Home DIY voor je interieur DIY Ikea hack: een kleurrijk lampje

DIY Ikea hack: een kleurrijk lampje

door Gemma
Ikea hack Ikea Ackja tafellamp

Kleuren; je ziet ze overal. Buiten, binnen, op internet en eigenlijk op iedere plek waar je komt wel. Door bepaalde kleuren ben ik gefascineerd. Zoals jullie weten heb ik groen als favoriete kleur. De afgelopen maanden is daar een andere kleur bij gekomen en dat had ik niet verwacht. Paars is een kleur die ik enorm ben gaan waarderen. Niet dat ik meteen alles paars en groen in huis heb… Ik probeer deze kleur subtiel te combineren met de rest in huis. In de vorm van kandelaren, kaarsen, sierkussens en ook posters. Kortom, de kleur paars in huis. Een paars lampje had ik nog niet. Tot vandaag. Ik gaf de chromen kleur van de tafellamp Ackja (Ikea) een kleurrijke look. Hieronder laat ik je zien hoe ik dat gedaan heb. Kijk en lees je mee in deze blog met Ikea hack?

Deze blog is geschreven op 10 januari 2024. Op 1 maart 2024 is deze blog geupdate met meer sfeerfoto’s.

Verlichting in je interieur

Bij het kiezen van verlichting en daarmee lampen binnen en buiten, is het handig om gebruik te maken van een lichtplan. Toen wij aan het bouwen waren met schuurwoning en het frame stond, ben ik aan de slag gegaan met het maken van een lichtplan. Dit is een onderdeel wat door veel mensen wordt onderschat, maar het is erg belangrijk om in ieder stukje van een huis lamp of lampen te hebben die de functie(s) ondersteunen. Om een voorbeeld te noemen, in de woonkamer wil je graag kunnen lezen maar ook gezellig sfeervol kunnen zitten. Dus het is aan te raden om zowel sfeerverlichting als functionele verlichting te gebruiken. En ook om gebruik te maken van een dimmer. Dan kan je zelf bepalen hoe sterk de verlichting moet zijn.

De tafellamp

Een soort lamp die bijzonder handig is, is de tafellamp. Het is meestal een klein model lamp en je kunt hem op een tafel gebruiken. Toch hoeft dat niet. Je kunt hem ook naast de televisie plaatsen, boven op een kast of op bijvoorbeeld een bijzettafeltje. Het is meestal een lampje met een snoer eraan. Dat maakt hem heel flexibel. Je kunt hem namelijk overal neerzetten en ook weer verplaatsen als het nodig is, of als je hem een andere plek wilt geven. Deze lamp is dus zeer flexibel en bedoelt voor een beetje meer licht. Verwacht niet dat er een mega straal aan licht uit de lamp komt.

Tafellamp Ikea Ackja

Er zijn talloze tafellampen, maar één ervan is de Ikea Ackja. Deze bestaat uit twee ronde chromen halve cirkels die je op elkaar bevestigd. Het is niet een heel groot lampje en een groot voordeel is dat deze slechts € 9,99 kost. Het peertje wat erin komt is zelfs nog duurder (in mijn geval). Deze kostte € 14,99. Chroom is niet een kleur die zo mooi vindt en daarnaast staat het ook niet geweldig in ons interieur. Ik besloot het lampje daarom een nieuwe look te geven, namelijk in de kleuren groen en paars. Hieronder zie je hoe ik deze Ikea hack simpel en snel deed.

Ikea hack stappenplan

Hieronder zal ik de stappen uitleggen die je kunt volgen voor het pimpen van dit lampje.

Benodigdheden

  • Ikea Ackja tafellamp
  • Ikea Tradfri led als lichtbron. Je kunt ook een ander lichtje kiezen.
  • Spuitverf in de kleuren die jij mooi vindt. Ik koos voor paars en groen. En later koos is voor de kleuren terracotta en Wild Wonder.
  • Fijn schuurpapier
  • Tape om het snoer mee af te plakken
Stap #1: Afplakken

Haal eerst de twee onderdelen van het lampje uit het doosje. Vervolgens is het belangrijk om het gehele snoer, zowel binnen als buiten de lamp, af te plakken. Zo zorg je ervoor dat de snoer niet mee geverfd wordt.

Stap #2: Schuren

Om ervoor te zorgen dat de verf beter hecht op het lampje, is het aan te raden om deze licht op te schuren met een fijne korrel. Dit doe je alleen op de plaatsen waar je straks verf gaat sprayen. Na het schuren even is het handig om de onderdelen nog even af te nemen met een doekje.

Stap #3: Verven

Dan kan het leukste onderdeel beginnen; het verven. Kies sprayverf uit in de door jouw gewenste kleuren. Je kunt even naar de bouwmarkt fietsen, maar ook online kun je diverse kleuren vinden. Ik bestel meestal mijn sprayverf bij Crop. Ik heb inmiddels een ruime collectie staan, maar ik gebruik ze dan ook om de haverklap. Ook heb ik een aantal autolakken staan die in een NCS-kleur gemengd zijn. Ook deze autolak leent zich heel goed om als sprayverf te gebruiken. Het voordeel ervan is dat ik ze in een NCS-kleur kan laten mengen.

Als je gaat sprayen is het aan te raden dit buiten te doen. En dat je bijvoorbeeld karton gebruikt om de onderdelen van de lamp op te zetten. Je zult zien dat netjes sprayen vrijwel onmogelijk is, zie ook de foto’s hieronder. Spuit in dunne laagje om te voorkomen dat de verf gaat lopen. Als de laatste laag verf erop zit, wacht je nog een uur en dan kan je de lamp in elkaar zetten. De lichtbron erin doen en de tape eraf halen. Dan kies je een mooi plekje voor de lamp.

Hieronder zie je visueel hoe iedere stap eruit ziet:

Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikea

En hieronder zie je het eindresultaat. Ik vind hem super goed geslaagd!

Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikea Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikea Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikea Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikea

Hieronder zie je ook nog het lampje voor en na het verven:

Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikea

Ik koos ervoor om een paar week later nog een lampje te halen en deze ook een update te geven. Hiervoor gebruikte ik de kleur terracotta en de kleur Wild Wonder (deze laatste had ik speciaal laten mengen in spuitverf, ik heb hem al voor meerdere projecten gebruikt).

Ikea lampje Ackja make-over lampje diy spuiten van een lampje tafellamp in de kleur terracotta en wild wonder ikea hack simpele diy snelle diy

Zoals je ziet, zijn het twee totaal verschillende lampjes geworden. Mede door de kleuren spuitverf die ik heb gebruikt. Hieronder zie je nog een aantal foto’s van het tafellampje:

Ikea lampje Ackja make-over lampje diy spuiten van een lampje tafellamp in de kleur terracotta en wild wonder ikea hack simpele diy snelle diyIkea lampje Ackja make-over lampje diy spuiten van een lampje tafellamp in de kleur terracotta en wild wonder ikea hack simpele diy snelle diy

Ga jij ook aan de slag met deze Ikea hack? En wat vind je van mijn lampje? Ik ben benieuwd! Laat je het me weten in een reactie hieronder?

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel makkelijk onderstaande foto gebruiken:

Ikea hack Ikea Ackja tafellamp ikea hack ikea diy ikeahack lampje ikea staand lampje ikea ikea tafellamp ikea tafel lampen tafel lampen ikea diy lamp diy tafellamp diy ikea lamp diy lamp ikeaIkea lampje Ackja make-over lampje diy spuiten van een lampje tafellamp in de kleur terracotta en wild wonder ikea hack simpele diy snelle diy

You may also like

2 Reacties

Annick februari 2, 2024 - 7:40 pm

Super leuke hack! Welke kleuren heb je gebruikt van Crop spray? Vind het zo’n mooie combinatie dat ik precies dezelfde kleuren wil! Zie dat er op de website een hoop paars en groen varianten zijn

Reply
Gebruiker avatar
Gemma februari 19, 2024 - 12:35 pm

Hoi Annick,

Ik heb voor de groene spuitbus de kleur Troops gebruikt. Voor de paarse spray heb ik gekozen voor de NCS-kleur S 7010-R10B. Ik ben nogal kritisch als het gaat om de ‘juiste’ paarse kleur.

Succes!

Groeten,
Gemma

Reply

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.