Home Basis tips interieur 15x tips om te besparen bij een eigen huis bouwen

15x tips om te besparen bij een eigen huis bouwen

door Gemma
zelf huis bouwen eigen huis bouwen zelf een huis bouwen nieuw huis bouwen woning laten bouwen moderne woning bouwen huis zelf bouwen zelf een huis bouwen eigen huis ontwerpen

Nu wij bezig zijn met het bouwen van een nieuwbouwwoning, komt er een budget om de hoek kijken. Het zou natuurlijk super mooi zijn als je onbeperkt geld hebt om alles te doen en te laten maken voor je huis, maar voor de meeste mensen is dat niet haalbaar. En zijn we afhankelijk van een hypotheek, en daarmee de hoogte van een hypotheek. Nu de kosten de afgelopen jaren steeds opgelopen zijn van bijvoorbeeld bouwmaterialen, is het zeker wel een aanrader om te kijken waar je op kunt besparen. Vooral als er veel onzekerheid is over de prijzen van materialen in de toekomst, is het altijd een aanrader om te kijken waar je op kunt besparen. Ook wij hadden hier mee te maken tijdens de bouw van onze schuurwoning; materialen die duurder werden, maar ook kosten die gewoonweg hoger uitvielen dan wij verwacht hadden. Wij bouwden voor de 2e keer een nieuwe woning, dus ik had geleerd van de vorige keer waarop je geld kon besparen. Ik deel dit graag met je in deze blog. Kijk en lees je mee in deze blog? Ik geef 15x tips voor het besparen bij de bouw van je huis.

Tips besparen bouwen huis

Het bouwen van een huis, is altijd kostbaar. Hoe goed je ook kosten beraamd, je zult bijna altijd zien dat bepaalde kosten hoger uitvallen. Hieronder geef ik je 15x tips waarmee je kunt besparen zijn de bouw van een huis:

Lees ook: praktisch stappenplan voor inrichten van een nieuwbouwhuis

Tip #1: eigen huis ontwerpen

De eerste tip, mits je dit zelf kan, is het ontwerpen van je eigen huis. Belangrijk hierbij is wel dat je bouwkundige kennis hebt. Je kunt hiermee een heel mooi bedrage besparen.

Wij hebben bij onze schuurwoning, het ontwerp hiervoor zelf gemaakt. Mijn vriend is bouwkundige, en hiermee hebben wij al veel kosten kunnen besparen.

Tip #2: veel zelf doen

Deze tip is een hele simpele, en ken je waarschijnlijk wel. Als je veel zelf doet, dan kun je enorm besparen op arbeidskosten. Kies daarvoor wel klussen waarvan je zeker weet dat je ze kan doen, en ook dat je tevreden bent met het resultaat. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het verven van o.a. muren, kozijnen en deuren. Een klus die je beter niet uit handen kan geven is, tenzij je dit goed kunt, is het stuken van de muren.

Bij de bouw van onze schuurwoning hebben wij veel zelf gedaan; van het verven van de kozijnen en het leggen van de fundering tot aan het leggen van de dakpannen, het plaatsen van de keuken en de betimmering van de woning.

Tip #3: wacht met kopen van dingen

Als je weet wat je wilt, loont het om te wachten met het kopen van dingen totdat er een korting gegeven wordt. Denk bijvoorbeeld aan Black Friday of andere kortingen. Wij wachten bijvoorbeeld met het kopen van de keukenapparatuur van de keuken tot dat er (met Black Friday) kortingen werden gegeven.

Tip #4: vergelijken van prijzen

Wees geen dief van je eigen portemonnee en vergelijk vooral ook prijzen. Je kunt eenvoudig vergelijken op internet, maar het is ook zeker aan te raden om naar de lokale winkels te gaan. Misschien kunnen ze je daar nog wel een korting geven of een speciale prijs.

Tip #5: tweedehands meubels

Het is ook zeker aan te raden om tweedehands meubels te gebruiken in je nieuwe interieur. Speur marktplaats, kringloop en tweedehands winkels af voor jouw vintage pareltjes. Je kunt gericht gaan kijken, als je weet wat je wilt. Maar het is ook zeker aan te bevelen om gewoon eens te gaan kijken in de genoemde winkels. Ook kun je een alert op Marktplaats instellen als je weet wat je wilt hebben als tweedehands meubel.

Tip #6: objecten uit de kringloop of van een vlooienmarkt

Niet alleen voor tweedehands meubels kun je goed naar de kringloop of naar een vlooienmarkt, ook voor andere objecten. Denk aan accessoires, serviesgoed en ook aan bouwmaterialen.

Tip #7: tweedekans artikelen

Bij de grote webshops zijn er vele retours, en deze worden vaak verkocht voor een lagere prijs dan de nieuwprijs. Deze producten worden tweedekans artikelen genoemd. Het is zeker aan te raden eens te kijken of er iets tussen zit.

Tip #8: online veilingen

Waar je ook meubels, woondecoratie en bijvoorbeeld (bouw)materialen kunt vinden is via online veilingen. Vaak voor een lagere prijs dan in de winkels. Je kunt daar zeker ook even rond kijken. Een voorbeeld van zo’n webshop online veiling is BVA-auction. Daar vind je ontzettend veel online veilingen.

Tip #9: Ikea keuken

Je kunt een keuken kopen bij een keukenzaak. Je kunt er ook voor kiezen om de keuken bij de Ikea te kopen. Ikea keuken zijn degelijk en gaan lang mee. Ze hebben een online keukenplanner waarmee je de keuken zelf kunt inrichten. Je kunt er zelfs voor kiezen om alleen de binnenkastjes van de Ikea te kopen. En dan zijn er veel andere bedrijven waar je alleen keuken frontjes kunt krijgen voor de Ikea keuken. Hiermee heb je enorm veel keuze!

Wij kochten ook de binnenkeuken bij de Ikea, en we maakten hem verder op maat. We maakten onze eigen indeling, met daarin notenhouten frontjes en kastjes. Lees ook: keuken inrichten

Tip #10: keuken zelf plaatsen

Het plaatsen van een keuken kost ook geld, dus als je dit zelf kunt doen dan scheelt dat zeker geld. Het gaat waarschijnlijk wel meer tijd kosten, maar het bespaart geld en het levert meer voldoening op.

Tip #11: badkamermeubel op maat

Ook is het mogelijk om meubels op maat te laten maken, zonder dat het al teveel geld kost. Wederom bij Ikea hebben ze een voordelige kast staan die je in de badkamer kan gebruiken. Deze kast heeft geen frontjes, en deze kan je dus zelf laten maken of kopen. Je kunt een meubelmaker hiervoor inschakelen, maar er zijn ook genoeg bedrijven die frontjes maken voor Ikea kasten.

Tip #12: deuren zelf maken van dikke plaat

Je kunt deuren kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook een dikke plaat hout kopen en daar een deur van maken. Wel heb je dan iemand nodig die handig is daarmee en je zult deurbeslag zelf maken aanschaffen, en deze ook bevestigen in en aan de deur.

Tip #13: DIY’s

Zelf iets maken voor je interieur is en leuk en uniek. Je maakt iets wat niemand anders heeft, en je hebt het ook nog eens zelf gemaakt. Je kunt zelf iets kleins maken zoals een tafeltje of een woonaccessoire. Dit zijn vaak wel redelijk simpele DIY’s. Je kunt ook grotere projecten doen, zoals het maken van een kast of een eigen tv-meubel. Je kunt er ook aan denken om een bestaand meubel een make-over te geven. Dit wordt vaak gedaan met de Ikea meubels. Er wordt dan vaak gesproken over een Ikea hack.

Tip #14: upcycle van materialen

Maak vooral ook gebruik van materialen die je over hebt of die je niet gebruikt. Hergebruik deze weer om iets nieuws van te maken. Als je ‘oude’ of tweedehands materialen gebruikt, en er iets nieuws van maakt, dan spreek je over upcycling.

Tip #15: zwart betalen

Toch een tip om te noemen. Maar één waar je niet mee te koop loopt. Vaak zijn er mogelijkheden tot korting als je zwart betaald.

Welke tips heb jij als het gaat om goedkoper zelf verbouwen of een nieuw huis (laten) bouwen? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.