Home Interieur stylingtips Hoe richt ik mijn keuken industrieel in? Enkele praktische tips…

Hoe richt ik mijn keuken industrieel in? Enkele praktische tips…

door gemmavandervegt
Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft-1

Wanneer is een keuken industrieel? Een keuken is industrieel (in mijn ogen), als er gebruik gemaakt wordt van materialen die je veel tegen komt in industriële interieurs. Denk hierbij aan beton, staal/metaal, (verweerd) (steiger)hout of een combinatie van hout en beton of staal/metaal. Voorwaarde aan een industriële keuken is wel, dat deze geen landelijke of klassieke uitstraling heeft. Ik bedoel daarbij, dat de keuken strak is of een vintage look heeft.

Keuken industrieel

Zoals ik hiervoor al geschreven heb, heb je diverse mogelijkheden voor een industriële keuken. Per “soort” industriële keuken zal ik tekst en uitleg geven en ook diverse inspiratiefoto’s plaatsen. Hiermee kun je dan uit de voeten om je keuken een industrieel karakter te geven. Ik zal je ook laten zien dat je niet de hele keuken hoeft te veranderen, om de keuken te laten veranderen in een industriële keuken.

Klik op jouw voorkeur van industriële keuken en je ziet diverse tips en inspiratiefoto’s:

  1. Betonnen industriële keuken
  2. Stalen/metalen industriële keuken
  3. Houten industriële keuken
  4. Betonnen & houten industriële keuken
  5. Betonnen & stalen/metalen industriële keuken
  6. Stalen/metalen & houten industriële keuken
  7. Betonnen, stalen/metalen & houten industriële keuken

Naast het kiezen van “industriële” materialen, zijn er nog een aantal elementen die je keuken een industrieel karakter kan geven. Je kunt deze tips ook gebruiken, als je bijvoorbeeld niet veel wil veranderen aan je keuken. De tips die je kan gebruiken zijn: een bakstenen of betonnen muur in de keuken, fabriekslampen boven bijv. het kookeiland en het gebruik van barkrukken. Hieronder zal ik deze tips toelichten.

Bakstenen muur in de keuken

Een bakstenen muur is niet altijd heel snel te realiseren in je huis, maar het geeft wel een uniek industrieel karakter. Als je huis al een bakstenen muur heeft, maar er dan vooral gebruik van en verstop deze niet. Mocht je geen bakstenen muur hebben, dan kun je er één laten metselen. Let hierbij erop dat de muur wel een “oude/verweerde” look heeft, dit past het beste in een industriële ruimte. Een alternatief voor een gemetselde muur, is behang met een print van een bakstenen muur. Wat je vandaag de dag ook wel ziet, zijn muurstrips van tegels. Dit zijn tegels met de voorkant van bakstenen erop, die je op de muur bevestigd.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Beton(nen) (muur) in de keuken

Een ander alternatief voor een bakstenen muur, is een betonnen muur. Dit is makkelijker te realiseren dan een bakstenen muur metselen. Je kunt deze muur combineren met een betonnen keuken, maar je kunt ook voor contrast kiezen en gaan voor een metalen/stalen en/of (combinatie van) houten keuken. Het verschil tussen een stenen en een betonnen muur is dat, een stenen muur meer karakter aan je interieur geeft en dat een betonnen muur een meer sobere en koele uitstraling heeft. Door beton te combineren met hout, geef je meer warmte aan je keuken. Ook kun je met houten, natuurlijke accessoires je keuken meer warmte geven.

Betonlook-vloer-betonlook-keuken-industriele-vloer-industriele-keuken

Fabriekslampen in de keuken

Verlichting mag niet ontbreken in je keuken. In plaats van bijvoorbeeld spotjes, kun je heel goed gebruik maken van industriële verlichting in je keuken. Wat dacht je van één of meerdere fabriekslampen boven je kookeiland of diverse lampjes met strijkijzersnoer in je keuken. Hiermee geef je de keuken meteen een andere (en in dit geval) industriële uitstraling.

Barkrukken in de keuken

Tegenwoordig wordt er in de meeste keukens ook wel een kookeiland geplaatst. Een kookeiland past ook heel goed in een industriële keuken. Je kunt bijvoorbeeld het aanrechtblad uitvoeren in beton of kiezen voor metalen kastjes. Een kookeiland is fijne plaats om te koken, maar ook om aan te eten. Als je er ruimte voor hebt, kun je heel goed barkrukken bij je kookeiland plaatsen. Zo kun je tijdens het eten kletsen met je visite of gewoon met je gezin, maar kun je het kookeiland ook goed gebruiken als eettafel om aan te eten. Het kookeiland is een hoge “eettafel” en daarom zijn barkrukken daar ideaal voor. Voor een industrieel karakter, kies je voor metalen/stalen barkrukken.

Industriele-keuken-diy-project-industrieel-interieur-interieurinspiratie-industriele-woonstijl-industriele-inrichting

Betonnen industriële keuken

Beton is een materiaal die veel gebruikt wordt in een industrieel interieur. Je kunt daarom goed gebruik maken van beton in je keuken. Beton is een natuurlijk materiaal en is erg zwaar, het is ook een duurzaam materiaal. Beton wordt vaak gebruikt voor het aanrechtblad in de keuken, maar ook voor de kastjes of bijvoorbeeld een kastenwand kan het toegepast worden.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Beton geeft een sobere en natuurlijke uitstraling aan je keuken. Beton wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld de kleur wit en bijvoorbeeld kastjes met een strakke uitstraling. Als je beton combineert met hout of bijvoorbeeld een bakstenen muur, creëer je een warmere sfeer in de keuken.

Stalen/metalen industriële keuken

Een stalen of een metalen keuken wordt veel gebruikt in restaurants, bedrijfskantines, café’s of brasseries. Dit heeft te maken met de duurzaamheid van het materiaal, maar ook is staal/metaal makkelijker schoon te houden dan hout. Ook jij kunt een industriële keuken creëren met stalen/metalen kastjes, aanrechtblad, kookeiland en/of kastenwand.Een stalen/metalen keuken heeft (net als beton) een sobere en kille uitstraling. Deze sfeer past uitstekend in een industrieel interieur. Wil je graag wat meer warmte toevoegen aan de keuken? Dan kun je het materiaal combineren met hout. Maar ook met accessoires in je keuken kun je de keuken opvrolijken. Met industriële hanglampen (zoals fabriekslampen) en een bakstenen meer, kun je nog meer industrialiteit in je huis brengen.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Staal heb je in meerdere kleuren; je ziet o.a. vaak dat er zwart of grijs gebruikt wordt. Ook kun je staal/metaal verven in de door jouw gewenste kleur. Met deze kleur, kun je dan ook meer warmte in je keuken krijgen. Metaal/staal kun je ook laten roesten en dan gebruiken in je keuken, dit geeft een bijzonder uniek effect.

Houten industriële keuken

Hout is een veel gebruikt materiaal in huis. Ook in de keuken kun je hier mee werken. Wat dacht je van een houten aanrechtblad of houten kastjes. Het hout wat het beste past in een industriële ruimte, is hout wat een geleefd/oud uiterlijk heeft. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld afvalhout, pallethout of steigerhout gebruiken. Gebruik in ieder geval geen nieuw hout, of gebruik nieuw hout maar bewerk het zo dat het “oud” lijkt.Mocht je hout in de keuken gebruiken, zorg er dan ook voor dat het hout een strakke uitstraling heeft. En geen klassieke/landelijke uitstraling, met bijvoorbeeld inkepingen, randen enz.

Ook een mogelijkheid is om het hout te verven. De kleuren wit, zwart en grijs zijn hier bijzonder geschikt voor. Bij het verven heb je twee mogelijkheden; 1. je kunt het hout helemaal (netjes) verven en 2. je kunt het hout zo verven dat het net lijkt alsof het hout al heel oud is en de verf bijna afgebladerd is. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Een houten industriële keuken heeft een warme uitstraling en door het gebruik van oud/geleefd hout is deze uniek. Dit komt doordat geen stuk hout hetzelfde is.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Betonnen & houten industriële keuken

Hiervoor heb ik de betonnen en de houten industriële keuken apart benoemd, maar ook het combineren van deze twee materialen in je keuken is een optie. Beton heeft een sobere, kille en rustige uitstraling. Hout heeft een warme en (in dit geval) geleefde/oude/vintage uitstraling. Door deze twee uitersten te combineren, creëer je balans in je industriële keuken.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Betonnen & stalen/metalen industriële keuken

Wil je naast niet een keuken die bestaat uit één materiaal, maar wil je toch graag een sobere uitstraling in je keuken behouden? Dan kun je beton en staal/metaal met elkaar combineren. Hierdoor bestaat je keuken niet uit één vlak beton of staal/metaal, maar wissel je de beide materialen af. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een betonnen aanrechtblad en metalen/stalen kastjes. Beide materialen zijn zeer duurzaam en zullen lang meegaan.Metaal/staal kun je ook laten roesten en dan gebruiken in je keuken, dit geeft een bijzonder uniek effect.

Stalen/metalen & houten industriële keuken

Net als bij een betonnen keuken, heeft een stalen/metalen keuken een killere en sobere uitstraling dan een houten industriële keuken. Hout heeft een warme en (in dit geval) geleefde/oude/vintage uitstraling. Door deze twee uitersten te combineren, creëer je balans in je industriële keuken.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Betonnen, stalen/metalen & houten industriële keuken

De ultieme industriële keuken heb je in huis, wanneer je alle industriële materialen (beton, hout en staal/metaal) combineert met elkaar. Als je dan ook nog een stenen muur in de keuken hebt staan als muur, heb je haast de ideale industriële keuken. Door diverse materialen met elkaar te combineren wordt je keuken ook niet één groot vlak, maar juist een diverse ruimte.

Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft Industriele-keuken-industrieel-interieur-zwarte-keuken-loft

Wil je keuken een goedkope make-over geven? Lees ook: goedkope make-over keuken

You may also like

1 Reactie

Alex de Jong november 30, 2015 - 10:20 am

Heel vet. Zo'n loft appartement maakt het natuurlijk wel heel anders dan een nieuwbouw drie hoog achter 😉 Maar leuke tips!

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.