Home Interieurinspiratie Hoe je een tv aan de muur kunt bevestigen

Hoe je een tv aan de muur kunt bevestigen

door Gemma
tv aan de muur bevestigen

Platte tv’s zijn duur en groot, maar je kunt ze vrij eenvoudig zelf aan de muur hangen. Vraag een vriend om je te helpen en je nieuwe tv hangt binnen ongeveer een uur. Het is belangrijk om het op de juiste manier te doen, want als je de verkeerde materialen gebruikt of de tv op de verkeerde plek monteert, kan hij van de muur vallen en beschadigen. Omdat deze televisies kostbaar zijn, zijn er mensen die honderden euro’s betalen om dit door professionals te laten doen. Als je een tv niet goed aan de muur bevestigt, kan dit leiden tot vroegtijdige schade. Maar dat betekent niet dat je bang hoeft te zijn om deze relatief eenvoudige taak zelf uit te voeren. Je kunt natuurlijk ook TV standaard gebruiken. Aan de hand van de onderstaande stappen kun je veilig een tv aan de muur hangen in je slaapkamer, woonkamer of mancave.

Koop een montagekit

Begin met het kopen van een montagekit die geschikt is voor jouw TV. Om de juiste bevestigingsmaterialen te kiezen, moet je eerst weten hoe zwaar je flatscreen is. Kijk in de handleiding of zoek online naar het modelnummer van je TV voor deze informatie. Het kan zijn dat de fabrikant een speciale beugel verkoopt die precies past bij jouw TV. Als dat niet het geval is, kun je een “universele” TVbeugel kopen die geschikt is voor het gewicht en de grootte van je TV-scherm.

Twee balken vinden

Je moet eerst twee balken aan de muur vinden waarop je de TV kunt monteren. Als je TV minder dan 35 kilo weegt, kun je hem aan één balk hangen. Voor grotere TV’s heb je echter twee of meer balken nodig voor extra stevigheid. Je kunt een balkzoeker gebruiken om de balken te vinden. Als je geen balkzoeker hebt, kun je de afdekking van een stopcontact verwijderen en met een potlood voelen waar de balken zich bevinden. Gewoonlijk zijn de balken verbonden met de lasdozen achter het stopcontact. Als je de eerste balk hebt gevonden, meet dan 50 cm naar rechts of links om eventuele extra balken te vinden.

Markeer de locaties van de montagegaten en boorgaten

Bevestig je TV aan de muur met een geschikte montagekit op basis van het gewicht en de schermgrootte. Vind twee balken voor de montage en markeer en boor gaten voor de beugel, gebruik een boorbitje dat iets smaller is dan de bijgeleverde schroeven of bouten. Let op dat je geen hollewandankers gebruikt, maar hollewandpluggen als er geen balk op de gewenste plaats is.

Monteer de beugel aan de muur

Ga verder door de beugel aan de muur te bevestigen met de bijgeleverde materialen. Als je lagbouten gebruikt, heb je een dopsleutel nodig. Leg vervolgens voorzichtig je TV met het scherm naar beneden op een zachte ondergrond, zodat je het deel van de beugel kunt bevestigen dat aan de TV vastzit.

Gebruik kabelgoten om de stroomkabels te verbergen.

Het is geweldig dat je je flatscreen TV succesvol aan de muur hebt bevestigd, maar het is nog beter als je de kabels volledig kunt verbergen. De eenvoudigste manier hiervoor is het gebruik van kabelgoten die vanaf de televisie lopen. Op deze manier blijven de kabels netjes verborgen achter de goot en als je de goot dezelfde kleur geeft als de muur, valt hij nauwelijks op.

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.