Home DIY voor je interieur Hoe kun je een halve muur verven? Simpele tips…

Hoe kun je een halve muur verven? Simpele tips…

door Gemma
Halve muur verven oud roze muur meisjeskamer

Je ziet het steeds vaker voorbij komen; een muur die in twee kleuren is geverfd of waarvan één deel van de muur geverfd is met een kleur. Maar hoe kun je een halve muur verven? Je kunt kiezen voor een rechte lijn, maar ik vind de speelse rommelige en toch ook nette lijn wel erg mooi! Daarom ga ik daar vandaag mee aan de slag. Ik had geen idee hoe dit moest, maar gelukkig had ik een handige vriend die mij vertelde hoe dit moest. Hoe je dit doet, lees je in deze blog. Ik heb de kamer van mijn dochter voorzien van de kleur oudroze krijtverf op de muur, net als de Biedermeier kast die ik onlangs voor haar heb opgeknapt.

Klik hier als je meer wilt weten over de gepimpte Biedermeier kast

Half geschilderde muur

Ik heb de muur in 2 delen geverfd met krijtverf. De bedoeling was dat de muur oudroze zou worden. De bovenste helft wordt heel lichtgrijs; in de kleur Pearl Grey. En voor deze helft heb ik een strakke lijn gebruikt.

Strakke lijn verven

Ik zal snel uitleggen hoe je een strakke lijn krijgt. Dit doe je door met een potlood een lijn te trekken waar je de verf wilt laten eindigen. Hier plak je dan recht de tape op en je gaat verven. Zodra je geverfd hebt over de tape heen haal je deze er snel af. Je hoeft niet te wachten tot alles geverfd is, maar hoe eerder je de tape eraf haalt hoe beter. Koop tape die duur is en speciaal voor rechte lijnen (zoals Frog tape).

Rommelige speelse halve muur verven

Ik heb de muur in 2 delen geverfd; eerst de lichte en bovenste kleur (verf altijd eerst het bovenste gedeelte vanwege spetters die naar beneden kunnen vallen) en daarna de oudroze kleur. Wat heb je nodig voor een rommelige speelse halve muur:

  • 2 kleuren verf; ik gebruikte een lichtgrijze kleur krijtverf en een oudroze krijtverf
  • kwast voor de randen
  • Grote roller voor het bovenste gedeelte
  • Een medium roller voor het onderste gedeelte
  • Een kleine roller voor het speelse effect
  • Kranten
  • Afplaktape

De oudroze kleur krijtverf heb ik zelf gemengd met 2 kleuren roze krijtverf en grijze krijtverf. Ik heb de volgende hoeveelheden en kleuren krijtverf gemengd (goed voor 1 liter en ongeveer 10-13 m2):

  • 450 ml Faded Rose roze krijtverf
  • 350 ml Vintage Powder roze krijtverf
  • 200 ml Soft Grey grijze krijtverf

Ik heb eerst de oudroze kleur gemengd. Ik heb bewust iets meer gemaakt, omdat ik zeker wilde zijn dat ik genoeg had en dat ik niet nog een keer moest mengen. Met het risico dat de kleur niet helemaal gelijk is.

Stap 1: afplakken

Het is eerst erg belangrijk om de randen van de muur af te plakken, maar ook de plinten plak ik af. Tevens maak ik een rechte lijn waarmee de muur horizontaal in tweeën deel. Dit hoeft niet heel erg netjes, zoals je ziet bij mij gaat de lijn wel een beetje scheef. Dat is niet erg, ik verf er straks weer overheen. Ik verf eerst het bovenste gedeelte in de kleur lichtgrijs met de naam Pearl Grey. Deze kleur is net niet wit, maar heeft nog een kleine beetje grijs erin. Na het afplakken, kan ik met de krijtverf aan de gang.

Zoals je ziet heb ik eerst veel kleuren krijtverf geprobeerd als test, voordat ik de kleur had gevonden. Dit zou ik altijd iedereen adviseren.

Stap 2: lichtgrijs verven

Ik verf het bovenste gedeelte lichtgrijs. Dit doe ik met een grote roller en een kwast voor de randen en kleine stukjes. Het voordeel van krijtverf is, dat deze na 2 uur alweer droog is en dat ik daarna weer kan verven. De onderlaag was groen, dus ik heb wel 2 lagen grijze krijtverf nodig om het goed te laten dekken.

helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur

Stap 3: oudroze verven

Voor het verver verven, heb ik eerst de horizontale tape verwijderd en ook meteen de tape die om de lichtgrijze verf heen zat om zo te voorkomen dat de tape blijft plakken en straks de verf mee trekt. Wel heb ik een klein beetje tape laten zitten voor de zekerheid.

Nu ben ik het oudroze gedeelte gaan verven. Ik heb hiervoor een kleinere roller gebruiken; zie foto. Ik heb een denkbeeldige lijn getekend voor de oudroze verf. Ik verfde met de roller tot die lijn en met een kleine droge roller heb ik her en der wat uitgeveegd door met deze droge roller over de natte verf te gaan. Net zolang tot ik het effect mooi vond.

helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muurhelft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur

   helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muurhelft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur  helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur 

Ik heb 2 lagen oudroze krijtverf aangebracht en toen was het al klaar! Je kunt dit met alle kleuren krijtverf doen! Dus leef je uit…

helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur helft muur verven verftechniek muur half verven slordig halve muur verven kinderkamer halve muur verven woonkamer half geschilderde muur

En klaar! Nu nog even wat stijlen en ik ben klaar! Ik ben er super tevreden mee. Iedere keer dat ik de kamer weer binnen loop, ben ik weer trots op mezelf. Ik had niet gedacht dat ik het kon! Kortom, iedereen kan het! Wil je nog meer inspiratie voor een stoere meisjeskamer, klik dan op: Bosdieren thema meisjeskamer.

Dit heb ik gedaan in de meisjeskamer van onze dochter, maar een jongenskamer moet stoer zijn. Zie hier tips voor stoere jongenskamer!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.