Home Interieurinspiratie Ga voor een persoonlijke & authentieke eclectische woonstijl!

Ga voor een persoonlijke & authentieke eclectische woonstijl!

door Gemma
Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn-1

Vaak zie je in veel interieurs terug dat er niet gekozen wordt voor één woonstijl. Dit is op zich logisch, er zijn zoveel verschillende interieurstijlen. En iedere stijl heeft wel iets in zich, wat je kunt gebruiken voor je interieur. Je kunt daarom heel goed woonstijlen combineren, en daarmee een eclectische woonstijl creëren. Hieronder vertel ik je meer over deze bijzondere, maar ook zeker authentieke woonstijl.

Wil je graag een interieur die niet in één hokje te drukken is, maar wil je iets unieks? Dan is deze woonstijl het voor jou, en moet je zeker verder lezen!

Eclectische woonstijl: persoonlijk & creatief

De eclectische woonstijl is eigenlijk niet meer dan het combineren van de beste elementen uit meerdere interieurstijlen tot één interieur. Bij de keuze voor de ‘beste’ elementen is jouw eigen mening doorslaggevend. Jij kiest de items die je in jouw interieur wilt terugzien. Vaak zie je dat persoonlijkheid ook heel terug komt in deze woonstijl, maar ook creativiteit. Op basis van jouw persoonlijkheid en karakter kies je voor de beste items, maar ook voeg je persoonlijke items toe. Door bijvoorbeeld heel creatief een oud gordijn te vermaken tot een kussentje. Of je maakt iets anders zelf, van bijvoorbeeld hout of een ander materiaal. Creativiteit mag daarom niet ontbreken!

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn

Bron: Lea Rae / Shutterstock.com

Het mooie aan deze interieurstijl is, dat het losstaat van woontrends. Juist het persoonlijke en creatieve wat je toe gaat voegen is tijdloos.

Eclectisch: het combineren en samenvoegen van de beste / mooiste stijlelementen uit verschillende stijlen.

Als je kijkt naar de geschiedenis, dan zie je daar ook een bepaalde vorm van eclecticisme in terugkomen. Bepaalde elementen zijn zo goed doordacht of behouden hun waarde ook, in de loop der tijd. Deze goede dingen zie daarom nu nog steeds terug in diverse interieurs, en creëren daarmee een eclectische woonstijl.

Eclectisch = vintage

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de vintage elementen die veel mensen toevoegen aan hun interieur. Bijvoorbeeld een antiek kastje of een oud buikkastje van oma. Maar ook oude schilderijen, servies of stoelen. Ikzelf heb een schilderijtje van de kringloop, welke (volgende de achterkant) dateert uit 1930. Dit vind ik best bijzonder, en daarnaast vind ik het ook een leuk schilderijtje om te zien. En dit is dan ook de reden waarom het in ons interieur staat (want hij hangt niet :)).

Nu zul je wel denken, kan ik dan zomaar alles combineren? Nee! Het is wel belangrijk dat je subtiel gaat combineren, en dus niet teveel statements bijvoorbeeld in je interieur plaatst. Je kunt bijvoorbeeld starten vanuit een of twee bepaalde interieurstijlen, en vervolgens hier oude / vintage of modern / design items aan toevoegen. Hiermee heb je een bepaalde basis, maar je voegt nu wel een stukje persoonlijkheid en creativiteit in de details toe.

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn

Eclectisme voegt een verhaal toe aan je interieur, zonder dat je hem hoeft te vertellen. Mensen weten vaak even niet waar je moeten kijken. Je interieur straalt authenticiteit uit, en vertelt een uniek verhaal.

Vintage interieur

Een goede manier om jouw interieur persoonlijker, authentieker of creatiever is door het gebruik van oude / tweedehands items. Je ziet dit ook vaak terug in een vintage interieur. Je noemt iets vintage als het minimaal dertig jaar oud is. In een kringloop of op een antiekmarkt vind je veel vintage meubels en accessoires. Kies iets wat je mooi vindt, maar wat uiteraard ook wel past bij de rest van je interieur. Dit betekent niet, dat je niet iets kan kiezen wat totaal anders is. Maar dat kan zeker wel! Het gaat om de combinatie bij elkaar, en dat je niet teveel doorslaat in de vintage elementen. Toch blijft dit altijd persoonlijk en lastig vast te leggen bij hoeveel items de grens ligt. Bepaal voor jezelf wat jij teveel vindt.

Hoe creëer ik een eclectische woonstijl?

Als je deze soort woonstijl gaat creëren in huis, heb je diverse mogelijkheden. Daarom willen we je graag drie stappen geven, waarmee je op deze manier kan gaan inrichten.

Stap 1. Kies 1, 2 of 3 woonstijlen die je in de basis wilt uitstralen

Voordat je kunt beginnen met het inrichten van een authentieke interieurstijl, is het belangrijk dat je wel een bepaalde basis hebt. Op deze basis kun je altijd terugvallen, en daarnaast voorkom je dat het een chaos wordt in je interieur.

Lees hier meer over de 8 verschillende woonstijlen.

Hieronder laten we de meest populaire woonstijlen zien. Dat zijn:

  1. Industrieel interieur
  2. Landelijk interieur
  3. Modern interieur
  4. Scandinavisch interieur

We leggen deze stijlen kort uit, met een beschrijving en zetten er twee inspiratiefoto’s bij.

Industrieel interieur

Industrieel interieur industriele woonstijl industriele inrichting

Landelijk interieur

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur design

Modern interieur

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur design

Scandinavisch interieur

Scandinavisch-interieur-Scandinavische-woonstijl-Scandiavische-woonkamer-Scandinavische kleuren Scandinavische keuken Scandinavische eetkamer Scandinavische slaapkamer

Belangrijk bij deze woonstijl is dat je jouw interieur een belevenis maakt, als je verschillende materialen, kleuren en structuren.

2. Kies persoonlijke details en een aantal eye-catchers of statements

Nu ga je bezig met het sfeervol maken, en het authentiek maken van je interieur. Je hebt de basis gekozen. Kies nu persoonlijke details zoals accessoires en decoratie. Maar kies vooral met lef en kijk anders naar voorwerpen om jouw unieke en authentieke interieur te creëren. Kies vooral ook items die buiten de woonstijl passen, en net even wat anders zijn. Of ga zelf iets maken.

Om je interieur uniek te maken, kun jezelf iets maken van oude materialen. Maar breng vooral ook een bezoekje aan de kringloop! Daar vind je ook bijzondere vondsten.

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn

De accessoires die een grote rol spelen in eclectische interieurs kunnen van alles zijn. Dat ene erfstuk, dat souvenir met die vele herinneringen of het neerzetten van oude vazen, blikken of andere accessoires uit bijvoorbeeld tweedehands winkels geven jouw interieur al heel snel een eclectische uitstraling en stralen hierdoor authenticiteit en persoonlijkheid uit.

3. Ga combineren in huis en volg je gevoel!

Ga nu gewoon combineren in huis. Volg hierbij je gevoel.Maar zorg er wel voor dat het niet te rommelig wordt, en dat het een willekeurige verzameling van items, meubels en accessoires wordt. Het is belangrijk dat je subtiel gaat combineren met jouw basiswoonstijlen. Maak het niet te extreem en te veel. Belangrijk bij deze interieurstijl is dat als jij deze stijl ambieert, je niet in een hokje laat drukken.

Hieronder zie je nog meer wooninspiratie voor een uniek eclectische interieurstijl:

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn

Lea Rae / Shutterstock.com

Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn Woonstijl-interieur stijl-woonstijlen 2020-eclectische woonstijl-woonstijlen combineren interieurstijlen woonkamer wooninspiratie interieurinspiratie interieur deisgn

You may also like

Laat een reactie achter