Home Duurzaam wonen: recycle & upcycle Eigen verbruik: je stroom produceren en verbruiken

Eigen verbruik: je stroom produceren en verbruiken

door Gemma
Huis zonnepanelen

Het wordt steeds interessanter om je eigen stroom te produceren en dit te verbruiken. Energie eigen verbruik bestaat uit het opwekken en verbruiken van eigen energie met bijvoorbeeld zonnepanelen. In deze blog leg ik je meer uit over het nut van eigen stroom opwekken, en vooral ook hoe dat werkt. Kijk en lees je mee in deze blog?

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is als volgt:

  • Zonnepanelen zetten zonnestralen om in elektriciteit, in de vorm van gelijkstroom;
  • De omvormer van de zonnepaneel zet gelijkstroom om in wisselstroom;
  • De opgewekte energie van jouw zonnepanelen verbruik je direct. Wanneer je zonnepanelen wil aanschaffen, kijk dan op www.veranderstroom.nl.

Totaal eigen verbruik versus gedeeltelijk eigen verbruik

Laten we nu eens kijken wat het verschil is tussen gedeeltelijk eigen verbruik en eigen verbruik zonder wederverkoop. We hebben gezien hoe je met zonnepanelen elektriciteit kunt produceren en verbruiken. Maar het komt voor dat tijdens mooie zomerdagen je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt. Hier komt het verschil tussen totaal eigen verbruik en gedeeltelijk eigen verbruik om de hoek kijken. Bij totaal eigen verbruik verkoop je geen overschot. Bij totaal eigen verbruik heb je keuze:

  • Je brengt enkele wijzigingen aan jouw fotovoltaïsche installatie aan om geen overschot te produceren. Er is geen verplichting om aangesloten te zijn op het net.
  • Je injecteert jouw overschot gratis in het netwerk. Je moet dus aangesloten zijn op het netwerk.

Verkoop van overschot

Bij gedeeltelijk eigen verbruik verkoopt je jouw overtollige elektriciteit tegen het tarief van € 0,10 per kWh. Dit betekent een extra inkomen van gemiddeld € 100 per jaar en kan oplopen tot € 500.

Zoals we net hebben gezien, heb je, als je kiest voor volledig eigen verbruik, de keuze tussen je overschot gratis in het netwerk injecteren of geen overschot produceren. In het geval dat je kiest voor de gratis injectie van overschot in het netwerk, zijn er geen wijzigingen of technische bijzonderheden nodig.

Maar kies je voor de tweede oplossing, dan zijn de keuze van de apparatuur en het aantal te plaatsen zonnepanelen van groot belang. Kijk voor meer informatie op veranderstroom.nl.

Eigen verbruik zonder wederverkoop

De eerste stap is het precies bepalen van het verbruik van jouw woning in de periode van het jaar waarin dit het hoogst is. Dat wil zeggen bereken het dagelijks verbruik van elk van je elektrische apparaten (koelkast, tv, computer, verlichting, internetbox, enz.) tijdens de winterperiode, van 1 november tot en met 31 maart.

Als je deze gegevens niet kent, kun je deze zelf berekenen. Hiervoor moet je voor elk apparaat het vermogen in watt vermenigvuldigen met de gebruiksduur. Als je bijvoorbeeld het hele jaar door 2 uur per dag flatscreentelevisie (100 W) kijkt, is het elektriciteitsverbruik:

(100 x 2) = 200 Wh gedurende één dag

Zodra je het verbruik van uw huis op een winterdag kent, kun je hieruit afleiden hoeveel panelen je moet plaatsen. Vergeet niet dat de productie van een paneel afhangt van het rendement, de oriëntatie, de helling en vele andere criteria. Door met al deze elementen rekening te houden, vind je het zonne-installatievermogen dat je nodig hebt om de juiste hoeveelheid energie te produceren.

Heb jij ook zonnepanelen op het dak? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.