Home Duurzaam wonen: recycle & upcycle 5x tips voor energie besparen in huis!

5x tips voor energie besparen in huis!

door Gemma
Energie besparen in huis

Nu de winter er weer aankomt, en de prijzen blijven stijgen van de energiekosten als gas en elektriciteit, is het een hot item. Het is zeker de moeite waard om na te denken hoe je meer energie kunt besparen. Daarnaast gaat dit niet alleen schelen in je portemonnee, maar het kan ook een klein beetje meedragen aan een beter milieu. In deze blog deel ik graag met je hoe je met 5 handige tips energie kunt besparen. Kijk en lees je mee in deze blog?

Tips voor minder energiegebruik

Hieronder deel ik 5x tips met je voor minder energiegebruik. Dit zijn de tips:

  • Tip #1: Kijk naar het energieverbruik van je apparaten
  • Tip #2: Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is
  • Tip #3: Bedenk hoe je in de winter minder gas kunt verbruiken
  • Tip #4: Hang een waterbesparende douchekop op
  • Tip #5: Doe deksels op de pannen tijdens het koken

Energie besparen in huis

Tip #1: Kijk naar het energieverbruik van je apparaten

Volgens Milieucentraal gaat ruim 37 procent van de energierekening naar het stroomverbruik. Je kunt daar op besparen door goed te kijken naar het stroomverbruik van apparaten in jouw huis. Ook als een nieuw apparaat gaat kopen, is het goed om te letten op het energielabel. Een apparaat met een groen energielabel is de beste keuze. Is je koelkast of vriezer meer dan 10 jaar oud? Dan kan het de moeite waard zijn om deze te vervangen door een nieuwe, energiezuinige versie.

Tip #2: Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is

We draaien met z’n allen vele wasjes per jaar. En als je kinderen hebt, dan kan dat aantal nog meer oplopen. Probeer jezelf aan te wennen om alleen te wassen als de wastrommel vol zit. Draai geen wasjes tussendoor, maar wacht even tot je voldoende was verzameld hebt voor een volle trommel. Ook kun je denken aan een eco-programma draaien. Veel wasmachines hebben die functie. Hierbij was je op een lagere temperatuur en was je minder lang dan bij een normaal programma. En toch wordt de was schoon. Ik doe dit zelf ook, en ik merk geen verschil als ik een normaal (en lang) wasprogramma zou draaien.

Tip #3: Bedenk hoe je in de winter minder gas kunt verbruiken

Tot nu toe gaan de tips over het stroomverbruik, maar de gasprijzen stijgen natuurlijk ook flink. En daarom is het handig zijn om nu te bedenken hoe je in de winter minder gas kunt gebruiken voor het verwarmen van je huis. Een hele eenvoudige manier is om jezelf aan te wennen om de verwarming een graadje lager te zetten. Maar je kunt ook denken aan een hybride warmtepomp in combinatie met je cv-ketel of een volledig elektrische warmtepomp.

Tip #4: Hang een waterbesparende douchekop op

Zeker als het buiten heel warm of juist koud is, is het wel lekker om een keertje extra te douchen. Ook na het sporten is het fijn om het zweet er vanaf te spoelen onder de douche. Het is wel goed om jezelf te bedenken dat dit niet alleen zorgt voor het verbruik van extra water, maar dat er ook energiekosten zijn voor het opwarmen van het water. Een waterbesparende douchekop kan je daarbij helpen. Je kunt hiermee zelfs zo’n 20% aan water en energiekosten beparen. Daarnaast kun je natuurlijk ook een minuutje eerder onder de douche uitstappen, in principe kun je ook met 5 minuten heel goed onder de douche staan. Op een heel jaar scheelt dat uiteindelijk veel minuten. Een bad nemen is bovendien duurder dan douchen. Een timer of kookwekker zetten voor het aantal minuten te douchen is ook zeker een optie.

Energie besparen in huis

Tip #5: Doe deksels op de pannen tijdens het koken

Ongeacht of je op gas of elektrisch kookt, tijdens het koken zijn er ook slimme manieren om energie te besparen. Een handigheid is om deksels op de pannen te doen terwijl je kookt. Hierdoor voorkom je warmteverlies. Het zorgt er zo voor dat bijvoorbeeld de aardappelen, groenten en het vlees sneller gaar wordt. Voedsel dat lang gekookt moet worden kun je ook in een snelkookpan klaarmaken. De naam zegt het natuurlijk al: het zal hierdoor sneller klaar zijn. Zorg er tevens voor dat je in niet te grote pannen kookt en deze recht boven de warmtebron zet.

Niet alleen energie besparen levert een duurzaam bestaan op, je kunt ook denken aan het gebruiken van tweedehands items in plaats van nieuwe. Het vinden van vintage pareltjes help ik je graag bij.

Gebruik de bovenstaande tips en je zult merken dat energie besparen makkelijk is dan je misschien in eerste instantie zou denken. Ga jij nu ook aan de snel om te besparen? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.