langere periode. Ook kun je kiezen voor een klimplant die zichzelf omhoog werkt, zoals de klimop. Zo hoef je minder vaak te snoeien en blijft je tuin er toch mooi uitzien.

Kies voor de juiste materialen

Het kiezen van de juiste materialen kan ook bijdragen aan een onderhoudsvriendelijke tuin. Kies bijvoorbeeld voor een terras, vurenhout of paden van betontegels of grind. Dit materiaal is duurzaam en vraagt weinig onderhoud. Wil je vurenhout kopen? Zorg dan dat je let op de kwaliteit en prijs van het hout, dit kan namelijk nog erg verschillen. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van kunstgras in plaats van echt gras. Kunstgras hoeft niet gemaaid of bemest te worden en is een stuk minder gevoelig voor droogte. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de tuinafscheiding. Kies bijvoorbeeld voor een schutting van duurzaam materiaal, zoals composiet. Dit materiaal is onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. Ook kun je ervoor kiezen om een haag te plaatsen van bijvoorbeeld coniferen. Deze haag hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden en blijft gedurende het jaar mooi groen.

Maak gebruik van bodembedekking

Bodembedekking kan bijdragen aan een onderhoudsvriendelijke tuin. Door het aanbrengen van bodembedekking voorkom je dat onkruid de kans krijgt om te groeien. Er zijn verschillende soorten bodembedekking die je kunt gebruiken, zoals boomschors, cacaodoppen of grind. Deze materialen zijn duurzaam en hebben een decoratieve uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen om bodembedekkende planten te gebruiken. Deze planten groeien dicht op de grond en vormen zo een dichte begroeiing. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt om te groeien en dat de bodem vochtig blijft. Bodembedekkende planten zijn bijvoorbeeld de kruipphlox, maagdenpalm en de vinca.

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.