Home Basis tips interieur Hoe richt je een klein appartement in?

Hoe richt je een klein appartement in?

door Gemma
Klein appartement inrichten

De huur- en koopprijzen van appartementen stijgen tegenwoordig de pan uit. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om kosten te besparen door een niet al te groot appartement uit te kiezen. Maar hoe richt je nou een klein appartement in?

Een kleine ruimte als groot laten voelen, het kan echt!

Er zijn veel trucjes die ervoor zorgen dat een ruimte groter aanvoelt dan het in realiteit is. Denk hierbij aan aan: meubels zoals handige bijzettafels strategisch in de kamer plaatsen en bewuste kleurcombinaties vinden. Ook zijn er tegenwoordig speciaal ontwikkelde meubels die eenvoudig opgeborgen kunnen worden zodat ze niet de gehele dag in het zicht staan. In dit artikel gaan we uitleggen wat de tips en tricks zijn bij decoratie zodat je ieder klein appartementje kan laten aanvoelen als een kasteel.

Welke vormen moet ik gebruiken bij het inrichten van een klein appartement?

Wanneer je een kleine ruimte gaat stylen en decoreren denken veel mensen als eerst aan de meubels die ze willen gebruiken bij het aankleden van de kamer. Nu zijn deze meubels erg belangrijk, alleen is het verstandig om de vormen in de kamer ook mee te nemen.

Ronde vormen laten een ruimte groter voelen dan die in werkelijkheid is. Dit komt doordat ruimtes vaak bestaan uit vierkante of rechthoekige vormen. Wanneer je kiest voor ronde vormen worden deze strakke lijnen en vormen doorbroken en breng je zachtheid en warmte aan in ieder interieur. Door meerdere vormen in een kamer te hebben houd je je eigen brein dus al het ware voor de gek. Hierdoor raden wij aan om te kiezen voor bijvoorbeeld een ronde salontafel of een rond vloerkleed. Ook kun je kiezen voor ronde vormen aan de muur. In veel huishoudens zie je spiegels en schilderijen aan de muur. Deze items zijn gebruikelijk te vinden in een rechthoekige of vierkante vorm. Wanneer je ervoor kiest om deze items in een ronde of ovale vorm te kopen kun je een ruimte groter laten voelen dat het in werkelijkheid is.

Welke meubels moet ik in een klein appartement zetten?

Meubels, altijd een lastig onderwerp als het aankomt op het inrichten van een kleine ruimte. Natuurlijk is het logisch dat je alle essentiële meubels wilt, maar in een kleine ruimte moeten. Er nou eenmaal keuzes gemaakt worden. Gelukkig hebben wij de tips die ervoor zorgen dat je jouw ruimte toch geheel naar eigen wens kan invullen. Wanneer het aankomt tot het aankleden van een kleine ruimte is de leus ‘less is more’ relevant. Hoe mooi de meubels ook zijn, wanneer er te veel meubels in een ruimte staan lijkt een kamer slordig en niet opgeruimd.

Doorzichtige meubels

Door doorzichtige meubels in een kamer te plaatsen wek je de illusie dat een kamer groter is dan het in werkelijkheid is. Er zijn veel meubels die gemaakt zijn van een transparant materiaal. Er zijn voornamelijk twee soorten materialen die hiervoor geschikt zijn. Deze zijn: glas en kunststof. Glas wordt veel gebruikt voor tafels en kasten. Je kan je voorstellen dat een glazen stoel niet erg fijn is om op te zitten. Hiervoor kun je gebruik maken van een kunststof materiaal. Een stoel neemt vaak erg veel ruimte in beslag waardoor een kamer een rommelige indruk wekt. Je kan er hierbij dus kiezen voor een transparante kunststof stoel. Deze kun je decoreren met stoffen kussens zodat het wel comfortabel blijft om om te zitten.

Meubels met poten

Door gebruik te maken van meubels met poten kan een kamer ook een grotere indruk wekken. Dit komt doordat je er ‘doorheen’ kan kijken en dus gemakkelijker kan zien wat er aan de andere kant van het meubel staat. Bij deze meubels kun je denken aan: bureaus, tafels, stoelen en kasten. Denk bij het doceren van een kleine ruimte zeker aan deze tip!

Spiegels in een ruimte plaatsen

Een spiegel kan een ruimte geheel transformeren! Door op een gepaste manier spiegels in een ruimte te plaatsen wek je de indruk dat een ruimte veel groter is. Het is hierbij belangrijk om een spiegel tegen een wand of deur te plaatsen, en niet op poten te zetten. Een goede plek om een spiegel te plaatsen is tegen de muur of een deur.

Welke kleuren moet ik gebruiken om een kleine ruimte te stylen?

Om een ruimte te stylen en decoreren zijn kleuren een erg belangrijke factor. Wist je dat bepaalde kleuren een ruimte als groot of klein kunnen laten voelen? Er zijn hier veel verschillende trucjes voor. Een veelgebruikte, efficiënte manier om dit te doen is door een lichte kleur boven te plaatsen en een donkere kleur beneden. Kies hierbij niet voor een te donkere kleur kleur beneden, aangezien dit een kamer juist nog kleiner kan laten lijken. Het is verstandig om hierbij gebruik te maken van de 60-30-10 regel!

Laat een kleine kamer aanvoelen als een kasteel

Efficiëntie is erg belangrijk wanneer het aankomt op het indelen van een kamer. Door gebruik te maken van de bovengenoemde tips kun je ieder appartement laten aanvoelen als een kasteel!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.