Home Basis tips interieur Hoe onderhoud je een houten vloer?

Hoe onderhoud je een houten vloer?

door Gemma
Houten vloer

Heb je een houten vloer die niet helemaal mooi meer is? Of heb je juist een nieuwe vloer en wil je weten hoe je deze netjes houdt? In deze blog heb tips om je houten vloer op de beste manier te onderhouden. Zo geniet je zo lang mogelijk van je mooie vloer! Kijk en lees je mee in deze blog?

Vloer controleren

Voordat je begint aan het onderhoud van een houten vloer, is het een goed idee de vloer te controleren op onregelmatigheden. Kijk bijvoorbeeld of je geen spijkers ziet uitsteken. Zie je wel spijkers uitsteken, dan kun je deze het best wat dieper het hout in slaan met een hamer en een drevel. Misschien kun je de vloer ook nog wat lichtjes opschuren met een parketschuurmachine. Begin met grof schuurband en eindig met fijner schuurband. Schuur voor het mooiste resultaat in de richting van de houtnerf.

Egaliseren van een hout vloer

Misschien is je vloer al wat ouder, en is deze onregelmatig geworden. Dan is het belangrijk dat je de vloer laat egaliseren. Ook een houten vloer egaliseren behoort tot de mogelijkheden van een vakman. Je kunt het best een vakman inschakelen omdat het egaliseren een heel precies, tijdrovend en arbeidsintensief klusje is. Zelfs de meest ervaren doe-het-zelvers hebben er moeite mee. Je vindt online gemakkelijk een vakman bij jou in de buurt. Doe een vergelijking en vraag meerdere offertes aan om de beste prijzen te vinden.

Houten vloer in de was zetten

De beste manier om je vloer te onderhouden is door deze regelmatig in de was te zetten. Dat doe je door de bovenste waslaag aan te brengen met behulp van een niet-pluizende doek. Het is heel belangrijk dat je de was goed in de houtnerven wrijft. Het is even een klusje, maar uiteindelijk krijg je er een mooi resultaat van. Als je de vloer in de was hebt gezet, kun je deze uitboenen. Dat doe je met een boenmachine met een harde borstel. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk nog eens met de middelste en de zachte borstel. Misschien moet je de vloer meerdere keren in de was zetten. Dat is afhankelijk van de houtsoort. Kom je er niet uit? Dan kun je een vloerenspecialist vragen.

De vloer oliën

In plaats van was kun je ook olie gebruiken. Wrijf de vloer dan in met behulp van een lakroller. Wrijf net zolang tot alle olie ingetrokken is. De vloer moet niet glimmen, maar een matte afwerking krijgen. Daarna mag je de vloer twee dagen niet betreden. Voor een optimaal resultaat kun je daarna de vloer nogmaals behandelen. Of dat nodig is, hangt af van de houtsoort. Neem de geoliede vloer de eerste weken niet af met water.

Hoe onderhoud jij je vloer? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.