Home Interieurinspiratie De ultieme gids voor het aanleggen van een zwembad in je tuin

De ultieme gids voor het aanleggen van een zwembad in je tuin

door Gemma
Zwembad-in-tuin

Het aanleggen van een zwembad in je achtertuin is voor velen een droom! Een zwembad creëert je eigen oase van ontspanning en vermaak voor jou, je familie en vrienden. Of je nou een zwembad wilt om te trainen, te spelen of om heerlijk af te koelen tijdens de warme zomerdagen, deze ultieme gids legt je stap voor stap uit hoe je het beste te werk kan gaan tijdens het aanleggen van een zwembad.

Stap 1: Planning en ontwerp

De eerste stap is het bepalen waar je jouw zwembad wilt plaatsen. Het is daarom belangrijk om van tevoren een gedetailleerd plan en ontwerp te creëren. Een zwembad aanleggen in je tuin kan vaak op meerdere plekken, denk dus goed na waar je het zwembad het beste kunt installeren. Wij raden aan om aan de volgende zaken/punten te denken:

 • De grootte
 • De vorm
 • De diepte
 • Is er genoeg stroomvoorzieningen in de buurt?
 • Minimaal 1,5 meter ruimte rondom het zwembad

Je kunt ook nadenken over extra toevoegingen, zoals een poolhouse, een waterval, overkapping of een aangrenzend terras. Neem je dit meteen mee in je planning en ontwerp, dan zwem je des te sneller in je droomzwembad!

Stap 2: Eventuele vergunningen

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, kunnen er verschillende bouwvoorschriften en vergunning zijn die je moet volgen voordat je een zwembad mag aanleggen. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, kan het zijn dat er bouwvoorschriften gelden die de bouw van je droomzwembad verhinderen. Om latere problemen te voorkomen raden we aan dit altijd te controleren vóórdat je begint met de aanleg van je zwembad. Zo kom je niet voor verrassingen te staan

Stap 3: Uitgraven van het gat

Heb jij tijdens de planning alles tot op de bodem uitgezocht, dan mag het zwembad geplaatst worden op de gewenste plek. Een cruciale fase in het aanleggen van je zwembad. Zorg ervoor dat je tijdens het graven het zwembadgebied uitgraaft volgens het ontwerp en de afmetingen die je hebt gemaakt. Het kan alleen of met vrienden, maar wij raden aan om het te laten doen door ervaren professionals. Je weet dan zeker dat alles accuraat gebeurd!

Stap 4: Constructie en loodgieterij

Nadat je het perfecte gat hebt gegraven, begint de constructie van het zwembad. Dit omvat het installeren van:

 • De betonvloer
 • De zwembadwanden
 • De inbouwdelen
 • De bodem- en wand vilt
 • De leidingen
 • De riolering
 • De zwembadtechniek

Het verschilt per zwembad wat er precies geïnstalleerd moet worden. Zo worden er tijdens het plaatsen van de inbouwdelen skimmers, inspuiters en eventueel wordt er verlichting geïnstalleerd.

Stap 5: Bekleding en afwerking

Het zwembad is bijna klaar voor gebruik, want je hoeft nu alleen nog maar je zwembad te bekleden en af te werken. De bekleding, zoals vinyl, glasvezel of een betegeling zorgt ervoor dat het water wordt vastgehouden en het er mooi afgewerkt uitziet. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, kies daarom zorgvuldig, op basis van je budget en persoonlijke stijl, wat jij wilt. Nadat alles is betegeld, kun je de trappen en verschillende waterpartijen installeren.

Stap 6: Finishing touches

Je zwembad is nu klaar voor gebruik, maar op dit moment kan het er nogal kaal uitzien. Om dit op te lossen kun je meerdere planten en struiken om je zwembad plaatsen. Denk je dit is nog niet genoeg? Voeg dan een poolhouse of een terras toe om een gezellige sfeer te creëren. Om een nog uitnodigendere ruimte te creëren waar je kunt ontspannen en genieten, raden we aan om verschillende ligstoelen en parasols te plaatsen.

Wanneer je wilt blijven genieten van een schoon zwembad, kun je een poolcover of een overkapping installeren. Dit geeft niet alleen een luxe uitstraling, maar het beschermt ook je zwembad tegen viezigheid dat je zwembad in kan waaien.

Kortom, het aanleggen van een zwembad in je achtertuin kan vaak een groot project zijn. Het is daarom belangrijk om een goede planning te maken en die zorgvuldig uit te voeren. Met de juiste stappen en samenwerking met ervaren professionals, kun je je droom van een eigen zwembad realiseren. Of je nu wilt ontspannen in je eigen oase, sporten of gewoon wilt genieten, het aanleggen van een zwembad zal voor veel plezier en verfrissing voor jou, je familie en vrienden zorgen!

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.