Home Interieurinspiratie Hoe kun je in 2023 je huis verduurzamen?

Hoe kun je in 2023 je huis verduurzamen?

door Gemma
huis verduurzamen

De kosten van leven zijn in 2023 een stuk hoger geworden. Boodschappen, energie en benzine zijn slechts een voorbeeld van de dingen die een flink stuk prijziger zijn geworden. Logisch dus, dat je op zoek bent naar manieren om zoveel mogelijk geld te besparen. Een van de manieren om dit te doen is het verduurzamen van je huis. In deze blog geef ik je een paar tips hoe jij je huis kunt verduurzamen om zo je energierekening laag te houden!

Zonnepanelen laten plaatsen

Een van de manieren hoe jij de kosten van je energierekening omlaag kunt brengen, is het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van je huis hiermee ook lager, wat weer goed is voor het milieu. Nederland is een geschikt land voor zonnepanelen, zelfs op de (vele) bewolkte dagen wekken zonnepanelen energie op. Het is belangrijk om te controleren of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Een dak gelegen op het zuiden is het meest ideaal, en controleer of er ook schaduw op je dak valt. Kies daarnaast voor blauwe of zwarte zonnepanelen. Er zijn ook andere kleuren, maar deze leveren zo’n 10 tot 25% minder energie op. Zonde, toch? Wil je een hoog rendement zonnepanelen? Wanneer je meer zonnepanelen plaatst, ben je in principe voordeliger uit. De prijs per hoeveel stroom je kunt opwekken, ligt dan namelijk lager. Je hebt gemiddeld een rendement van 6% wanneer je kwalitatief goede zonnepanelen laat plaatsen. Vergelijk daarnaast verschillende aanbieders van zonnepanelen en kies een die het hoogste rendement voor de laagste prijs kan plaatsen.

Het installeren van een warmtepomp

Bijna iedereen heeft er wel een thuis: de CV-ketel. Maar wist je al dat hier tegenwoordig een alternatief voor is? Dit is namelijk de warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor de CV-ketel. Je gebruikt met een warmtepomp de warme lucht van buiten om je huis te verwarmen. Je gebruikt hierbij minder gas dan wanneer je gebruikmaakt van een CV-ketel. Wederom is dit ook nog eens goed voor het milieu! Je hebt twee soorten: een elektrische warmtepomp en een reguliere warmtepomp. Een elektrische warmtepomp vervangt eigenlijk volledig je CV-ketel en daarmee kun je, wanneer je ook elektrisch kookt, eigenlijk helemaal van het gas af. Wanneer je kiest voor een reguliere warmtepomp, maak je op hele koude dagen ook nog gebruik van je CV-ketel. Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? Controleer wel even of je huis goed genoeg geïsoleerd is. Wanneer dit niet zo is, heb je de kans dat je warmtepomp te hard moet werken. Hierdoor is de aanschaf van de warmtepomp niet voordelig meer.

Goedkope manieren om je huis te verduurzamen

Ben je op zoek naar wat kleinere, goedkopere opties om je huis te verduurzamen? Er zijn meerdere, snellere oplossingen die ervoor zorgen dat je energierekening binnen de perken blijft. Wist je dat er door je brievenbus enorm veel tocht komt? Door een brievenbus-tochtafsluiter te gebruiken, zorg je ervoor dat de kou buiten blijft. Wel kunnen je brieven gewoon bezorgd blijven worden! Ook door je ramen gaat veel warmte verloren. Er bestaat speciaal isolerend raamfolie, wat je op je kozijnen of ramen kunt plakken. Dit is een goedkope optie om je ramen te isoleren. Een rol folie kost namelijk maar € 2,50 per vierkante meter! Als laatste optie kun je ook radiatorfolie plaatsen. Dit is wederom folie dat je achter je radiatoren plaatst of op de radiator zelf. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de radiator niet tegen de muur aan gaat, maar door je woonkamer heen. Er zijn meerdere manieren om je huis te isoleren! Er zijn een aantal opties die wat meer tijd en geld kosten, maar ook verschillende goedkope opties voor een snelle oplossing

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.