Home Interieurinspiratie Geen gas in huis? Zo verwarm je jouw woning

Geen gas in huis? Zo verwarm je jouw woning

door Gemma
Woning-verwarmen-zonder-gas

Heb je geen gas in huis, of wil je geen gas in huis? Dan zijn er genoeg manieren om het alsnog lekker warm te krijgen in huis. De tijd dat je van een cv-ketel afhankelijk was, is zo goed als voorbij. Dit zijn de alternatieven.

Infrarood gebruiken

Infrarood gebruiken is een goede vervanger voor een gasketel. Infrarood zorgt er namelijk voor dat een ruimte twee keer zo snel is opgewarmd als met andere verwarmingssystemen. Daar komt nog bij dat infrarood veel goedkoper is dan gas. Je kunt de keuze voor deze manier van verwarming dus echt merken in je portemonnee, vooral wanneer je een bezoek brengt aan slimmeheater.nl.

Wanneer je een infraroodpaneel plaatst, straalt deze ongeveer 3 meter ver. Plaats je ook nog een plafondpaneel, dan komt deze 5 tot 6 meter ver. Hoe warm het precies wordt in binnen een ruimte, hangt ook af van het aantal watt dat je kiest. Lees hier meer over verwarmen via infrarood.

Alternatieven voor de gasketel

Naast infrarood zijn er nog andere methoden om te wonen zonder een gasketel te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Hoe dat werkt, leggen we zo meteen uit. In sommige wijken is ook stadsverwarming aanwezig. Dan krijg je je warmte via het warmtenet in de wijk. Ook dan heb je geen gasketel nodig. Steeds meer mensen kiezen ook voor een pelletkachel of een biomassaketel. In plaats van met aardgas te verwarmen, gebruik je houtpellets. Het zorgt er zeker voor dat het lekker warm wordt in huis, maar of het ook echt goed is voor het klimaat, daarover verschillen deskundigen van mening. Bovendien vinden veel buren de lucht die het verspreidt niet prettig. Deze manier van verwarmen heeft namelijk een negatieve invloed op de gezonde buitenlucht.

De warmtepomp: binnenkort overal verplicht

Vanaf 2026 wordt de warmtepomp overal verplicht. Dat betekent niet dat je meteen afscheid moet nemen van je cv-ketel, maar wel dat je de cv-ketel niet meer mag vervangen als deze stuk gaat. Er moet dan verplicht een hybride of een elektrische warmtepomp geplaatst worden. Dat heeft het kabinet vorig jaar besloten. Een warmtepomp wordt verplicht om het gebruik van aardgas te verminderen en de overgang naar duurzame energie te versnellen. Op die manier kunnen we de klimaatdoelen halen. Over de kosten van zo’n warmtepomp is wel wat discussie. Veel mensen zijn bang dat ze in de kou komen te zitten, omdat ze geen warmtepomp kunnen betalen. Het is goed om te weten dat je hier subsidie voor kunt krijgen, en zelfs een lening kunt afsluiten zonder rente bij het Nationaal Warmtefonds.

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.