Home Basis tips interieur De tuin winterklaar maken; tips!

De tuin winterklaar maken; tips!

door Gemma
Tuin winterklaar

Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerken. We gaan nu weer richting het najaar en de winter in. Hierdoor zie je jouw tuin veranderen. De kleuren van de bladeren veranderen, en veel blad valt van de bomen af. Het is handig om je tuin klaar te maken voor de winter. Daarmee gaat jouw tuin de winter goed in, en komt deze fijn in het voorjaar het komende jaar. In deze blog deel ik graag hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken. Kijk en lees mee?

Tips om de tuin winterklaar te maken

Het meest ideale moment om je tuin winterklaar te maken is in de maand oktober. Ook kan dit nog begin november. Vooral als er een mooie (en lange) nazomer is geweest in september en eventueel in oktober, kun je best in november de tuin aanpakken.

tuin winterklaar

Waarom zou je jouw tuin klaar moeten maken voor de winter?

Er zijn verschillende redenen waarom jouw tuin in oktober wel wat aandacht kan gebruiken. Je wilt graag de tuin winterklaar maken omdat de tuin dan de koude wintermaanden goed kan doorstaan. Maar je wilt het ook, omdat dieren en insecten dan beter kunnen (over) leven in de tuin. Daarnaast helpt het bomen planten in topvorm te blijven, zodat jouw tuin er in het voorjaar weer mooi bij ligt.

Hieronder lees je een aantal tips om de tuin klaar te maken voor de winter:

Tip #1: de tuinmeubels verzorgen en opbergen

In het najaar en winter gebruik je de tuinmeubels vaak nagenoeg niet. Het is daarom raadzaam om ze even te verzorgen, bijvoorbeeld schoon te maken. En ze vervolgens op te bergen. Uiteraard kun je de o.a. tuintafels, tuinbanken, loungesets en tuinstoelen ook laten staan, vooral als deze onder een overkapping oid staan kan dat. Je kunt bijvoorbeeld diverse tuinbank(en) van Kees Smit uitstekend gebruiken in de winter onder een overkapping. Zorg er wel voor dat ze niet direct in contact staan met regen, dus dat ze goed overdekt staan.

Tip #2: herfstdecoratie in de tuin

Wat dacht je van een buitentafel in de tuin met leuke herfstdecoratie erop. Denk aan pompoenen, herfstplanten en andere herfstitems. Dit geeft jouw tuin een gezellige herfstsfeer. Je kunt ook denken aan een buitenhaard voor nog meer sfeer!

Tuin winterklaar

Tip #3: maai je gras, maar niet te kort

Als de temperatuur langzaamaan tot onder de 6 graden zakt, dan kun je het gras voor de laatste keer gaan maaien. Belangrijk is dat je het gras niet te kort maait. Hierdoor is het gras beter beschermt tegen mosvorming en eventuele vorstschade.

Tip #4: bladeren opvegen, maar niet alles

Veel mensen willen graag hun tuin bladvrij, maar juist voor de dieren en insecten is het goed om toch wel wat bladeren te laten liggen. Ze vormen een isolerend beschermlaagje, en juist daar maak je dieren en insecten blij mee.

Tip #5: bloembollen planten in de tuin

In oktober is het ideale moment om bepaalde bloembollen te planten in de tuin. Denk aan tulpen, narcissen en bijvoorbeeld sneeuwklokjes. Als je dit doet, heb je in het voorjaar mooie bloemen in de tuin staan. Het is ook tijd om de dahliabollen uit de tuin te halen. Deze kunnen slecht tegen vorst.

Welke tips heb jij om de tuin klaar te maken voor de winter? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.