Home Basis tips interieur Houtkachels voor jouw woning: deze soorten zijn er!

Houtkachels voor jouw woning: deze soorten zijn er!

door Gemma
Houtkachel houtkachel zoeken

Wil je je woning op een sfeervolle en (relatief) goedkope manier verwarmen? Dan is het aan te raden om naar een houtkachel te gaan kijken. Zeker sinds de gas- en energieprijzen zo gestegen zijn, is deze kachel steeds populairder geworden. In deze blog geef ik je tips hoe je een houtkachel kopen kunt. Kijk en lees je mee?

Houtkachel zoeken

Overweeg jezelf ook een houtkachel voor in je woonkamer? Dan is het handig om op zoek te gaan naar de beste houtkachel voor jouw interieur. Daarbij is het goed om te weten dat je uit meerdere soorten houtkachels kunt kiezen.

Materiaal van de kachel

Als je een houtkachel kopen wilt, dan kun je uit meerdere materialen kiezen. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een houtkachel van gietijzer, maar ook één van staal. Aan jou de keus.

Type houtkachel

Het materiaal van de kachel gaat hand in hand met het type houtkachel. Zo bestaan er de types ‘stalen houtkachels’ en ‘gietijzeren houtkachels’. Die hebben niet al te veel uitleg nodig.

Welke houtkachel wel om een uitleg vraagt, is een speksteenkachel. Dit is een kachel die je als vervanger van je CV in je woning kunt gebruiken. Heb je de wens om een grote ruimte te verwarmen, zoals je schuur? Dan is de keuze voor een pelletkachel een logische keuze. Het is echter ook zo dat pelletkachels in steeds meer woonkamers te vinden zijn.

Houtkachel houtkachel zoeken

Brandstof van de kachel

Als je een houtkachel gebruiken wilt, heb je brandhout nodig als brandstof. Dit is echter niet zo bij een pelletkachel. Voor een pelletkachel heb je zogeheten pellets nodig. Dit zijn korrels waarmee een pelletkachel de gewenste warmte afgeeft. Om van zo’n pelletkachel gebruik te kunnen maken, heb je wel veel pellets nodig.

Design van de kachel

Uiteraard bestaan er ook grote verschillen op het design-gebied. Kijk maar eens naar de houtkachels van de verschillende A-merken. De A-merken hebben allemaal hun eigen designstijl en ook voorkeuren voor materiaal. Mede hierdoor heeft elke houtkachel een specifiek en uniek design.

Houtkachel houtkachel zoeken

Merk van de kachel

Als je een houtkachel wilt kopen, kom je al snel kachels van A-merken tegen. Onder meer een Barbas houtkachel is aan te raden. Dit merk is één van de voorbeelden van een A-merk en levert kwaliteit. Bovendien heeft dit merk meerdere soorten kachels in haar assortiment opgenomen.

Het advies is om in ieder geval goed naar het merk te kijken. En om altijd te kiezen voor een houtkachel van een A-merk.

Afmetingen van de kachel

Een ander punt waar je nog even goed naar moet kijken, is naar de afmetingen. Hoeveel ruimte heb je precies in je woonkamer over? En hoe groot kan de kachel daardoor maximaal zijn? Het is zaak om dit goed op elkaar af te stemmen. En om rekening te houden met de afvoer van de houtkachel.

Heb jij ook een houtkachel in huis? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

In deze blog is gebruik gemaakt van foto’s van Depositphotos.

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.