Home Interieurinspiratie De mijnlamp als industriële hanglamp

De mijnlamp als industriële hanglamp

door gemmavandervegt

Industriële verlichting; iedereen is er wel bekend mee! Industriële hanglampen, industriële vloerlampen, industriële tafellampen en nog veel meer… Vandaag ga ik het hebben over de industriële hanglamp. De meest bekende industriële hanglamp is de fabriekslamp. Deze zie je bij veel mensen thuis hangen. Je hebt de unieke en echte industriële lampen, deze lampen zijn echt oud en komen waarschijnlijk uit een fabriek, loods of een andere oude woning / bedrijf. Ook zie je in veel woningen een hanglamp met een industriële look. Deze lamp is niet echt industrieel (en dus oud), maar heeft een industrieel karakter en daarmee een oude look (maar de lamp is nieuw). Het voordeel van deze laatste soort lamp, is dat deze beter betaalbaar is dan de echte “oude” hanglampen. De echte “oude” lampen kunnen nogal prijzig zijn, maar meestal zijn ze wel uniek. Mijn voorkeur gaat uit naar de echte “oude” lampen, maar ook de hanglampen met industriële look misstaan niet in een industrieel interieur.

Industriële hanglamp

Met alleen een industriële lamp geef je een industrieel karakter aan je huis. Het maakt niet uit of je kiest voor een oude industriële / vintage lamp of een (nieuwe) lamp met een industriële look. Vandaag ga ik me richten op de industriële hanglamp. Deze lamp wordt vaak gebruikt boven de eettafel. Een bijzondere hanglamp die niet veel mensen boven hun tafel hebben hangen, is de industriële tl-lamp. Deze wordt ook wel een tube mijnlamp genoemd.

Industriële mijnlamp – historie

Hoe dieper in de grond hoe donkerder het wordt. Werken in de ondergrond is synoniem voor werken zonder daglicht. Verlichting van de mijngangen was dus noodzakelijk. In de beginjaren van de mijnbouw werd voor verlichten van de mijngangen op plaatsen waar geen mijngas aanwezig was en ook niet vrijkwam, bijna uitsluitend olielampen aangewend.
Bijzonder belangrijk voor de veiligheid van de mijnwerkers was de uitvinding van de benzinelamp Deze benzinelamp, ook wel de Davy genoemd bood de mijnwerkers verlichting. De oorspronkelijke door Davy bedachte mijnlamp brandde op olie, later werd benzine als brandstof gebruikt. Aanvankelijk was deze lamp bedoeld om als veilige lichtbron in de mijnen te dienen. Met de komst van elektrische mijnlampen werd de davylamp als lichtbron steeds minder belangrijk.

De mijnlamp wordt ook wel olielamp genoemd of bijvoorbeeld scheepslamp. Wat is kenmerkend aan een mijnlamp? De mijnlamp moet bestaan uit een soort van buizen frame, staal / metaal draadconstructie. Deze zogenaamde potlampen bestaan uit een ronde metalen behuizing aan de onderzijde, met daarin een accu. Aan de bovenzijde bevindt zich de
fitting met reflector en lampje, beschermd door een koepelglas.

Omdat de mijnlamp vaak ook bestaat uit een stuk glazen buis, wordt deze ook wel buislamp genoemd. Hieronder zie je mijnlamp in de vorm van een olielamp, een klein lampje en een grote buislamp. Laat je inspireren!

vtwonen – € 219,95

 

vtwonen – € 219,95

 

vtwonen – € 219,95
vtwonen – € 145,-
vtwonen – € 69,95

 

vtwonen – € 79,-

 

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.